Διονύσης Κλάδης: Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Θάσο [φωτογραφίες]

Επισκέφτηκε σχολεία, συναντήθηκε με εργαζόμενους, ενώ μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης στα Λιμενάρια

Στη Θάσο βρέθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Διονύσης Κλάδης, ξεκινώντας την περιοδεία του από το Δημαρχείο του νησιού. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους υπογραμμίστηκε ο ρόλος των τοπικών αρχών που εκτός από φορομπηχτικός μηχανισμός, τοπικό «γρανάζι» της ενιαίας αντιλαϊκής κρατικής μηχανής, αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες πραγματικό «οδοστρωτήρα» των εργασιακών σχέσεων, αφού σε Δήμους και Περιφέρειες κυριαρχούν οι κάθε είδους ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ολιγόμηνοι συμβασιούχοι που τελούν υπό διαρκή ομηρία, με τσακισμένα εργασιακά, μισθολογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Αυτή η κατάσταση» τόνισε ο Διονύσης Κλάδης «έχει οδηγήσει στην αποψίλωση κρίσιμων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο λαός να χρυσοπληρώνει μέσω των ανταποδοτικών τελών για λειψές υπηρεσίες, τα πάντα να κινούνται μέσω εργολαβιών που και ακριβότερα καθιστούν τα όποια έργα και καθυστερούν. Για αυτό έχει σημασία η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο και Περιφέρεια, αφού είναι η μόνη δύναμη που παλεύει με συνέπεια για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Ιδιαίτερα στην υπηρεσία πολεοδομίας, όπου οι ελάχιστοι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τεράστιου όγκου αιτήσεων για την έκδοση αδειών, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσης στελέχωσης της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αντίθεση με όσα υπόσχονται υποψήφιοι άλλων παρατάξεων για προσωρινές λύσεις-«φτερό στον άνεμο».

Στη συνέχεια το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισκέφτηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Λιμένα, όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς, ενημερώνοντάς τους για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ο νέος νόμος για την τοπική διοίκηση, με τον οποίο μετατρέπονται οι ΟΤΑ σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, με τη δημιουργία υπερ-οργάνων σε Δήμους και Περιφέρειες, που προέρχονται από τη συγχώνευση των οικονομικών επιτροπών και αυτών της ποιότητας ζωής, μετατρέποντας σταδιακά τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους Δήμους, επιδιώκει να καταργήσει ακόμα και τα υπάρχοντα στοιχειώδη κριτήρια των σχολικών επιτροπών στην κατανομή των πιστώσεων, όπως αυτά του αριθμού των μαθητών, των τμημάτων, των αιθουσών, των γυμναστηρίων, των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών κ.λ.π., αλλά και την παλαιότητα των κτιρίων, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων. Ανοίγεται έτσι ο δρόμος να μετατραπούν τα σχολεία σε αυτόνομες μονάδες με τους διευθυντές να πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο, να μπαλώνουν όπως όπως τα προβλήματα, ενώ το κράτος θα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο!

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα των ελλείψεων σε προσωπικό με πιο χαρακτηριστική την έλλειψη ψυχολόγου, ειδικότητας απαραίτητης πλέον στα σχολεία για να στηριχθεί στο σύνολό της η εκπαιδευτική διαδικασία.

Στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, ο Διονύσης Κλάδης ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής. Τόνισε δε πως «η ανάγκη στήριξης των μελισσοκόμων, των κτηνοτρόφων και των αγροτών της περιοχής αποτελεί για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» πρώτη προτεραιότητα, γεγονός που το αποδείξαμε όλα τα τελευταία χρόνια στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, όπως και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Το απόγευμα της ίδια μέρας πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Λιμενάρια με ομιλητές το Διονύση Κλάδη, υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Νίκο Χρυσάφη, υποψήφιο Δήμαρχο Θάσου.

