Θόδωρος Μουριάδης: Φτιάχνουμε τον δικό μας σύγχρονο τόπο, με όραμα και σχέδιο. Δεν ακολουθούμε τους υβριστές

Κυκλοφοριακό, Καλαμίτσα, αδέσποτα, αναπλάσεις, κοινωνική πολιτική και κτιριακό απόθεμα: Όλα όσα είπε ο Δήμαρχος Καβάλας κατά την παρουσίαση των υποψηφίων στο Ακόντισμα. Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Μια συνοπτική αναφορά στα όσα έργα και παρεμβάσεις έγιναν, στα όσα είναι σε εξέλιξη και σε εκείνα που σχεδιάζονται να γίνουν πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Σύγχρονος Δήμος, Θόδωρος Μουριάδης κατά την παρουσίαση 55 νέων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με τον συνδυασμό για τον Δήμο Καβάλας [διαβάστε εδώ τα ονόματα].

Ο κ. Μουριάδης αναφέρθηκε στην ομιλία του σε όλα τα θέματα τα οποία άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και «στα μηνύματα μίσους, μισαλλοδοξίας και παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου στα οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

H ομιλία του Θόδωρου Μουριάδη

Σας καλωσορίζω σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, σε έναν σημαντικό για την ιστορία της περιοχής μας τόπο, για να ολοκληρώσουμε την παρουσίαση των υποψηφίων της δημοτικής μας παράταξης του Σύγχρονου Δήμου.

Αλλά πριν προχωρήσω χρειάζεται να θυμηθούμε αυτά που συνέβησαν ακόμη κι εδώ φέτος το καλοκαίρι.

Η καρδιά μας βρίσκεται στους συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα, ιδίως όμως εδώ, δίπλα μας, στο Διαλεχτό, στον Ξεριά, στην Αβραμηλιά, που έχασαν την περιουσία τους και είδαν το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται.

Η καρδιά και η ευγνωμοσύνη μας βρίσκεται στους πυροσβέστες, σε όλους τους ανθρώπους της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κρατικής μηχανής που συνέβαλαν στον περιορισμό του ολέθρου.

Η καρδιά και η ικανοποίησή μας βρίσκεται στους εθελοντές της Καβάλας και των Φιλίππων, οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση του δάσους μας, προστατεύουν το περιβάλλον μας από κάθε κακοποίηση, είναι ενεργοί πολίτες με διαρκή παρουσία στα κοινά. Χαιρόμαστε και είμαστε περήφανοι γιατί ο Δήμος Καβάλας είναι πρωτοπόρος σε αυτή τη μορφή κοινωνικής οργάνωσης και προσφοράς.

Όσα συνέβησαν και όσα αποτράπηκαν τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα, μάς υποχρεώνουν να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί με το περιβάλλον. Να βρούμε τρόπους σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, το Δασαρχείο, την Περιφέρεια ώστε να καταστήσουμε την περιοχή μας ακόμη πιο ασφαλή. Να αξιοποιήσουμε το πλούσιο ενεργειακό δυναμικό των δασών μας. Η προστασία του φυσικού κεφαλαίου μπορεί να φέρει και δουλειές στους νέους μας, διότι είναι άκρως παραγωγική.

Όλα αυτά και πολύ περισσότερα μπορούμε να τα κάνουμε εμείς. Γιατί θέλουμε. Γιατί μπορούμε. Και το αποδείξαμε.

Συνεχίζουμε μαζί, δίνουμε μαζί τη μάχη για την ολοκλήρωση του έργου μας, για να πετύχουμε τους στόχους μας, το όραμά μας, το πρόγραμμά μας όπως το προσδιορίσαμε μετά τη νίκη μας στις εκλογές του 2019.

Βάλαμε τις βάσεις και συνεχίζουμε μαζί. Γιατί δημιουργήσαμε τις συνθήκες για να πάει μπροστά ο τόπος μας, Για να δημιουργήσουμε την Καβάλα του μέλλοντος, των επόμενων δεκαετιών.

Γιατί αξιοποιήσαμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και είμαστε ανάμεσα στους πρώτους δήμους στη χώρα όσον αφορά την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης , το Πράσινο Ταμείο.

Γιατί τακτοποιήσαμε παραλείψεις και αδυναμίες ώστε ο δήμος να προχωράει μπροστά, να δυναμώνει, να εκμεταλλεύεται κάθε δυνατή ευκαιρία, να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους μας, τους πόρους του, το φυσικό του περιβάλλον, να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων που κατοικούν, δουλεύουν, διασκεδάζουν, ζουν στον δήμο μας.

