Λουίζα Ράζου από Καβάλα: Η ιστορία αυτής της εργατούπολης είναι δεμένη με σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ΚΚΕ [φωτογραφίες]

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν η κεντρική ομιλήτρια της προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουίζα Ράζου ήταν η κεντρική ομιλήτρια της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην Καβάλα η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023 στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με το ΚΚΕ, Θόδωρος Κοντογεωργίου.

Στην ομιλία της η Λουίζα Ράζου τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ιστορία της εργατούπολης Καβάλας είναι δεμένη με σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ΚΚΕ, που κάθε σελίδα της επιβεβαιώνει πως οι εργαζόμενοι κέρδισαν ό,τι κέρδισαν γιατί δεν περίμεναν σωτήρες, με πολύτιμη παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους του σήμερα την ιστορία του καπνεργατικού κινήματος της πόλης».

«Στις 21 Μάη έγινε ένα βήμα, πάμε τώρα για τα επόμενα. Για να σηκώσουμε το κόμμα μας πιο ψηλά, για να σηκωθεί το μπόι του λαού μας πιο ψηλά. Έχει την αξία του το γεγονός, ότι στα χρόνια που πέρασαν οι μορφές και τα μέσα της εκμετάλλευσης άλλαξαν. Ο πυρήνας τους όμως παραμένει ο ίδιος. Από την εποχή της “αποκομμμουνιστοποίησης” που επιχείρησε στο καπνεργατικό κίνημα η δικτατορία του Πάγκαλου, έως την εποχή των αντεργατικών νόμων Βρούτση-Αχτσιόγλου-Χατζηδάκη, το κεφάλαιο εναλλάσσοντας το μαστίγιο με το καρότο, επιδιώκει στους χώρους δουλειάς να επικρατεί σιγή. Να υιοθετούν οι εργαζόμενοι τους στόχους των αφεντικών τους. Να υπάρχει “κοινωνική ειρήνη” και “κοινωνική συνοχή”, όπως λένε. Αλλά ούτε τότε, ούτε σήμερα, παρά τα σκαμπανεβάσματα και τα πισωγυρίσματα της ταξικής πάλης, το κεφάλαιο πέτυχε τον σκοπό του», εξήγησε.

Ακόμα, ανέφερε πως μπορεί και η Καβάλα να συμβάλλει ώστε το ΚΚΕ να ξεπεράσει τις δυσκολίες του νέου εκλογικού καλπονοθευτικού νόμου και να ξαναβγάλει μια γερή κοινοβουλευτική ομάδα, που θα αποτελεί 100% τη μαχητική-εργατική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ ως κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο λαός, προσθέτοντας: «Γιατί η εργατική τάξη της πόλης ξέρει ότι το ΚΚΕ ήταν και θα είναι μπροστά για να γυρίσουν στη δουλειά τους και να δικαιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια Καβάλας που δίνουν έναν ηρωικό αγώνα. Ξέρει ότι θα παλέψουμε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Αυτό πρέπει να γίνει και ας σφυρίζουν αδιάφορα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Γιατί πάνω σ’ αυτούς τους αντεργατικούς νόμους που έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεών τους πατάνε και οι όποιες δικαστικές αποφάσεις που ταλαιπωρούν τους εργάτες.

(…) Το ΚΚΕ ως συνεπής δύναμη αγωνιστικής διεκδίκησης, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς και ανυπόκριτης στάσης υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων του λαού, των εργατών, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο για το αύριο του λαού. Το γνωρίζουν αυτό καλά οι εργαζόμενοι της πόλης, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ δε ζήτησαν “κομματικές ταυτότητες” για να τα “δώσουν όλα” για να είναι μπροστά, όπου χρειάστηκε και με κάθε τρόπο να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των απολυμένων σε ΒΦΛ και στα Πετρέλαια Καβάλας».

Το κοινό πρόγραμμα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ δεν συμβαδίζει με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη ο λαός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να βρεθεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, καθώς ο τόπος του βρίσκεται στο επίκεντρο στρατηγικών σχεδιασμών της ελληνικής αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της. «Η Εγνατία των λιμανιών, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που έχει μετατραπεί σε σταθμό τράνζιτ για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που έχει εδραιώσει τη θέση του στην περιοχή, είναι η κόκκινη κλωστή που συνδέει την στρατηγική πολιτική αντίληψη όλων των αστικών κομμάτων», είπε.

«Από το κοινό πρόγραμμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που αποτυπώνεται στο στόχο για τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και του πρωτογενούς τομέα με μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό, ο λαός της περιοχής δε θα δει προκοπή, υπογράμμισε», καθώς όπως εξήγησε «η υλοποίηση αυτού του στόχου όσο και αν περιβάλλεται από πολύ χρυσόσκονη και μπόλικες υποσχέσεις για ευημερία δε συμβαδίζει με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Αντίθετα προϋποθέτει μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, νέα φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, που μας καθιστούν στόχο».

Αυτό που κρίνεται τώρα είναι να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ

Νωρίτερα, στο χαιρετισμό του ο Θόδωρος Κοντογεωργίου χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τη συζήτηση για το ποιος θα καταφέρει να εξασφαλίσει την τέταρτη έδρα στην Καβάλα και σημείωσε: «Θα την πάρει η ΝΔ για να εφαρμόζει τα σκληρά αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Θα την πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ για να την σιγοντάρουν καλύτερα απ’ ότι την προηγούμενη τετραετία;

»Ποντάρουν σε εκβιαστικά διλήμματα, σε κάλπικα παλιά τερτίπια, σε κόμματα μιας χρήσης ή τελικά στην αποχή όσων δεν πείσουν. Επιδιώκουν πάση θυσία την ανοχή και τη συνενοχή μας! Δε θα τους περάσει! Γιατί έχουμε πραγματική επιλογή. Να κάνουμε αυτό που φοβίζει το σύστημα και αυτό που θα τους κάνει να μετράνε ακόμη περισσότερο το τι θα κάνουν την επόμενη μέρα. Να ψηφίσουμε ΚΚΕ ξανά, ακόμη περισσότεροι.

»Το ΚΚΕ το ξέρουν οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια, στα λιπάσματα, στον πρώην Μαρινόπουλο, στην Σελέκτα, οι ναυτεργάτες, κάθε άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα. Είδαν τους βουλευτές και τα στελέχη του ΚΚΕ πλάι τους στις πύλες των εργοστασίων, στους χώρους δουλειάς, στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις, στα δικαστήρια.

»Αυτό που κρίνεται τώρα είναι να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στις μέρες που απομένουν για να φτάσει το μήνυμα αυτό παντού. Γιατί το ΚΚΕ είναι 100% το κόμμα του λαού. Είναι 100% από την πλευρά του λαού. Είναι 100% γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση, δύναμη μάχης και ανατροπής μέχρι την εργατική-λαϊκή εξουσία».

*Πηγή: 902.gr