Θόδωρος Μουριάδης: Αυτό ήταν το έργο που κάναμε στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων

Ο Δήμαρχος Καβάλας παρουσίασε στις Κρηνίδες τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις τοπικές κοινότητες όλα τα προηγούμενα χρόνια

Το έργο της διοίκησης του στον Δήμο Καβάλας καθώς και τον σχεδιασμό του «Σύγχρονου Δήμου» για την επόμενη πενταετία, παρουσίασε στους πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, το βράδυ της Τρίτης 3 Οκτωβρίου ο Θόδωρος Μουριάδης.

Ο Δήμαρχος Καβάλας και εκ νέου υποψήφιος ευχαρίστησε τον κόσμου για την αθρόα προσέλευση του καθώς και για το δυνατό του χειροκρότημα, τονίζοντας ότι αυτό ήταν η έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, για να βελτιωθεί η εικόνα όλων των τοπικών κοινοτήτων.

«Θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά για τη διαρκή στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα για την περαιτέρω αναβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και τη μάχη για την τελική νίκη του «Σύγχρονου Δήμου» στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά!

Στην ομιλία του στις Κρηνίδες ο Θόδωρος Μουριάδης ανέφερε:

«Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω για τη διαρκή στήριξη, καθώς και για τη σημερινή παρουσία σας στην πλατεία «Πελεκανίδη». Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη που δείχνετε τόσο σε εμένα, όσο και στους συνεργάτες μου, από την πρώτη περίοδο που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας στο Δήμο Καβάλας.

Η άριστη σχέση επικοινωνίας που αναπτύξαμε τα τελευταία 4 χρόνια μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ευθύς εξαρχής τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε όλους τους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και να εργαστούμε μαζί με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα, Θόδωρο Παπαδόπουλο, για την κατά το δυνατόν άμεση και ουσιαστική επίλυση τους.

Ο Θόδωρος, με την εμπειρία και το ασίγαστο ενδιαφέρον που έχει για την περιοχή του, κατάφερε να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πολύ διαφορετικού πλαισίου καταγραφής και προώθησης αιτημάτων.

Η στρατηγική του, που βρήκε απολύτως σύμφωνους τους Προέδρους των Κοινοτήτων και όλα τα στελέχη της Διοίκησης μας, άλλαξε την εικόνα των χωριών, μικρών και μεγάλων, αφήνοντας στο παρελθόν ξεπερασμένες πρακτικές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Για τον «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ» δεν υπήρχαν και ούτε πρόκειται να υπάρξουν, δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της Καβάλας. Για μας, όπως άλλωστε αποδείξαμε περίτρανα κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι κάτοικοι του κέντρου της Καβάλας και των απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου μας, είχαν, έχουν και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Σήμερα, στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας, μπορούμε να ισχυριστούμε, χωρίς καμία δόση υπερβολής, ότι έπαψαν να υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές των προηγούμενων ετών στον Άγιο Σίλα και την Ανατολική πλευρά της Καβάλας.

Πολύ πιο απλά, κάναμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στις 29 Αυγούστου του 2019, στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές μας δηλώσεις.

Η δέσμευση μας για έναν ενιαίο Δήμο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, τηρήθηκε στο ακέραιο.

Αυτή τη δέσμευση ήρθαμε και επικαιροποιήσουμε απόψε στις Κρηνίδες.

Όλοι οι οικισμοί, από τον Σταυρό μέχρι τη Λυδία και από το Πολύστυλο μέχρι το Λυκόστομο, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τον προγραμματισμό των τοπικών συμβουλίων που θα προκύψουν από την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι κανείς δεν ξέρει καλύτερα τα προβλήματα μιας περιοχής και πολύ περισσότερο τις λύσεις που πρέπει να δοθούν, από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών στα όργανα της Διοίκησης.