Ο Διονύσης Κλάδης στην ομιλία του υπογράμμισε τη δυνατότητα που δίνεται στο λαό της Θάσου να κάνει την έκπληξη, δυναμώνοντας πολύ περισσότερο τη «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού και στέλνοντάς την στο β γύρο στο Δήμο! «Για αυτό», όπως τόνισε, «στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την μαζική υπερψήφιση από το λαό της περιοχής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους Δήμους… Με αισιοδοξία που πατάει στη δράση μας όλο το προηγούμενο διάστημα πάντα υπέρ του λαού. Που πατάει στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτιά μας σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι αυξημένα κατά 40%, με εκατοντάδες λαού να συμμετέχει για πρώτη φορά. Που πατάει στην αλήθεια και όχι ως σχήμα λόγου ότι οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν και θα εξακολουθούν να είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή του λαού μέσα στο περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια. Γιατί ενημέρωναν για το τι έρχεται, προειδοποιούσαν, έμπαιναν μπροστά στην πάλη του λαού, έκαναν εκατοντάδες ερωτήσεις, παρεμβάσεις για αιτήματα και διεκδικήσεις του λαού. Που πατάει στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και στις επιτυχημένες και μαζικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα εδώ στην Θάσο».

«Αυτόν τον ρόλο θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε απέναντι σε μια περιφερειακή διοίκηση που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, τροχονόμος των επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή και χειροκροτητής της κυβέρνησης. Αλλά και ως αυριανή διοίκηση στο Δήμο Θάσου, που θα κινητοποιεί το λαό για τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα του, δεν θα δηλώνει αναρμόδια για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που το χειμώνα καταδικάζουν σε αποκλεισμό το νησί. Περιφερειακοί σύμβουλοι και Δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί με το λαό, θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε σύγχρονη, ασφαλή, φτηνή και επαρκή χειμώνα καλοκαίρι ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θάσου με την ηπειρωτική Καβάλα, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, που διεκδικούν επιδοτήσεις και το ζεστό χρήμα των άγονων γραμμών από την κυβέρνηση, αίτημα που βρίσκει άξιους υποστηρικτές τους υπόλοιπους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς»!

Ο Νίκος Χρυσάφης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού του νησιού, αποδομώντας τον ψευδεπίγραφο απολογισμό δράσης της σημερινής διοίκησης που δεν προώθησε παρά μόνο τα αιτήματα των μαρμαράδων, των μεγαλοξενοδόχων και των εργολάβων. Γιατί όπως τόνισε «είναι κρίσιμο ζήτημα σήμερα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθαριότητας, χωρίς τη λογική της ανταποδοτικότητας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστών, κάθε χρόνο αυξάνεται και ο όγκος των απορριμμάτων. Όπως αντίστοιχα απαιτείται να υπάρξει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μην ξαναζήσει η Καλλιράχη αλλά και άλλες κοινότητες το αίσχος του φετινού καλοκαιριού, όπου έμεινε χωρίς νερό για 40 ημέρες! Και αυτό, όχι με τη μέθοδο της αφαλάτωσης που φέρνει κέρδη στις επιχειρήσεις που θα τις αναλάβουν, όπως σχεδιάζει εν κρυπτώ η σημερινή διοίκηση, όταν μάλιστα παραμένουν αναξιοποίητες 10 περίπου πηγές του νησιού, όταν το φράγμα των Μαριών θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της άρδευσης των ελαιόδεντρων».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνολικής μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα στα Λιμενάρια για να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και για την ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας για την αντιπυρική προστασία του νησιού.

Κάλεσε τέλος όλο το λαό της Θάσου, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση, να στηρίξει μαζικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και Δήμο, να κάνει το βήμα και να την στείλει στο β γύρο των δημοτικών εκλογών. Γιατί όπως είπε «σε αυτά τα ψηφοδέλτια συμμετέχουν καταξιωμένοι αγωνιστές για τα δίκια του λαού μας, άνθρωποι που συστρατεύονται για πρώτη φορά, αρκετοί που μέχρι χθες είχαν διαφορετική πολιτική προσέγγιση και τοποθέτηση και τώρα τόλμησαν αυτό που θα τολμήσουν και πολλοί περισσότεροι την Κυριακή στις κάλπες»!