Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Ηρώων στον Λιμένα Θάσου

Σωματεία και φορείς του νησιού ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα της εργατιά που είναι ποτισμένα από το αίμα 136 χρόνων

Κινητοποίηση για να γιορταστεί η εργατική πρωτομαγιά διοργανώνουν τη Δευτέρα 1η Μάη στις 10:30 πμ στην Κεντρική Πλατεία Ηρώων στο Λιμένα, σωματεία και φορείς της Θάσου.

Με αφορμή αυτή την κινητοποίηση εξέδωσαν το ακόλουθο δελτίο τύπου.

«Την 1η Μάη οι εργάτες όλης της γης ξεδιπλώνουμε τα λάβαρα του αγώνα, που είναι ποτισμένα από το αίμα 136 χρόνων, της εργατιάς. Τιμούμε αγωνιστικά τις μεγάλες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος όλης της γης.

Η 1η Μάη αποτελεί μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας. Πιάνουμε το νήμα από το Σικάγο και την Καισαριανή, τους μεγάλους αγώνες των καπνεργατών της Καβάλας-Θάσου και της Θεσσαλονίκης και συνεχίζουμε σήμερα,  κοιτάζοντας κατάματα την πηγή των δεινών του εργαζόμενου λαού.

Είμαστε αυτοί που παράγουμε τα πάντα και την ίδια στιγμή καλούμαστε να ζήσουμε μέσα στη φτώχεια, την ανέχεια και την εξαθλίωση. Απροστάτευτοι από το κράτος – εχθρό του λαού, που στο επίκεντρο βάζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και γι’ αυτό υπονομεύει τις ζωές, τα δικαιώματα, τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού, ανέδειξαν πως η αιτία που αντιμετωπίζεται η ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα  ανθρώπινο λάθος. Είναι ο νόμος του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εξ αιτίας του, χάνουμε τα σπίτια μας στους πλειστηριασμούς, προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τσακισμένους μισθούς και pass, κομματιαζόμαστε στους άδικους πολέμους, ξεκληρίζονται οι αγρότες, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν τα μαγαζιά τους υπερχρεωμένοι, μετράμε νεκρούς σε κάθε πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό.

Ο νόμος του κέρδους οδηγεί σε «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τα συνεχή θανατηφόρα περιστατικά στον κλάδο των ναυτεργατών επιβεβαιώνουν ότι η ασφάλεια και η προστασία της υγείας των ναυτεργατών βρίσκεται σε διαρκεί κίνδυνο, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά ωράρια, τι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, την παντελή έλλειψη πρόσληψης και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών.

Με τις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, που έχουν διαμορφωθεί από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, θυσιάζεται ανθρώπινη ζωή στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στο κλάδο της καθαριότητας τα ατυχήματα είναι δεκάδες και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί.

Στην Καβάλα, μετράμε 2 νεκρούς συναδέλφους μέσα σε 4 μήνες και τα συνεχή θανατηφόρα περιστατικά σε λατομεία της Θάσου τα τελευταία χρόνια.. Ο ένας εργάτης στην ΒΦΛ, ο άλλος εργάτης σε λατομείο του Νέστου.  Πέρσι στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της ENERGEAN, είχαμε την έκρηξη της δεξαμενής ελαίων, που καθαρά από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι καταγγέλλουμε τις συνθήκες ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, όμως κυβέρνηση και εργοδοσία αδιαφορούν.

Η εργασία με σύγχρονα δικαιώματα, η ασφάλεια, η προστασία της ζωής, οι μισθοί που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, είναι  υπόθεση της δικής μας πάλης. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μας τα εξασφαλίσει, γιατί δεσμεύεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην οργάνωση στα εργατικά σωματεία, στην συλλογική διεκδίκηση, στην αλληλεγγύη. Η πρόσφατη δικαστική νίκη των εργαζομένων στα πετρέλαια, αυτό αποδεικνύει. Όπως και ο πολύχρονος αγώνας των εργαζομένων στα Λιπάσματα, αλλά και πανελλαδικά οι αγώνες των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στην e-food κ.α.

Δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, του Βελγίου και άλλων χωρών, που αγωνίζονται ενάντια στην βαρβαρότητα, για την ζωή που τους αξίζει.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης των ελαιοπαραγωγών στα νησιά.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. 5ημερο – 7ωρο – 35ωρο, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ουσιαστικό έλεγχο από τους κρατικούς φορείς και τις επιτροπές των εργαζομένων.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Όχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού.
  • Φθηνό ρεύμα για τον λαό. Καμία διακοπή ρεύματος στα σπίτια μας.
  • Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Όχι στην κατ’ ευφημισμό αξιολόγηση στο Δημόσιο.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Τώρα να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με το απαραίτητο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Αναβάθμιση και στήριξη του Κέντρου Υγείας ΘΑΣΟΥ με υλικοτεχνική υποδομή Γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό .Δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης τεχνητού νεφρού, δημιουργία φαρμακείο ΕΟΠΥ.
  • Να επιστρέψουν οι συνάδελφοι των λιπασμάτων και των πετρελαίων κανονικά στις δουλειές τους με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η πρώτη Μάη και η πάλη η ταξική»!