Αλέξης Τσίπρας από την Καβάλα: Η εντυπωσιακή σας παρουσία σήμερα μας δίνει δύναμη νίκης [βίντεο, φωτογραφίες]

Παλμός και πλήθος στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ως μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου εξέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου στην κεντρική πλατεία της Καβάλας στη διάρκεια της ομιλίας του, το βράδυ της Παρασκευής 12 Μαΐου 2023.

Ο πρόεδρος του κόμματος, που ξεκίνησε την ομιλία του στις 20.30 (μια ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη έναρξη της) ήταν φανερά ικανοποιημένος από τον πλήθος αλλά και τον παλμό, χαρακτηρίζοντας συγκλονιστική την εκδήλωση στην πόλη, που την έχει συνδέσει με τα παιδικά του χρόνια, μιας και κατάγεται (από την πλευρά της μητέρας του) από την περιοχή, λέγοντας ότι ήταν η μεγαλύτερη που έχει κάνει στην Καβάλα.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ικανοποίηση του που απευθυνόμενος προς τον κόσμο είπε «περνάω τόσο καλά μαζί σας που δε θέλω να φύγω»!

Στην ομιλία του εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οικονομία, την ακρίβεια, το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο όπως είπε «ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ήταν σκάνδαλο, έστω και μετά από πολλούς μήνες».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσα στα άλλα ξεκαθάρισε ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του θα είναι η άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Απευθυνόμενος εμμέσως προς το ΠΑΣΟΚ που τον κατηγόρησε για οικειοποίηση των συνθημάτων του επισήμανε ότι «εμείς δε θα τσακωθούμε για το κόπι ράιτ των συνθημάτων αλλά θα δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξει τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει για την υγεία, την παιδεία, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις ευπαθείς ομάδες».

Αναφορικά με την Καβάλα, επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη που στη δική του επίσκεψη στην Καβάλα άκουσε για λίγο τους απολυμένους των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης να μην κουνάει μόνο το κεφάλι του, ακούγοντας τους απολυμένους, γιατί είναι υποχρεωμένος να υπακούσει στις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

«Σε λίγες μέρες έρχεται ξανά η δικαιοσύνη στη πατρίδα μας» αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Καβάλα, μιλώντας στην γεμάτη από κόσμο Πλατεία Ελευθερίας, το βράδυ της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρότατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά της ομολογίας του κατά τη διάρκεια του debate, χαρακτηρίζοντας τον «αρχιερέα του παρακράτους». Παράλληλα, αναφερόμενος στα στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά και τους μισθούς στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «μισθούς Βουλγαρίας με τιμές Βρετανίας».

Τι έταξε και τι έκανε ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και στα όσα έταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019, δηλαδή τη στήριξη της μεσαίας τάξης, καλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές και επιτελικό κράτος, μόνο που αυτό που έκανε τέσσερα χρόνια μετά όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας ήταν «τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Τη μεσαία τάξη να ζεί με κουπόνια. Το εισόδημα να τελειώνει τη 3 η βδομάδα του μήνα. Τις υπερωρίες απλήρωτες και το οκτάωρο παρελθόν. Τους συνταξιούχους χωρίς αξιοπρέπεια. Και το κράτος λάφυρο κομματικό, να είναι κίνδυνος για τον πολίτη, όπως φάνηκε στα Τέμπη».

«Και πως αλλιώς έγινε η αναδιανομή του εισοδήματος;» διερωτήθηκε και απάντησε «Με τις επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια και την υψηλή έμμεση φορολογία. Πάνω από δέκα δις σε ενάμισι χρόνο».

