Οι πρώτοι 35 υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τον Δήμο Θάσου [ονόματα]

Ολοκληρώθηκε και το «ταξίδι» του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο νησί-Η αναφορά στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, αλλά και στον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη

Ολοκλήρωσε το «ταξίδι» του το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο νησί της Θάσου με σύνθημα του Φεστιβάλ, «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, “για να γένουνε τα σκοτάδια λάμψη” (Ν. Χικμέτ)» σε ένα νησί όπου όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, «ο λαός και η νεολαία ανέδειξαν το ΚΚΕ σε δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, στοιχείο που αποτυπώθηκε και τροφοδότησε το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις της ΚΝΕ μπροστά στις εκδηλώσεις».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το Φεστιβάλ στη Θάσο

Το «ταξίδι» του Φεστιβάλ στο νησί πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας μπροστά στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες απασχόλησαν τις ομιλίες και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις εκδηλώσεις, ενώ αναδείχθηκαν και οι δυνατότητες που γεννιούνται μπροστά σε αυτές τις εκλογικές μάχες αφού «Στις εκλογές του Ιούνη με την προσπάθεια του λαού του νησιού έγινε ένα σημαντικό βήμα, πάμε για τα επόμενα! Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιούνη, η διακριτή άνοδος που κατέγραψε το Κόμμα φανερώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δυνατότητες για ακόμα πιο μαχητικό και πλατύ άνοιγμα σε περισσότερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, με στόχο να κερδίσει νέες ψήφους το Κόμμα, να χάσουν δυνάμεις τα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοι που στηρίζουν, να δεχθούν πλήγμα από τον λαό για την πολιτική που τον τσακίζει καθημερινά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις ομιλίες.

Το Φεστιβάλ άνοιξε την αυλαία του στο νησί, το Σάββατο 5 Αυγούστου στην πλατεία της Καλλιράχης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου, ενώ πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Χριστίνα Στεργίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας-Θράκης της ΚΝΕ και απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Χρυσάφης, υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δέθηκε στις ομιλίες με τις μάχες που έχει δώσει ο λαός της περιοχής μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που βιώνει, όπως για παράδειγμα με την έλλειψη νερού στο νότιο τμήμα του νησιού, αλλά και με την κατάσταση στο αγροτικό ιατρείο Καλλιράχης το οποίο δε λειτουργεί από τις 18 Ιουλίου, λόγω μη «έγκαιρης προκύρηξης» θέσης από το υπουργείο υγείας και ενώ υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι για τη θέση γιατροί.

Η επόμενη «στάση» του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετά χρόνια στον Λιμένα Θάσου, όπου πλήθος κόσμου αγκάλιασε μετά από καιρό την εκδήλωση. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από τον Δημήτρη Κουτράκη και τον Βασίλη Αντωνέλη, ντόπιους καλλιτέχνες. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι και πολύ χορό από τους «Πρίμα Βίστα».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώθηκαν την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 στα Λιμενάρια, στις Αποθήκες Μεταλλείων που για μια ακόμα χρονιά το φιλοξένησαν. Η εκδήλωση άνοιξε με μουσικό αφιέρωμα στον Μίκυ Θεοδωράκη από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου. Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Στην ομιλία, έγινε αναφορά στο σύνθημα του Φεστιβάλ, χαρακτηριστκά «με στίχους δανεισμένους από τον Ν. Χικμέτ που έχουν μελοποιηθεί υπέροχα από τον Μ. Λοίζο, συμπυκνώνει εικόνες και εμπειρίες του τελευταίου διαστήματος. Δίνει το στίγμα του ΚΚΕ για το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την καταχνιά που φαίνεται να κατακλύζει τα πάντα. Με αυτό, οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, όπως και εδώ στην περιοχή, επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, σα συνέχεια της μάχης των βουλευτικών εκλογών, πόσο μάλλον σε αυτό το νησί, όπου ο λαός της Θάσου ανέδειξε το ΚΚΕ σε 2ο κόμμα!