Υδροδότηση και Περιγιάλι

Ο Σύγχρονος Δήμος δεσμεύθηκε το 2019 ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει τον δήμο στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Μέχρι τώρα έχουμε εξασφαλίσει για τον Δήμο χρηματοδοτήσεις πάνω από 180 εκ. ευρώ για τις βασικές υποδομές του και για έργα ουσίας. Έργα υποδομών και έργα αναπτυξιακά.

Μαζί ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ αυτά τα έργα και μαζί ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ νέα.

Μπροστά μας έχουμε τη ριζική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης της Καβάλας, την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης εκεί όπου δεν υπάρχουν ακόμη, στην πόλη και στις δημοτικές κοινότητες, καθώς επίσης και το σημαντικό έργο της σύνδεσης της Δ.Ε. Φιλίππων με τις Πηγές Βοϊράνης. Αυτό το μεγάλο έργο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο Υπουργείο Ανάπτυξης με ώριμες και έτοιμες όλες, ΟΛΕΣ, τις μελέτες. Ελπίζω πως δεν θα αργήσει η έγκρισή του. Εμείς, πάντως, από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλα όσα χρειαζόταν να γίνουν.

Ήδη ξεκίνησαν τα βασικά έργα υποδομής στο Περιγιάλι, παρέμβαση για την οποία έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021-2027 της Περιφέρειας. Στο Περιγιάλι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή του κεντρικού οδικού άξονα, την αστική οδοποιία, την ανάπλαση του ανατολικού παραλιακού μετώπου, την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης, την κατασκευή του νέου Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου, του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, την αναβάθμιση της περιοχής των Σφαγείων και πολλά ακόμη.

Αναπλάσεις, κτιριακό απόθεμα και Καλαμίτσα

Σχεδιάζουμε και μελετάμε ήδη ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αστικών αναπλάσεων όπως:

  • η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης, της πλατείας Ελευθερίας
  • αναπλάσεις στην οδό Θ. Πουλίδου και στον Φάρο της Παναγίας
  • η ανάπλαση του χώρου γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου και όλης της πλατείας στη Ν. Καρβάλη
  • η ανάπλαση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου από τον κόμβο Φαλήρου μέχρι και την Ακτή Καλαμίτσας
  • αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους στις γειτονιές της πόλης και τα δημοτικά μας διαμερίσματα από το Χαλκερό μέχρι και το Πολύνερο
  • μικρούς κήπους στις γειτονιές με διανοίξεις χώρων
  • Σε κάθε οικισμό, σε κάθε γειτονιά της πόλης κατασκευάζουμε Παιδικές Χαρές με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Συμπληρώνουμε τις ήδη υπάρχουσες που κατασκευάστηκαν από τη δική μας διοίκηση

Και δε σταματάμε εκεί.

Αξιοποιούμε το κτιριακό απόθεμα και επιδιώκουμε την αύξηση της δημοτικής μας περιουσίας.

Πετύχαμε να εγκριθούν από το υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για τα τρία εμβληματικά δημοτικά κτίρια, το Λευκό δημαρχείο, το κίτρινο δημαρχείο και την οικία Μούτουλα και προχωράμε στην ανακαίνισή τους.

Μελετάμε την ανακαίνιση και την αξιοποίηση του 10ου Δημοτικού Σχολείου, του Δημοτικού Ωδείου, του 1ου Γυμνασίου, των παλιών σχολείων στους οικισμούς μας, του Μύλου στον Αμυγδαλεώνα και του Ταπητουργείου στη Ν. Καρβάλη, του Παλιού Ωδείου που πρόσφατα προστέθηκε στο περιουσιολόγιο του Δήμου

Προχωρούν οι διαδικασίες παραχώρησης της Ακτής Καλαμίτσας και του παλιού Πρωτοδικείου στον Δήμο.

Απορρίμματα και ανακύκλωση

Ολοκληρώνουμε το δίκτυο των παρεμβάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, με την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, την δημιουργία Πράσινου Σημείου και Πράσινων Γωνιών, τη μονάδα κομποστοποίησης πράσινων αποβλήτων, την επέκταση της συλλογής βιοαποβλήτων, τη συνεχή ανανέωση του στόλου και των μηχανημάτων για την καθαριότητα και, τέλος, αλλά όχι τελευταίο, συνεχίζουμε την εκπαίδευση των μαθητών για τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Ενεργειακή Κοινότητα

Με χαιρεκακία ορισμένοι αμφισβητούν και αυτήν ακόμη την ύπαρξη της ενεργειακής κοινότητας, ενώ θα έπρεπε να είναι αρωγοί όλου του εγχειρήματος. Πρόκειται άραγε για μικροψυχία;

Η ενεργειακή αυτονομία του δήμου αποτέλεσε πρωταρχική και κυρίαρχη επιδίωξη της διοίκησής μας. Η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελεί πλέον γεγονός. Δεν είμαστε στην αρχή της προσπάθειας, βρισκόμαστε στη μέση. Έχουν γίνει οι μελέτες, έχουν δοθεί οι εγκρίσεις. Στον αμέσως επόμενο χρόνο όλοι θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας με την κατασκευή και τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού Πάρκου στη Λιμνιά.

Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι με την Ενεργειακή Κοινότητα ο Δήμος Καβάλας θα παράγει το δικό του ρεύμα κι αυτό σημαίνει πως θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη φωτισμού ενώ 2.500 ευάλωτες οικογένειες θα έχουν φθηνό ρεύμα στις δύσκολες εποχές που έρχονται.

Το όραμα για ένα δήμο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θα είναι βασικός παράγοντας στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, γίνεται πραγματικότητα.

Αλλά ο στόχος μας είναι ακόμη πιο ευρύς.

Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας, προχωρούμε στην αντικατάσταση του οδοφωτισμού με φωτιστικά led, ολοκληρώνουμε τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σε πολλές ενεργοβόρες δομές, όπως είναι για παράδειγμα τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΚ και όπως ήδη το πετύχαμε στο Κλειστό Κολυμβητήριο.

Τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις ελληνικές πόλεις είναι πολλά και σύνθετα και απαιτούν καλό σχεδιασμό, σωστά και εφαρμόσιμα μέτρα χωρίς να υπολογίζονται το πολιτικό κόστος και η ρήξη με τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό. Ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται -όσο κι αν αυτό φανεί οξύμωρο- από τη δελεαστική ομορφιά του τόπου μας, που δέχεται πλέον δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι.

Πληρώνουμε τα σχεδιαστικά σφάλματα και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος. Η Καβάλα δεν χτίστηκε για να μπορεί να δεχτεί σχεδόν 20.000 νέους κατοίκους μόνο μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά αν θέλουμε ακόμη περισσότερο και ακόμη πιο ποιοτικό τουρισμό, θα πρέπει να ξεπεράσουμε το παρελθόν. Να ξεφύγουμε από τις παραδοχές που αφορούν την Καβάλα του ’60 και του ’70.

Ο τουρισμός μας ωθεί να βρούμε σύγχρονες λύσεις για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αλλά να δώσουμε λύσεις σήμερα, ώστε η ανάπτυξη της περιοχής μας να είναι διαρκής, αειφόρος, φιλική προς το περιβάλλον, και πάνω από όλα ανθρώπινη.

Κυκλοφοριακό και πάρκινγκ

Ως διοίκηση του Δήμου έχουμε κάνει μια βασική επιλογή. Προτεραιότητά μας είναι οι πεζοί και όχι τα αυτοκίνητα. Όλοι αυτοί που κόπτονται σήμερα για τα μεγάλα προβλήματα του κυκλοφοριακού, ξεχνούν ότι στην αρχή της θητείας μας έκαναν φοβερή προσπάθεια για να τα κάνουν ακόμη μεγαλύτερα.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως ορισμένοι από την αντιπολίτευση προσπάθησαν να κλείσουν τα πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης χωρίς να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σενάριο, όπως η Ροδόπη.

Δεν τα κατάφεραν χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της διοίκησής μας. Κινητοποιήσαμε τα Επιμελητήρια, τους συλλόγους, τους βουλευτές.

Καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτά τα πάρκινγκ γιατί σε μια πόλη με τα δικά μας ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά απαιτείται να υπάρχουν επιστημονικά σύγχρονες και πλήρως εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Προχωράμε άμεσα στα ακόλουθα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό:

Κηρύσσουμε το 2024 έτος οδικής ασφάλειας για τον Δήμο μας εφαρμόζοντας μέτρα περιορισμού της ταχύτητας, τοποθετώντας παντού ειδικές σημάνσεις, συνεργαζόμενοι με την Τροχαία και άλλους φορείς για διαλέξεις και εκδηλώσεις στα σχολεία.

Εκπονούμε επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της αστικής κυκλοφορίας στον αστικό ιστό σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Παρεμβαίνουμε σε θέματα οδικής ασφάλειας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου όπως το Παλιό, ο Ζυγός, ο Ν. Ζυγός, η οδός Κουντουριώτου.

Σχεδιάζουμε τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου της πόλης. Και ολοκληρώνουμε την ψηφιακή καταγραφή της στάθμευσης εκεί όπου αυτό επιτρέπεται.

Κοινωνική πολιτική

Η δημοτική μας παράταξη είχε, έχει και θα έχει βασική προτεραιότητα τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε όλα τα δίκτυα και τις δομές προστασίας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η προσπάθειά μας είναι ασταμάτητη για τη βελτίωση και τη διεύρυνση του υφιστάμενου δικτύου κοινωνικών δομών.

