Μακάριος Λαζαρίδης: Άλλο η ελευθερία του λόγου και άλλο η τρομοκρατική ψηφιακή πλύση εγκεφάλου

Η ομιλία του βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Ως μια νέα πρόκληση για τις σύγχρονες Δημοκρατίες, την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια χαρακτήρισε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης την απειλή της τρομοκρατίας που αναβαθμίστηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα μέσα από τη χρήση του διαδικτύου.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 (Εφαρμογή Διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο), ο κ. Λαζαρίδης εξήγησε πώς με την ψήφιση των συγκεκριμένων προτάσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση από τους τρομοκράτες των δυνατοτήτων που τους παρέχει το Ίντερνετ.

«Στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον ασφάλειας που ζούμε, οι απειλές προέρχονται από διαφορετικές και επικίνδυνες αφετηρίες. Το πεδίο μάχης σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ, μέσω των οποίων το διαδίκτυο κάποιες φορές συμβάλει στην εξάπλωση του τρομοκρατικού περιεχομένου», σημείωσε.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «επιδιώκεται η θέσπιση μέτρων εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω Κανονισμού στην εθνική έννομη τάξη σχετικά με τον προαναφερόμενο κίνδυνο. Έτσι, διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της ψηφιακής αγοράς σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας την κατάχρηση από τους τρομοκράτες των δυνατοτήτων που τους παρέχει το διαδίκτυο για τους παράνομους και επικίνδυνους σκοπούς τους, όπως η διάδοση μηνυμάτων, ο εκφοβισμός, η στρατολόγηση και η διευκόλυνση διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την δημόσια ασφάλεια σε ολόκληρη την Ένωση».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών της, ο κ. Λαζαρίδης διεμήνυσε πως «επειδή ακούστηκαν διάφορα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο πράγμα είναι η ελευθερία του λόγου, της σκέψης και της έκφρασης, η οποία προφανώς και προστατεύεται απολύτως από τη νομοθεσία, άλλο όμως η ασυδοσία, η ψηφιακή πλύση του εγκεφάλου και οι ρητορικές μίσους, που στοχεύουν τελικά τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εκπέμπουν με σαφή και απόλυτο τρόπο το μήνυμα ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα εντός ή εκτός διαδικτύου δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας».

Αναλυτικά η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη

Κυβερνοτρομοκρατία. Ένας όρος τόσο επίκαιρος, που έρχεται από το μακρινό παρελθόν.

Η χρήση του για πρώτη φορά τοποθετείται χρονολογικά στα μέσα του 1980, όταν ανώτερο στέλεχος του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Barry Collin έκανε λόγο για τη «σύγκληση του πραγματικού με τον ηλεκτρονικό κόσμο».

Αλλά και η πρόβλεψη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της χώρας, το μακρινό 1991, ήταν αποκαλυπτική: «Αύριο οι τρομοκράτες θα μπορούν να προκαλέσουν ζημιά με ένα πληκτρολόγιο παρά με μια βόμβα», εκτίμησε.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2015, ο Gabriel Weimann (Βάιμαν) στο βιβλίο του «Η τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο», διαπίστωνε πως «η τρομοκρατία είναι μια από τις πιο σκοτεινές πλευρές των νέων κοινωνικών δικτύων».

Τα έτη πέρασαν και η απειλή του τρομοκρατικού φαινομένου αναβαθμίστηκε σημαντικά μέσα από έξυπνες μεθόδους στο διαδίκτυο και την εκμετάλλευση αδυναμιών αυτού. Είναι μια νέα πρόκληση για τις σύγχρονες δημοκρατίες, την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον ασφάλειας που ζούμε, οι απειλές προέρχονται από διαφορετικές και επικίνδυνες αφετηρίες. Το πεδίο μάχης σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ, μέσω των οποίων το διαδίκτυο κάποιες φορές συμβάλει στην εξάπλωση του τρομοκρατικού περιεχομένου.