Αυτό, με απόλυτη συνέπεια και σωστή ιεράρχηση, έγινε στις Κρηνίδες με τον Όμηρο Κυριακίδη, στον Αμυγδαλεώνα με τον Δημήτρη Πουρσαϊτίδη, στον Ζυγό με τον Ντέμη Κοτσακίδη και τον Γιώργο Πορτοκαλίδη, στο Πολύστυλο – Δάτο – Μικροχώρι με τον Γιώργο Λόλακα, στη Νέα Καρβάλη με το Νίκο Καρακεΐσογλου, στην Παλαιά Καβάλα με το Θωμά Μπαζάκο, στο Πολύνερο – Κρανοχώρι με τον Σάββα Παπαδόπουλο και σε όλες τις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Καβάλας.

Αυτοί ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Τίμησαν την εντολή που τους δώσατε, ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στις υποχρεώσεις τους και αποτελούν πλέον σημαντικά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι γνώσεις που απέκτησαν και η συσσωρευμένη εμπειρία από την καθημερινή ενασχόληση τους με τα κοινά, κάνει την παρουσία τους στα τοπικά συμβούλια της περιόδου 2023-2028, πιο απαραίτητη από ποτέ.

Αυτοί οι Πρόεδροι και οι νέοι υποψήφιοι του «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ» σε όλα τα τοπικά συμβούλια του Δήμου Καβάλας, θα γίνουν η δική σας δυνατή φωνή την επόμενη πενταετία στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Όλα όσα ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου, αποτυπώνονται κατά τρόπο σαφή και κατανοητό στα έργα και τις κάθε είδους παρεμβάσεις που έγιναν στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 μέχρι σήμερα.

Όλες οι τοπικές κοινότητες έχουν πλέον σε σταθερή βάση το δικό τους προσωπικό.

Ο ευπρεπισμός των κοινόχρηστων χώρων, η ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των συνδημοτών μας και οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, μέσω της παγίας προκαταβολής.

Οι Πρόεδροι των χωριών μας δεν γίνονται επαίτες για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με δική τους πρωτοβουλία.

Πρόκειται για μία επιλογή, η οποία, πέρα από τη διευκόλυνση του έργου των Προέδρων, ενισχύει και τον τζίρο των μικρών τοπικών επιχειρήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, σε αρκετούς συνδημότες μας γεννήθηκε πολλές φορές το ερώτημα:

Αυτές οι μικροπαρεμβάσεις και η μερική αυτονομία των Προέδρων, κάνουν τη διαφορά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, σε σχέση με όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια;

Απάντηση: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο τόπος μας, εκτός από ένα νέο πλαίσιο διοίκησης, χρειάζεται και συγκριμένα έργα υποδομής σε διάφορους τομείς.

Γι’ αυτό το λόγο, προχωρήσαμε σε όλες τις προβλεπόμενες κινήσεις για την κατασκευή της πρώτης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ στη χώρα μας.

Αναφέρομαι στο φωτοβολταϊκό πάρκο 18 μεγαβάτ που θα γίνει στο Βουνοχώρι, μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, για τα πρώτα 9 μεγαβάτ εξασφαλίσαμε την έγκριση σύνδεσης του πάρκου με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση, μετά τις επικείμενες εκλογές.

Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα 9 μεγαβάτ, τα οποία θα αφορούν το δίκτυο υψηλής τάσης. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αγγίζει συνολικά τα 14 εκ. ευρώ.

Τι θα κερδίσουμε από αυτή την επένδυση, η οποία θα αποσβεστεί μέσα σε 4 με 5 χρόνια;

Δίνοντας το δικό μας ρεύμα στον ΔΕΔΔΗΕ, θα εξοικονομήσουμε περίπου 8 εκ. ευρώ το χρόνο. Είναι το ποσό που ξοδεύουμε για την ηλεκτροδότηση όλων των κτηρίων και των εγκαταστάσεων του Δήμου Καβάλας.

Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι μπορούμε να κάνουμε με 8 εκ. ευρώ στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Από το νέο δίκτυο θα πάρουν ρεύμα 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά και όσοι συνδημότες μας διαμένουν κοντά στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το Φωτοβολταϊκό Πάρκο.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα των τελευταίων χρόνων και όπως αντιλαμβάνεστε θα δώσει βαθιά οικονομική ανάσα στο Δήμο Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες.

Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο της σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, με τις πηγές Κεφαλαρίου.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και τη θετική αξιολόγηση από το αρμόδιο Υπουργείο, περιμένουμε την ένταξη του στο ΕΣΠΑ, από την οποία χρηματοδοτείται το 50% της κατασκευής του έργου. Το υπόλοιπο 50% θα δοθεί από τον ΤΑΠ, όπως προβλέπει η συμφωνία του Δήμου Καβάλας με την εν λόγω εταιρία.

Τα δύο έργα που σας προανέφερα, θα βάλουν σε μια άλλη τροχιά το Δήμο Καβάλας. Θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε αισθητικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας και να στηρίξουμε με μεγαλύτερη ευκολία όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων που βίωσε η πατρίδα μας.

Πολύ σημαντικά έργα, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, έχουν πραγματοποιηθεί και στον αγροτικό τομέα.

Πρόκειται για την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων και γεωτρήσεων, τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ έχουμε ήδη δρομολογήσει τη σταδιακή μετάβαση της άρδευσης με σταγονίδια, την αναγέννηση της Κτηνοτροφίας στις ορεινές περιοχές του Δήμου μας, την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, την ολοκλήρωση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, στη Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό, τη Δημιουργία χώρου στάθμευσης αγροτικών μηχανημάτων και τη μεταφορά του γραφείου πρωτογενούς τομέα σε οικισμό της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Κυρίες και Κύριοι,

Βασικό μέλημα του «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ», όπως σημείωσα παραπάνω, ήταν η εκτέλεση διαφόρων έργων σε όλους ανεξαιρέτως τους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, για να εξέλθουν από την απομόνωση και τη χρόνια περιθωριοποίηση.

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω, θα αναφερθώ σε ορισμένα μόνο από τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται αυτό το διάστημα σε φάση ολοκλήρωσης.

ΚΡΗΝΙΔΕΣ:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Λυκείου
  • Κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης
  • Αναβάθμιση Πηλοθεραπευτηρίου
  • Αγροτική οδοποιία
  • Δημιουργία νέου χώρου για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του χωριού
  • Βελτίωση εσωτερικού οδικού δικτύου
  • Κατασκευή νέου χώρου αναψυχής στην ανατολική πλευρά των Κρηνίδων
  • Αναβάθμιση 1ου Δημοτικού σχολείου
  • Τοποθέτηση λαμπτήρων LED

ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑΣ:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου
  • Λειτουργία νέου ΚΕΠ
  • Τοποθέτηση ΑΤΜ στο κτήριο της κοινότητας
  • Αναβάθμιση πολιτιστικού κέντρου
  • Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης
  • Κατασκευή νέας πλατείας
  • Κατασκευή νέας παιδικής χαράς στον Σταυρό
  • Διοργάνωση του αγώνα δρόμου Apostolos Silas Trail Adventure
  • Αναβάθμιση του γηπέδου μπάσκετ στον Σταυρό

ΖΥΓΟΣ:

  • Κατασκευή νέου Κυνοκομείου
  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης
  • Ανάπλαση πλατείας Ζυγού
  • Ανάπλαση κεντρικού δρόμου Ζυγού
  • Κατασκευή παιδικών χαρών σε Ζυγό και Νέο Ζυγό
  • Κατασκευή νέας πλατείας στον Ζυγό
  • Ανακαίνιση γυμναστηρίου στο Νέο Ζυγό
  • Έναρξη διαδικασίας παραχώρησης οικοπέδων στο Νέο Ζυγό
  • Ανακαίνιση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον Ζυγό

ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ:

  • Αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού Δάτου
  • Κατασκευή νέου γηπέδου μπάσκετ στο Δάτο
  • Κατασκευή παιδικών χαρών σε Πολύστυλο και Δάτο
  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε Δάτο και Πολύστυλο
  • Αναβάθμιση νηπιαγωγείου Πολυστύλου
  • Κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου
  • Κατασκευή νέας γέφυρας στην ανατολική πλευρά του Δάτου

ΦΙΛΙΠΠΟΙ:

  • Κατασκευή νέας γεώτρησης
  • Κατασκευή νέου και Αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης
  • Κατασκευή νέας παιδικής χαράς
  • Κατασκευή πάρκου αναψυχής στις Βρυσούλες
  • Βελτίωση εσωτερικού οδικού δικτύου
  • Αναβάθμιση του Δημοτικού σχολείου και του Δημοτικού ιατρείου

ΛΥΔΙΑ:

  • Κατασκευή νέας παιδικής χαράς
  • Αναβάθμιση του νηπιαγωγείου
  • Κατασκευή σιντριβανιού στο κέντρο του οικισμού
  • Αναβάθμιση του κτηρίου της κοινότητας
  • Μερική ανακατασκευή Δημοτικού σχολείου

ΚΡΥΟΝΕΡΙ:

  • Λειτουργία νέου νηπιαγωγείου
  • Κατασκευή παιδικής χαράς
  • Κατασκευή χώρου αναψυχής

ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ:

  • Επισκευή Δημοτικού καταστήματος Λιμνιάς
  • Επισκευή κοιμητηρίων Λιμνιάς και Βουνοχωρίου
  • Ανακατασκευή του Δημοτικού ιατρείου και του παλιού Δημοτικού σχολείου στο Βουνοχώρι
  • Κατασκευή γεώτρησης στις Κορυφές και το Βουνοχώρι
  • Βελτίωση οδικού δικτύου Λυκοστόμου
  • Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στις Κορυφές και το Πολύνερο
  • Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Παλαιά Καβάλα και στις Κορυφές
  • Αναβάθμιση του παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία και Ανακατασκευή του περιβαλλοντικού μονοπατιού στην Παλαιά Καβάλα

Σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στις ανατολικές κοινότητες του Δήμου Καβάλας. Συγκεκριμένα:

ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ:

  • Κατασκευή δικτύου αγροτικής οδοποιίας
  • Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης
  • Επέκταση αρδευτικού δικτύου
  • Αναβάθμιση Δημοτικού σχολείου

ΧΑΛΚΕΡΟ:

  • Αναβάθμιση πρώην Δημοτικού σχολείου
  • Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης

Σε όλους τους οικισμούς, επίσης, ολοκληρώθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, στα σημεία που υπέδειξαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων.

Το συνολικό ποσό των ασφαλτοστρώσεων, υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ!

Μπορώ να παραθέσω και πολλές άλλες παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Θα το αποφύγω, όχι μόνο για την οικονομία του χρόνου, αλλά και επειδή πιστεύω πως οι περισσότερες από αυτές συνιστούν απλή υποχρέωση της εκάστοτε διοίκησης.

Το μόνο που καταδεικνύουν είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, έχει αποκτήσει πλέον έναν κανονικό ρυθμό διευθέτησης.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα σε 4 χρόνια, φροντίσαμε για την υλοποίηση και σχεδίαση μικρών και μεγάλων έργων, τα οποία ανέρχονται στα 186 εκ. ευρώ.

Δεν πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου και αναμασημένες εκθέσεις ιδεών, αλλά για την πραγματική αποτύπωση του ολοκληρωμένου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος     του «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ».

Επιλέξαμε συνειδητά το δρόμο του ρεαλισμού και της σοβαρότητας, απέναντι στη λογική της κατασκευής έργων φαραωνικού τύπου, που βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η επιλογή, θα μας δικαιώσει πανηγυρικά στο τέλος της διαδρομής.

Σας καλώ, αυτή την απόσταση, από τη θετική ετυμηγορία της βάσης στις 8 του Οκτώβρη, έως την ολοκλήρωση του έργου μας στον επίλογο της επόμενης πενταετίας, να τη διανύσουμε ΜΑΖΙ.

Να συνεχίσουμε ΜΑΖΙ τον αγώνα για να αποκτήσει ο Δήμος Καβάλας τη θέση που του αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη του βόρειου τμήματος της πατρίδας μας.

Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ»!