Βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2023: «Αυτοδύναμη» η αποχή με ιστορικό αρνητικό ρεκόρ

Τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί ερίζουν για το τις πταίει για κομματικές ήττες, νίκες και... εκπλήξεις, ουδείς είδε ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν πήγε στις κάλπες-Τα (πιθανά) αίτια και η αποχή στις πέντε τελευταίες εκλογικές «μάχες»

Τοια θέση θα κατακτούσε η αποχή αν ήταν κόμμα; Η απάντηση είναι πως θα έβγαινε πρώτο και αυτοδύναμο, με ποσοστό 47,32%. Ένα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, αφού η μεγαλύτερη αποχή είχε καταγραφεί στις δεύτερες εκλογές του 2015 που διενεργήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Το… ιστορικό της αποχής

  • Στις εκλογές τον Μάιο του 2023 η αποχή πέτυχε ποσοστό της τάξης του 38,9%
  • Στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 η αποχή ήταν 42,22%
  • Στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 ανήλθε στο 43,84%
  • Υψηλά ήταν τα ποσοστά της και τον Ιούνιο του 2012, στο 37,53%
  • Τον Μάιο του 2012 είχε συγκεντρώσει το 34,9%

Όπως αναφέρει το tovima.gr και ο Χρήστος Λογαράς, το θέμα της αποχής έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τους πολιτικούς αναλυτές, ιδίως την εποχή των μνημονίων που εκτοξεύτηκε, αφού στις εκλογές της περιόδου 2000-2010 η συμμετοχή τους εκλογικού σώματος πάντοτε ξεπερνούσε το 70%.

Οι αιτίες και ποιοι θα έπρεπε να τις αναζητήσουν

Σύμφωνα με τον Χρήστο Λογαρά, πολλές οι αιτίες για τα μεγάλα ποσοστά της αποχής. Ίσως να φταίει η εποχή, δηλαδή το καλοκαίρι. Ίσως οι υψηλές θερμοκρασίες της 25ης Ιουνίου, να οδήγησαν τους ψηφοφόρους στις παραλίες και όχι στην κάλπη. Ίσως η κόπωση των πολιτών που μετά από ένα μήνα καλούνται να επιλέξουν ξανά ένα κόμμα. Ίσως το προεξοφλημένο αποτέλεσμα. Μπορεί το υψηλό αυτό ποσοστό να συνδέεται με την αποδυνάμωση των κομμάτων που ανήκουν στις προοδευτικές δυνάμεις. Ίσως τα κόμματα που βρίσκονται στο προσκήνιο να μην εμπνέει το 47% του εκλογικού σώματος.

Όπως ευστόχως παρατηρεί, το ζήτημα δεν είναι γιατί δεν πήγαν οι πολίτες να ψηφίσουν. Το ζήτημα που πρέπει να αναλογιστούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι το γιατί δεν έγιναν η αιτία ο πολίτης να διαλέξει την κάλπη αντί για την παραλία ή για οτιδήποτε άλλο αποτέλεσε τον λόγο της αποχής του.