Οργανώσεις τρομοκρατικές επιτίθενται πλέον χωρίς να αποκαλύπτονται από τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας, όπως συνέβη παλαιότερα στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Τυνησία, και πιο πριν στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στη Βομβάη, στο Μπαλί και στη Νέα Υόρκη.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν διευκολύνει τη διασυνοριακή επικοινωνία των τρομοκρατών και έχουν ενισχύσει την τρομοκρατική προπαγάνδα και την διάδοση του εξτρεμισμού.

Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το σκοτεινό διαδίκτυο για να ριζοσπαστικοποιούν, να στρατολογούν, να υποκινούν σε βία και να διευκολύνουν τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στην εποχή που η πληροφορική αναπτύσσεται με ασύλληπτους ρυθμούς, τα σύνορα της παγκόσμιας κοινότητας κινδυνεύουν.

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη κατάρτισης ενός ρυθμιστικού μηχανισμού, θέσπισης ειδικής νομοθεσίας και ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε.: με περιορισμό της πρόσβασης των τρομοκρατών και εγκληματιών σε χρηματοδότηση, όπλα και τεχνολογία, καθώς και της ελεύθερης μετακίνησής τους και της εξάπλωσης της ρητορικής μίσους, βελτιώνοντας τα πληροφοριακά συστήματα, προστατεύοντας τις κρίσιμες υποδομές και τους δημόσιους χώρους, καθώς και τους πολίτες από τις κυβερνοαπειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, για την αντιμετώπιση της κατάχρησης του διαδικτύου από τρομοκράτες, τον Απρίλιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε κανονισμό για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, την ταχεία αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από αυτό και θέσπιση κανόνων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου, επιδιώκεται η θέσπιση μέτρων εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω  Κανονισμού στην εθνική έννομη τάξη σχετικά με τον προαναφερόμενο κίνδυνο.

Έτσι, διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της ψηφιακής αγοράς σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας την κατάχρηση από τους τρομοκράτες των δυνατοτήτων που τους παρέχει το διαδίκτυο για τους παράνομους και επικίνδυνους σκοπούς τους, όπως η διάδοση μηνυμάτων, ο εκφοβισμός, η στρατολόγηση και η διευκόλυνση διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την δημόσια ασφάλεια σε ολόκληρη την Ένωση.

Ανάμεσα στα άλλα, με το νομοσχέδιο:

  • Καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης εντολών αφαίρεσης και ελέγχου διασυνοριακών εντολών τρομοκρατικού περιεχομένου
  • Ορίζονται οι αρμόδιες εθνικές Αρχές για να προχωρήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία
  • Προβλέπεται η σύσταση εθνικής Αρχής εποπτείας της εφαρμογής των ειδικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάχρησης υπηρεσιών φιλοξενίας για τη δημόσια διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου
  • Δημιουργείται μητρώο παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς και αρχείο εντολών αφαίρεσης
  • Θεσπίζεται η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους, βάσει του κανονισμού. Παράλληλα, τίθεται ένα πλαίσιο υποχρεώσεων διαφάνειας για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού και της αποστολής στοιχείων σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Και επειδή ακούστηκαν διάφορα, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο πράγμα είναι η ελευθερία του λόγου, της σκέψης και της έκφρασης, η οποία προφανώς και προστατεύεται απολύτως από τη νομοθεσία, άλλο όμως η ασυδοσία, η ψηφιακή πλύση του εγκεφάλου και οι ρητορικές μίσους, που στοχεύουν τελικά τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα έρχεται να ενισχύσει το θεσμικό μας οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις, που εκπέμπουν με σαφή και απόλυτο τρόπο το μήνυμα ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα εντός ή εκτός διαδικτύου, δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας.

Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία βλέπουμε ότι ο φανατισμός καθοδηγεί ολοένα και περισσότερους σε απάνθρωπες πράξεις, πιστεύω αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Είναι κάτι που αφορά όλους μας και πρωτίστως τις νέες γενιές, τις οποίες οφείλουμε να προστατεύσουμε, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους και θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Υπό το πρίσμα αυτό, σας καλώ να υπερψηφίσουμε όλοι μαζί το παρόν νομοσχέδιο.