Η Καβάλα Μπροστά: Ένας μαέστρος «παίζει» στον συνδυασμό του Γιάννη Εριφυλλίδη

Ο Κρίστοφερ Μπάκα «κατεβαίνει» ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό - «Καλλιτέχνης-σημείο αναφοράς, εγγυάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Καβάλας»

Οανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός «Η Καβάλα Μπροστά» ανακοίνωσε ότι ο Κρίστοφερ Μπάκα «συστρατεύεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής τον Γιάννη Εριφυλλίδη.

Ο Κζίστοφ (Κρίστοφερ) Μπάκα γεννήθηκε στην Πολωνία. Αποφοίτησε ως σολίστ κλασικών κρουστών οργάνων και ντραμς από τη Μουσική Ακαδημία του Gdańsk. Από το 1980 έως το 1988 υπήρξε κορυφαίος στο τμήμα κρουστών της ορχήστρας του Μουσικού Θεάτρου της Gdynia, εκτελεστής, συνθέτης και ενορχηστρωτής στο στούντιο ηχογραφήσεων του Πολωνικού Ραδιοφώνου του Gdańsk και παράλληλα ντράμερ σε συγκροτήματα ροκ, ποπ και τζαζ μουσικής.

Από το 1988 έως το 1998 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ιδιότητα του καθηγητή κλασικών κρουστών και ντραμς, καθώς και του διευθυντή ορχήστρας στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το διάστημα αυτό ιδρύει τάξη κρουστών στα Δημοτικά Ωδεία της Δράμας και της Έδεσσας. Παράλληλα, ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής για το θέατρο. Την περίοδο 1997-1998 ήταν Διευθυντής Ορχήστρας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Από το 1998 μέχρι και το 2007 υπήρξε Ειδικός Υπεύθυνος για Οργάνωση Εκδηλώσεων και Προϊστάμενος – Ειδικός για Θέματα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Bytom (Πολωνία), Υπεύθυνος Δημιουργίας και Συνεργασίας με το Εξωτερικό στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτικής του Gdańsk (Πολωνία). Ταυτόχρονα, σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως ντράμερ και εισηγητής μουσικών και μουσικοθεατρικών σεμιναρίων.

Από το 2007 μένει μόνιμα στην Καβάλα. Είναι καθηγητής μουσικής και διευθύνει διάφορες ορχήστρες και σύνολα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, στο Ωδείο «Νεάπολις» (όπου είναι και Καλλιτεχνικός Διευθυντής), καθώς και σε άλλα ωδεία της Βορείου Ελλάδος. Ενδιάμεσα, υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ωδείο «Ηδύμελον» του Πολυγύρου και συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων για κρουστά όργανα. Έχει πλούσια συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών στο 10ο Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου με το σύνολο Sa-Show, στο 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων με το χοροθέατρο Civilization και στο 18ο Φεστιβάλ Γ.Α. Παπαϊωάννου με το ντουέτο Electric Live Orchestra.

«Πιστεύουμε ότι η πολυσχιδής προσωπικότητα του Κρίστοφερ, η λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο, το πάθος του για τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα και η μεγάλη του αγάπη για την Καβάλα, την οποία επέλεξε ως τόπο μόνιμης κατοικίας του τα τελευταία 16 χρόνια και για την οποία αποτελεί καλλιτέχνη-σημείο αναφοράς, ιδιαίτερα μάλιστα αγαπητό στη νεολαία της πόλης μας, εγγυώνται ότι ο Κρίστοφερ θα συμβάλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Καβάλας και στην υλοποίηση του προγράμματός μας για μια νέα αρχή για την πόλη μας. Κρίστοφερ, καλωσόρισες στη μεγάλη ανεξάρτητη αυτοδιοικητική ομάδα μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού.