ΣΥΡΙΖΑ: Ο «ξαφνικός θάνατος» των ΕΛΤΑ Πρίνου δεν είναι το μόνο «κατόρθωμα» της ΝΔ στο νησί μας

«Είμαστε απέναντι στην αλαζονική, ολιγαρχική, μιντιοκρατική κυβέρνηση της ΝΔ»: Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στο νησί

Ανακοίνωση κατά του κλεισίματος των ΕΛΤΑ στον Πρίνο Θάσου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για μια «αλαζονική, ολιγαρχική, μιντιοκρατική κυβέρνηση της ΝΔ», ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του «ξαφνικού θανάτου» των ΕΛΤΑ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Το κατάστημα των ΕΛΤΑ Πρίνου είναι ένα από τα πρώτα 40 που κλείνουν στις 17 Ιουλίου, έχουν προηγηθεί άλλα 25 με προοπτική να φτάσουν τα 160 συνολικά σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της «αναδιοργάνωσης» του οργανισμού όπως το ονομάζει η Διοίκηση μετά το «κανόνι» που ανακοίνωσε. Το συγκεκριμένο κατάστημα καλύπτει τις ανάγκες πολιτών 4 δημοτικών διαμερισμάτων που έχουν να κάνουν με καταβολές συντάξεων χρηματικοοικονομικών συναλλαγών, διακίνηση εγγράφων, υλικών κ.ά. Σιγή ασυρμάτου από τους 4 βουλευτές της ΝΔ του Νομού μας. Κλείνουν τα αυτιά τους στην αγανάκτηση των κατοίκων της κεντρικής Θάσου, καταπίνουν τη γλώσσα τους προτιμώντας προφανώς την ασφάλεια που τους προσφέρει το «μαντρί» τους από το να αποτρέψουν το κλείσιμο του.

Είχε προηγηθεί εν τω μεταξύ προσπάθεια αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ με χρηματοδότηση 280 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση της ΝΔ και με το γνωστό σε όλους κ. Πάτση να λαμβάνει 1 εκ. ευρώ για νομικές συμβουλές, αλλά έπεσε στο κενό, καθώς φαγώθηκαν μέχρι και το τελευταίο σέντ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Με τον αέρα της πρόσφατης λαϊκής εντολής από τις εκλογές που της χάρισε την αυτοδυναμία, η ΝΔ πιστή στο δόγμα της των ιδιωτικοποιήσεων δεν ντρέπεται να αποκαλύψει το αντιλαϊκό της πρόσωπο. Αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολιτών και φορτώνει στις πλάτες τους πρόσθετα οικονομικά βάρη αφενός λόγω της μετακίνησης σε μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν αφετέρου λόγω των ακριβότερων υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα που θα κληθεί να καλύψει το κενό.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θυσιάζονται οι ανάγκες πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες στο νησί μας στη λογική κόστους-κέρδους. Πριν δύο χρόνια, πάλι επί ΝΔ, κλείνει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Λιμενάρια και παλιότερα της Εθνικής αναγκάζοντας τους κατοίκους των νότιων διαμερισμάτων του νησιού να μετακινούνται μέχρι και 50 χιλιόμετρα για την εξυπηρέτηση καθημερινών τους αναγκών. Αυτή μάλιστα η διαχρονική αντιαναπτυξιακή αποψίλωση υπηρεσιών συμβαίνει σε μια περιοχή που είναι η πιο αναπτυγμένη τουριστικά σε όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με αφορμή τον επικείμενο «ξαφνικό θάνατο» των ΕΛΤΑ Πρίνου θα ήταν χρήσιμο να φέρουμε στη μνήμη μας ανάλογα γεγονότα στο νησί μας που αναδεικνύουν τη θεμελιακή διαφορά ανάμεσα σε δύο «κόσμους»: Εκείνον που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, υπηρετεί το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη για τους πολλούς και εκείνον που στο κέντρο του θέτει τα κέρδη για τους λίγους απαξιώνοντας την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης εγκαινίαζε τον τομέα ΕΚΑΒ Θάσου με τρία σύγχρονα ασθενοφόρα λύνοντας το πρόβλημα της ασφαλούς μετακομιδής των ασθενών. Χειροπιαστή απόδειξη του ενδιαφέροντος για την ενίσχυση ενός αξιόπιστου δημόσιου συστήματος υγείας στο νησί μας. Παράλληλα έβαζε τις βάσεις για την λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Πρίνου για να περάσει στα αζήτητα από την κυβέρνηση της ΝΔ στη συνέχεια.

Το 2017 ο κ. Μπαξεβανάκης, υφυπουργός Παιδείας, ιδρύει το πρώτο σχολείο επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νησί, στην Καλλιράχη, όπου φοιτούν σήμερα αρκετοί μαθητές μας. Χειροπιαστή απόδειξη του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς αποτελούσε διαχρονικό, πάγιο αίτημα της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας.

Επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε η συγχώνευση και μεταφορά του Α.Τ. Λιμεναρίων στον Λιμένα όπως και του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Λιμεναρίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε τις πόρτες στη συμμετοχή των πολιτών στα δημόσια αγαθά, η ΝΔ τις κλείνει, απαξιώνει τα δικαιώματά τους.

Η Ο. Μ. ΘΑΣΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται σθεναρά στο πλευρό των πολιτών του νησιού μας που απαιτούν την ανάκληση της απόφασης του κλεισίματος και την συνέχιση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ Πρίνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την στήριξη του δίκαιου αυτού αιτήματος τόσο στην κατεύθυνση της αγωνιστικής επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όσο και στο επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θα κάνει και αύριο, κάθε φορά, σε κάθε επιχείρηση περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας από μια αλαζονική, ολιγαρχική, μιντιοκρατική κυβέρνηση της ΝΔ. Θα μας βρίσκουν «τολμηρά-σταθερά» απέναντί τους.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ-ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.