Το κέντρο φιλοξενίας στη Ν. Καρβάλη παρέχει σήμερα στέγη σε ανθρώπους που έφυγαν από τον τόπο τους λόγω του πολέμου στην Ευρώπη, ετοιμάζεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σχεδιάζουμε το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία, κατοικίες ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση και δομή φιλοξενίας αστέγων.

Όλοι οι δημότες μας αξίζουν να τους παρέχουμε το σύνολο των δομών που χρειάζονται ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των διακρίσεων. Συνεχίζουν να λειτουργούν το Κέντρο Κοινότητας, το Συμβουλευτικό Κέντρο κατά της έμφυλης βίας, το κοινωνικό μας παντοπωλείο, το Βοήθεια στο Σπίτι με διευρυμένο αντικείμενο.

Κανείς δημότης δεν πρέπει να νιώθει ότι είναι μόνος. Δεν είναι μόνος. Είμαστε όλοι μαζί. Συνεχίζουμε μαζί.

Ο Δήμος είναι πάντα δίπλα του. Η διοίκησή μας, όπως παρείχε προστασία στη περίοδο της πανδημίας του covid, έτσι θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα. Μακάρι αυτές οι δομές να μη χρειαζόταν να υπάρχουν. Όμως όσο γεννιούνται κοινωνικές ανάγκες, εμείς θα είμαστε εδώ απλώνοντας το δίκτυο προστασίας που απαιτείται.

Αδέσποτα

Αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας προστατεύονται καλύτερα. Λένε πολλοί πως ο πολιτισμός μιας κοινωνίας μετριέται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα αδέσποτα. Το νέο και νόμιμο δημοτικό κυνοκομείο τελειώνει. Κατασκευάζεται κοντά στον Αμυγδαλεώνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, πχ οργανωμένο ιατρείο, και θα λύσει σε μεγάλο βαθμό ακόμη ένα κοινωνικό και αισθητικό πρόβλημα.

Αγροτικός τομέας

Συνεχίζουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών του αγροτικού τομέα.

Συμπληρώνουμε και ολοκληρώνουμε το δίκτυο των αγροτικών δρόμων στη ΔΕ Φιλίππων και στο Χαλκερό και τη Ν. Καρβάλη. Εκσυγχρονίζουμε το σύνολο των αρδευτικών γεωτρήσεων. Το γραφείο πρωτογενούς τομές του Δήμου μεταφέρεται σε οικισμό στη ΔΕ Φιλίππων και στελεχώνεται με επιπλέον προσωπικό. Εξοπλίζουμε με νέο μηχανικό εξοπλισμό την ευρύτερη περιοχή των Τεναγών για την αντιμετώπιση των αναγκών των αγροτικών υποδομών.

Μαζί, δήμος και αγροτικός κόσμος, θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε την οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του κάμπου των Φιλίππων, του αγροκτήματος Χαλκερού και της Ν. Καρβάλης.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα μηνύματα μίσους»

Με την επίσημη έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου γίναμε μάρτυρες μιας αήθους επίθεσης σε στελέχη της παράταξής μας για προσωπικά ζητήματα που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας και της προστασίας του ανθρώπου.

Δεν γίνονται ανεκτές τέτοιες επιθέσεις σε μια δημοκρατικά δομημένη κοινωνία. Είτε αφορούν ανθρώπους της δικής μας παράταξης, είτε αφορούν οποιονδήποτε άλλον. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα μηνύματα μίσους, μισαλλοδοξίας και παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τους υβριστές.

Είμαστε περήφανοι για το ήθος, των ανθρώπων που είναι κοντά μας, για το ήθος και την αξιοπρέπεια των μελών της δημοτικής μας παράταξης, για την προσπάθειά τους να διεξαχθεί τίμιος και καθαρός αγώνα, να προβάλουν τις προτάσεις μας, τους στόχους και το όραμά μας. Χτυπήματα κάτω από τη μέση, μισαλλόδοξα μηνύματα, παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν ταιριάζουν με τις αρχές και τις αξίες του Σύγχρονου Δήμου.

Εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για να δημιουργήσουμε έναν πιο ισχυρό, δημοκρατικό δήμο με ισχυρές και σύγχρονες υπηρεσίες, έναν Δήμο της Καινοτομίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Έναν Δήμο ανοιχτό στους νέους και τις ιδέες τους

Θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο που αξίζει να ζεις, τον δικό μας σύγχρονο τόπο, με όραμα και σχέδιο. Συνεχίζουμε μαζί για την αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων. Διεκδικούμε έναν καλύτερο δήμο, αποφασίζουμε για έναν Σύγχρονο Δήμο.