»Μια ματιά μόνο σε όσα ήρθαμε αντιμέτωποι ο λαός και η νεολαία από την επόμενη μέρα τον Βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, επιβεβαιώνουν αυτό που έλεγαν προεκλογικά μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι πυρκαγιές που σκόρπισαν τη θλίψη και τον τρόμο, τον θάνατο και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας επιβεβαίωσαν ότι για το σάπιο αστικό κράτος, για όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα οι βιβλικές καταστροφές στη ζωή και την περιουσία του λαού και το περιβάλλον είναι κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε όπως κυνικά λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι».

Στην ομιλία έντονη αναφορά έγινε αναφορά στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, σημειώνοντας ότι «Το κράτος που αποδεικνύεται εξαιρετικά “ικανό, αποτελεσματικό και με επιτελικότητα” όταν πρόκειται να καταστήλει τους μαθητές, τους φοιτητές, τους απεργούς εργάτες και τους αγρότες, όταν διαδηλώνουν και διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους, αλλά αφήνει ανενόχλητους του δολοφόνους εγκληματίες νεοναζί να διασχίζουν όλη την χώρα, να φτάνουν ως την Αθήνα και να κάνουν επιδρομή στερώντας τη ζωή από έναν νέο άνθρωπο, 29 χρονών, φίλο της ΑΕΚ.

»Από την πρώτη στιγμή το Κόμμα μας και η ΚΝΕ κατέδειξαν τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό και οδήγησαν στη στυγερή δολοφονία του Μιχάλη που συγκλόνισε τον λαό και τη νεολαία της χώρας μας αυτές τις μέρες. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα εθνικιστικά-ναζιστικά τάγματα εφόδου δρούνε με την ανοχή, αν όχι και την στήριξη, των κρατικών μηχανισμών, για να αξιοποιηθούν ενάντια στο λαό και τη νεολαία ως το “μακρύ-οπλισμένο χέρι του συστήματος” ως στρατοί επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουμε να τους ξεσκεπάζουμε και μαζί με τον λαό, τις οργανώσεις του και τους μαζικούς φορείς να τους απομονώνουμε στοχεύοντας το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει».

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και στις μάχες που δίνουν οι κάτοικοι του νησιού, σημείωσε ότι «Μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο πραγματικά φιλολαϊκό έργο οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των κομμάτων που δεσμεύονται από φανερά και αθέατα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν αναλάβει “εργολαβία” από τα κόμματά τους να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την επιχειρηματική δράση σε κάθε πλευρά της ζωής του λαού, πνίγοντας τις ανάγκες του για τα κέρδη των λίγων; Μπορούν να ασκήσουν πολιτική με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες οι υποψήφιοι εκείνων των κομμάτων που δεσμεύονται από τις “δημοσιονομικές αντοχές”, που συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους είναι “κόστος”, ότι είναι πιο “συμφέρουσα” η ανακύκλωση της ανεργίας με τα γνωστά δουλεμπορικά προγράμματα της ΔΥΠΑ σε δήμους και που πλέον θα αφορούν εργαζόμενους μέχρι και 74 ετών;

»Υπάρχει περίπτωση αυτοί οι υποψήφιοι και εκλεγμένοι που προσκυνούν την ανταποδοτικότητα σε κάθε πλευρά της ζωής στην πόλη, δηλαδή τα χαράτσια, να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το κράτος; Με δεδομένη τη συμφωνία τους στη στρατηγική των κομμάτων και των κυβερνήσεών τους, υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία, έτσι που να μην πέφτουν ταβάνια, να μη φορτώνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς πλευρές της λειτουργίας των σχολικών μονάδων; Υπάρχει περίπτωση τέτοιες δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό του λαού, που διεκδικεί τα δικαιώματά του απέναντι στην εργοδοσία; Να μπουν εμπόδιο σε αντιδραστικές αλλαγές όπως πχ. την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας;

»Μοναδική εγγύηση ότι ζητήματα όπως τα παραπάνω θα βρεθούν ψηλά στην “ατζέντα” της “επόμενης μέρας” είναι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, οι μόνοι που είναι δοκιμασμένοι, σταθεροί αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Που σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό κόστος, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, υψώνοντας μαζί με σωματεία, συλλόγους και φορείς τείχος στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα, κάνοντας πράξη από όποια θέση κι αν βρέθηκαν την εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση. Είτε είναι στη δημοτική αρχή, όπως στην Πάτρα, είτε σε θέσεις δημοτικής αντιπολίτευσης, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές βρέθηκαν απέναντι σε κυβερνήσεις και κράτος.