«Οι παρακολουθήσεις διώκονται παντού»

«Ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε να φτιάξει ένα καθεστώς. Μια αυταρχική δημοκρατία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «με τη βοήθεια της προπαγάνδας έκανε το ψέμα και τη διαστρέβλωση κανονικότητα» και συνέχισε: «Εννιά μήνες ψεύδεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Δεν το ήξερα, όλα έγιναν εν αγνοία μου», έλεγε. Και κρυβόταν πίσω από το απόρρητο. Αλλά να που ομολόγησε με μια ζόρικη ερώτηση στο debate, και έπαθε τρικυμία». «Ομολόγησε δηλαδή την ενοχή του. Αναγνώρισε ο ίδιος τα ψέματά του», κατέληξε.

«Αλλά μένει ακόμα στη θέση του, ανέγγιχτος. Όλοι παραμένουν ανέγγιχτοι» τόνισε. «Στη θέση της η εισαγγελέας της ΕΥΠ, που υπέγραφε δίχως να υπάρχει εθνικός λόγος, δηλαδή παράνομα. Στο σπίτι του και όχι στο σκαμνί της δικαιοσύνης ο διοικητής της ΕΥΠ, ο οποίος διορίστηκε χωρίς πτυχίο γιατί ήταν φίλος του κ. Μητσοτάκη. Και όσοι άλλοι διέπραξαν το κακούργημα. Στη θέση του και οι εισαγγελείς που δήθεν ερευνούν εννιά μήνες. Και δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα. Ο εισαγγελέας του ΑΠ που είναι να δώσει εξηγήσεις; Ήξερε μόνο να βάζει εμπόδια στον Ράμμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και διεμήνυσε ότι «Δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης που να είχε συμβεί κάτι τέτοιο και να μπορούσε ο αρχιερέας του παρακράτους να μείνει έστω και μια ώρα στη θέση του».

Όπως τόνισε, οι παράνομες παρακολουθήσεις απαγορεύονται και διώκονται παντού στην Ευρώπη, ενώ μίλησε και για έναν κανόνα που υπάρχει σε όλες τις Δυτικές δημοκρατίες: «Εαν σέβεσαι το Σύνταγμα και τους νόμους μένεις, εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νομούς φεύγεις. Όταν σε πιάσουν με τη γίδα στην πλάτη, εάν δεν έχεις αξιοπρέπεια μένεις, εάν έχεις αξιοπρέπεια φεύγεις. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα του κόσμου εάν ένας Πρωθυπουργός είχε ομολογήσει ότι παρακολουθούσε παράνομα το μισό πολιτικό σύστημα, θα είχε ήδη παραιτηθεί».

«Μισθοί Βουλγαρίας με τιμές Βρετανίας»

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι «είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που ο μέσος ονομαστικός μισθός έπεσε τη τριετία 19-21. Και μια από τις τρείς μόνο, που ο μέσος πραγματικός μισθός έπεσε κατά 7,4% μέσα στο 22. Και την ίδια στιγμή που ο μισθός έπεφτε οι τιμές ανέβαιναν. «Μισθοί Βουλγαρίας με τιμές Βρετανίας. Αυτή είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο Μητσοτάκη

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει για άλλα 4 χρόνια για να κάνει μετά την αναδιανομή του εισοδήματος και τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που έχει δεί ο τόπος από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Από τη μεσαία τάξη στους πολύ ισχυρούς. Με 700.000 πλειστηριασμούς.

«Θα τους αφήσουμε;» αναρωτήθηκε απαντώντας ότι «θα τον εμποδίσουμε με την ψήφο μας» και συνέχισε κάνοντας αναφορά σε εκείνα που αφήνει πίσω του ο κ. Μητσοτάκης. «Μια χώρα όπου η δημοκρατία δεινοπαθεί. Με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Και τις παράνομες παρακολουθήσεις» σημείωσε.

Το μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προσπαθεί με την ψήφου του λαού να ξεπλύνει τα ατοπήματα του. Διεκδικεί στις κάλπες άλλη μια τετραετία παρακράτους
Διεκδικεί η ψήφος του ελληνικού λαού να ξεπλύνει το βιασμό του Συντάγματος και της Δημοκρατίας που διέπραξε» και διερωτήθηκε εάν θα το καταφέρει.

