Αναστασία Μιρλή: Ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό

Το μήνυμα της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου)

«Σήμερα 7 Απριλίου 2023 είναι η 75η επέτειος εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ανθρωπότητα έκανε πολλά βήματα μπροστά τόσο στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας της. Η επιστήμη, με τη συνεχή και αλματώδη πρόοδό της, αλλά και τα εθνικά συστήματα υγείας, με την φροντίδα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της επιτυχίας.

Αυτό θα πρέπει πλέον να είναι καθαρό στα μάτια ακόμη και των πιο νεοφιλελεύθερων πολιτών αυτής της χώρας, μετά και την επίπονη εμπειρία της πανδημίας. Ήταν αυτό το απαξιωμένο και υποστελεχωμένο εθνικό σύστημα υγείας που έβαλε πλάτη για να αντέξει η κοινωνία μας. Και μιλώντας για εθνικό σύστημα υγείας δεν μιλάω για κάτι απρόσωπο, αλλά για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικούς επιστήμονες και υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, που παρόλο που είναι λίγοι, χαμηλά αμειβόμενοι και μονίμως υποτιμημένοι, κατάφεραν να σταθούν όρθιοι και να βοηθήσουν εμάς, τους γονείς και τα παιδιά μας. Και όλα αυτά παρόλη την εργασιακή εξουθένωση, την ψυχολογική πίεση και την αρνητική στόχευση από την πολιτική ηγεσία.

Όταν οι μεγάλες ιδιωτικές δομές υγείας αρνούνταν να δεχτούν ασθενείς με covid, ήταν αυτοί οι άνθρωποι του εθνικού συστήματος υγείας που αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της δικής τους υγείας και των οικογενειών τους μας κράτησαν ζωντανούς.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την απώλεια χιλιάδων συμπολιτών μας από την πανδημία γιατί απλά δεν υπήρχε κρεββάτι ΜΕΘ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη μπορεί να θέλει να χειρίζεται τα σημαντικά θέματα μόνο με ψεύτικες επικοινωνιακές τακτικές, αλλά διαψεύδεται από τους επιστήμονες που η ίδια έχρισε διαχειριστές της πανδημίας. Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έδειξε ότι εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% των ασθενών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους βρήκαν κρεββάτι σε ΜΕΘ ήταν 72,7%. Και να μην ξεχάσουμε ότι πίσω από αυτά τα ποσοστά κρύβονται ανθρώπινες ζωές.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι άνθρωποι εξακολουθούν να χάνονται κάθε μέρα από διάφορες ασθένειες ή ατυχήματα γιατί απλά δεν υπάρχει άδειο κρεββάτι ΜΕΘ στην περιοχή τους ή γιατί πρέπει ένα ασθενοφόρο να τους μεταφέρει πολλά χιλιόμετρα μακριά χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι θιασώτης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και εχθρός της δημόσιας δωρεάν υγείας. Μπορεί η πανδημία απλά να καθυστέρησε τα σχέδια της, αλλά μόλις ο κίνδυνος κόπασε, συνεχίζει ατάραχη το έργο της. Αποτελούν καθημερινή πλέον είδηση οι ακομμάτιστες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την απαξίωση των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν διστάζει να χαρίσει δομές όπως το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικό Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» σε ιδιώτες. Την αγανάκτησή τους για αυτό εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, σύσσωμοι οι νοσοκομειακοί γιατροί και ο Σύλλογος Γονέων-Ασθενών! Ούτε οι γονείς δεν θέλουν το καλό των παιδιών τους;

Τόσο ως επιστήμονας του κλάδου, βιολόγος, όσο και ως πρώην εργαζόμενη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, γνωρίζω την αξία και τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας και των ανθρώπων που το στελεχώνουν. Είμαι πεπεισμένη για την αναγκαιότητα στήριξης του και θέλω και εγώ να βάλω όλες τις δυνάμεις μου μαζί με τους πολλούς προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Για ένα ισχυρό, αποδοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς διακρίσεις, για ΟΛΟΥΣ.
  • Για την στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ανάπτυξη των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων μας. Ένα θεσμό που τόσο πολύ πολέμησε και κατηγόρησε η κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Για ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την υγεία και για τη διαφανή διαχείριση των δαπανών υγείας.
  • Για απόδοση έμπρακτης επιβράβευσης στους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο μισθολογικά, όσο και με την παροχή καλύτερων συνθηκών εργασίας.
  • Για την προσέλκυση πίσω στη χώρα μας όλων αυτών των νέων επιστημόνων του κλάδου υγείας, που πολιτικές οδήγησαν σε αναζήτηση εργασίας σε άλλα κράτη.

Για όλα αυτά η μόνη λύση είναι η συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου και η συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αναστασία Μιρλή
Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας