Exit polls 2023: Τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα

Τι αποτέλεσμα έβγαλαν οι 121 κάλπες της «δημοσκόπησης εξόδου» των εκλογέων από τα εκλογικά κέντρα μετά την καταμέτρηση του 80% των ψήφων από τα exit polls

Με την προσέλευση στις εθνικές εκλογές 2023 να έχει ξεπεράσει το 48% σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα απο τα exit polls, στο 80% της καταμέτρησης των ψήφων.

Σύμφωνα με το κοινό exit poll, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει από 36% έως 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 25% μέχρι 29%. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστά σε ένα εύρος από το 9,5% μέχρι το 12,5%. Το ΚΚΕ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστά από 6% μέχρι 8%. Η Ελληνική Λύση καταγράφεται σε ποσοστά 3,5% έως 5,5%.

Θρίλερ αναμένεται τις επόμενες ώρες για το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το ΜεΡΑ25 καταλαμβάνει 2,5% έως 4,5% του εκλογικού σώματος και αναμένεται να μπει -έστω και οριακά- στη Βουλή. Μεγάλη νύχτα προβλέπεται για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 2,2% έως 4,2% και μέση τιμή το 3,2% που βάζει στη Βουλή την Πλεύση Ελευθερίας.

Το exit poll διεξήχθη από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO για λογαριασμό των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Πηγή: protothema.gr

Να σημειωθεί ότι είχαν στηθεί 121 κάλπες σε 90 εκλογικά τμήματα πανελλαδικά και οι στατιστικοί αναλυτές στόχευαν σε ένα δείγμα περίπου 7.200 ψηφοφόρων, ενώ η εκλογική διαδικασία κινήθηκε ομαλά και οι πολίτες ήταν πρόθυμοι και ψηφίζουν στα exit poll.