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε και στους συντηρητικούς πολίτες που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία «και ντρέπονται για την κατάντια του κόμματός τους», απευθύνοντας την εξής ερώτηση: «Θα τον ξεπλύνετε με τη ψήφο σας;».

Παράλληλα, απευθύνθηκε και στον κ. Ανδρουλάκη, που όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «για πρώτη φορά τον άκουσα καθαρά να μιλά για την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους, μίλησε ακόμα για φυλακή» ρωτώντας τον εάν «Πιστεύει αλήθεια πως αυτό μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κου Μητσοτάκη;» για να απαντήσει ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ, «Για αυτό ας αφήσει τους ανιστόρητους διμέτωπους. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους, θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και θα ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη

«Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές που δεν θυμίζουν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για μια τετραετία δεινών, αδικίας, ανισότητας και ψέματος. Έχει την ευθύνη για τον τραγικό χειρισμό στην πανδημία» τόνισε και συνέχισε: «Χάσαμε 37.000 ανθρώπινες ζωές. Είμαστε από τις χειρότερες χώρες στους δείκτες της απώλειας ανθρώπινης ζωής, αναλογικά με τον πληθυσμό μας όχι μονάχα στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο»

Όπως ανέφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Έχει την ευθύνη για τα ατελείωτα ψέματα και τη συγκάλυψη. Όταν μας έλεγε ότι είναι ψέμα πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να σωθούν με όσους είναι εντός ΜΕΘ. Ενώ γνώριζε και έκρυβε την έκθεση των Καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, που έλεγε ακριβώς το αντίθετο. Έχει την ευθύνη για τη διπλή αισχροκέρδεια που πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Πρώτη η χώρα μας στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Και την ίδια στιγμή πανηγύρια για ρεκόρ εσόδων από το ΦΠΑ. 50 φόρους πανηγυρίζει ότι μείωσε».

Παράλληλα, διερωτήθηκε: «Πώς όμως πανηγυρίζει από τη μια ότι μείωσε τους φόρους, αλλά πανηγυρίζει κι από την άλλη ότι στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει δισεκατομμύρια υπερέσοδα από φόρους; Πώς τετραγωνίζει τον κύκλο; Από ποιες τσέπες τα άντλησε; Και σε ποιες τσέπες τα κατευθύνει;» και κατέληξε «Όλοι ξέρουμε πια την αλήθεια. Υπερκέρδη στις εταιρίες ρεύματος και καυσίμων. Διάλυση της ζωής για εκατομμύρια οικογένειες».

«Έχει την ευθύνη γιατί μετέτρεψε τη ΔΕΗ από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε επιχείρηση ληστείας για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους. Και κερδών, παχυλών μισθών, μπόνους για τους εκλεκτούς του συστήματος και τα γαλάζια καλόπαιδα. Έχει την ευθύνη τέλος για ένα κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια στους πολίτες του. Γιατί 4 χρόνια δήθεν ψηφιοποιούν το κράτος, αλλά για 12 λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένα απλό σύστημα για να σταματήσει δυο τρένα που έτρεχαν το ένα πάνω στο άλλο. Γιατί όταν ρωτούσαμε στη Βουλή τον Καραμανλή τι γίνεται με την ασφάλεια των τρένων κραύγαζε: ντροπή! Γιατί όταν φώναζαν οι συνδικαλιστές τους έβγαζαν τις απεργίες παράνομες. Κι έπειτα, όταν έγινε η τραγωδία, απέδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βγει ο ίδιος λάδι. Δεν ήξερε ούτε με τα τρένα τι γίνεται. Όπως και με τις ΜΕΘ, τις υποκλοπές, τον Πάτση, τη Νικολάου, τον ανεψιό του, τον Λιγνάδη. Αυτός δεν είναι υπεύθυνος πρωθυπουργός. Είναι ανεύθυνος άρχων! Και υποκριτής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δείτε βίντεο από την έναρξη της ομιλίας Τσίπρα στην Καβάλα