» Από τέτοιες θέσεις άλλωστε ο Κ. Πελετίδης και η αγωνιστική δημοτική αρχή στην Πάτρα κατάφεραν όσα κατάφεραν σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον λαό της πόλης: Από τη μείωση χαρατσιών και την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων χωρίς επιβάρυνση του λαού, μέχρι τις μάχες για να μην ξεσπιτωθεί κανένας από τους πλειστηριασμούς, ενάντια σε απολύσεις, σε εργοδοτικά εγκλήματα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για υποδομές και μέτρα προστασίας κ.ο.κ. Να το κάνει και ο λαός της Θάσου, όπως και ο λαός της Πάτρας, έτσι κι αλλιώς στις βουλευτικές εκλογές το απέδειξε ότι μπορεί, αναδεικνύοντας το ΚΚΕ σε 2ο Κόμμα στο νησί με αυξημένα ποσοστά και ψήφους, πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό».

Σε κάθε εκδήλωση του Φεστιβάλ λειτουργούσε και έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής με μαζική προσέλευση από τους επισκέπτες της εκδήλωσης.

Ταυτόχρονα, στην κεντρική εκδήλωση στα Λιμενάρια έγινε η παρουσίαση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο νησί, από τον επικεφαλή του, Νίκο Χρυσάφη.

Οι πρώτοι 35 υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Θάσο

  1. Αντωνίου Αντώνης-Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  2. Αρσενίου Δέσποινα-Συνταξιούχος
  3. Βαλαβάνη Άννα-Ιδ. Υπάλληλος
  4. Γάτος Ιωάννης-Ιδ. Υπάλληλος
  5. Γκαδάτσιου-Υδριώτη Βασιλική-Ιδ. Υπάλληλος
  6. Γρίτζος Παναγιώτης Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  7. Εμανουήλ Χρίστος-Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  8. Ζουρίδης Σταύρος-Ιδ. Υπάλληλος
  9. Θωμας Δημήτριος-Εργάτης
  10. Ιατρού Ρούλα-Αυτοαπασχολούμενη επαγγελματίας
  11. Ιωάννου Αλκμήνη-Αγρομελισσοκόμος
  12. Καλδάρας Διογένης-Συνταξιούχος Δημοσίου
  13. Καραγιαννοπούλου Ευθυμία-Ιδ. Υπάλληλος
  14. Κάσδαγλη Ανδρονίκη-Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  15. Κοζίνκαγια Αλεξία
  16. Κρεοπώλης Άγγελος-Οδοντοτεχνίτης
  17. Κυριατζίδου-Παπαναρέτου Χαρίκλεια-Συνταξιούχος Δημοσίου
  18. Λαμπρινίδης Λάμπρος-Συνταξιούχος
  19. Λιακούδη Έφη-Ιδ. Υπάλληλος
  20. Λοβολούδη Μαργαρίτα-Αυτοαπασχολούμενη επαγγελματίας
  21. Λοβολούδης Αλέκος συνταξιούχος
  22. Λοβολούδης Παναγιώτης-Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  23. Μαγδαληνός Βασίλης-Εκπ/κός Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
  24. Μαργιώτου Σοφία-Συνταξιούχος
  25. Πασά Άννα
  26. Ροδάς Κώστας-Ιδ. Υπάλληλος
  27. Στεργίου Δημήτριος-Αγρότης
  28. Τσανάκα Βάσω
  29. Τσιπλάκης Θωμάς
  30. Φάκας Δημήτριος-Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  31. Φάκας Αναστάσιος-Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  32. Φιλαρέτου Αργυρή-Αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας
  33. Φυλακτάκης Γιώργος-Φοιτητής
  34. Χονδρογιάννης Βασίλης-Εκπ/κός Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
  35. Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα-Εκπ/κός Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης