Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας [βίντεο]

«Άνοιξε» τον δρόμο της διαδοχής του στην ηγεσία του κόμματος - Ο ίδιος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος

Την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Ιουνίου 2023 σε έκτακτη δήλωσή του από το Ζάππειο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την οποία υπέβαλε την παραίτησή του.

«Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος με άμεση προσφυγή στις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι ανάγκη να βρούμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις προσδοκίες εκείνων που έχει ταχθεί να εκπροσωπεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας παράλληλα περήφανος για όσα κατάφερε να πετύχει το κόμμα.

«Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις αφορούν βεβαίως και εμένα που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον κύκλο που κλείνει. Παρέλαβα ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, έγινε το πρώτο αριστερό κόμμα της Ευρώπης που κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες», σημείωσε.

Η δήλωση Τσίπρα από το Ζάππειο

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, απέναντι σε όσους σε στήριξαν, απέναντι στον εαυτό σου. Έχω την εμπειρία να μην παίρνω εν θερμώ αποφάσεις ακι αυτό έκανα για 3 24ωρα, ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα.

Το βράδυ των εκλογών είπα ο τι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει έναν μεγάλο κύκλο και να ανοίξουμε ένα επόμενο κύκλο, δύσκολο, πιο ελπιδοφόρο. Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων αποφάσεων, να συναντηθούμε και πάλι με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω έως κάτω.

Να μπουν τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά. Την ανάγκη να εφεύρουμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν προφανώς και εμένα που υπήρξαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.

Σε ηλικία 34 ετών παρέλαβα ένα μικρό κόμμα τις Αριστεράς. Το ταξίδι ήταν δύσκολο επικίνδυνο.

Το πρώτο αριστερό κόμμα που κυβέρνηση στην Ευρώπη σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα Μνημόνια, για την εικόνα της Ελλάδας που αλλάξαμε και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας.

Αυτό το ταξίδι είχε δύσκολες αποφάσεις, φθορά.

Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα να είναι η αρχή του κύκλου.

Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να ανταποκριθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και να αλλάξει δραματικά. Οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή.

Μία διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει τους φίλους και όσους θέλουμε να εκπροσωπούμε. Αυτό αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Θα ήταν υποκριτικό να το προτείνω με το λόγο μου αν δεν το υπηρετώ και στην πράξη.

Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Εχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος.

Αποφάσισα να προτείνω την άμεση προσφυγή για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είμαι υποψήφιος.

Είμαι συγκινημένος, υπάρχει ένα στοιχείο οδύνης, αλλά και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω ότι με τη στάση μου, στη ζωή και στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω πως η μάχη για τις ιδέες και την προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.

Το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.

Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας, ό,τι και αν ψήφισε. Ζούμε σε μία εποχή εντάσεων και διεθνών προκλήσεων.

Η ενότητα το εμείς πάνω από το εγώ για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις.

Ενας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα εκφράζει αυτή τη μεγάλη παράταξη.

Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο θα υπηρετώ πάντα».