Μακάριος Λαζαρίδης: Το δίλημμα πλέον για τους πολίτες δεν είναι το «δεξιά ή αριστερά», αλλά το «μπροστά ή πίσω»

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια της Βουλής για «μια οικονομική ανάπτυξη που συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος»-Τι είπε για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το δίλημμα πλέον για τους πολίτες «δεν είναι το “δεξιά ή αριστερά“, αλλά το “μπροστά ή πίσω“. Και αυτή η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγούν την Ελλάδα ολοταχώς μπροστά, στον δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας. Σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη» το οποίο αποτελεί ένα κομβικό στοίχημα για την Κυβέρνηση για την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι «η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος».

Όπως σημείωσε, «πεποίθησή μας είναι η ευημερία με οικολογικό πρόσημο, κάτι που αποτυπώνεται και στο ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητάμε σήμερα εδώ. Σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων έχουν έντονο αναπτυξιακό άρωμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν, βεβαίως υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για την υλοποίηση των οποίων προβλέπεται η εξασφάλιση επιπλέον ηλεκτρικού χώρου μέχρι το τέλος του 2030. «Με αυτήν την εξέλιξη δίνουμε μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα στους επενδυτές που σκοπεύουν να διαθέσουν τα χρήματα τους προς αυτήν την κατεύθυνση και, ως φαίνεται, δεν είναι λίγοι αυτοί», είπε.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «είναι σε θέση να μετατραπεί σε εξαγωγική ενεργειακά και οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα να αποκτήσουν επιπλέον προστιθέμενη αξία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το περιβάλλον και για την οικονομία μας».

Αναλυτικά η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, αναπαράγοντας δύο φράσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στις 6 Ιουλίου από αυτό εδώ το βήμα.

Η πρώτη: «Η πράσινη πολιτική τελικά είναι μία κοινωνική πολιτική, που μας προσφέρει όχι απλά πράσινη ενέργεια, μας προσφέρει πιο φθηνή ενέργεια, πιο φιλική κίνηση».

Η δεύτερη: «Όσον αφορά το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την προστασία του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά μας και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης».

Πρόκειται για δύο βασικές θέσεις του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα θητεία της. Δύο δεσμεύσεις που έρχονται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της προηγούμενης τετραετίας και σταδιακά υλοποιούνται, με βάση την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Ιουνίου.

Αφορούν στο τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη» το οποίο αποτελεί ένα κομβικό στοίχημα για την Κυβέρνηση και συνάδουν με την πάγια θέση μας ότι η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Πεποίθησή μας είναι η ευημερία με οικολογικό πρόσημο, κάτι που αποτυπώνεται και στο  ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητάμε σήμερα εδώ. Σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων έχουν έντονο αναπτυξιακό άρωμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν, βεβαίως υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες.

Για παράδειγμα, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που αναφέρουμε. Στο άρθρο 54 περιλαμβάνεται η εξασφάλιση επιπλέον ηλεκτρικού χώρου για την υλοποίησή τους μέχρι το τέλος του 2030. Με αυτή την εξέλιξη δίνουμε μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα στους επενδυτές που σκοπεύουν να διαθέσουν τα χρήματα τους προς αυτήν την κατεύθυνση και, ως φαίνεται, δεν είναι λίγοι αυτοί. Δεδομένου δε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη υπολογίζεται να ρίξει τις τιμές στα πλωτά αιολικά πάρκα κατά 50% μέσα στην επόμενη πενταετία με δεκαετία, σε συνδυασμό με τις οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν, αντιλαμβανόμαστε τις προοπτικές που ανοίγονται.

Η Ελλάδα είναι σε θέση να μετατραπεί εξαγωγική ενεργειακά και οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα να αποκτήσουν επιπλέον προστιθέμενη αξία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το περιβάλλον και για την οικονομία μας.

Την ίδια στιγμή, συστήνεται μη αμειβόμενη Συντονιστική Επιτροπή Ενεργειακής Απόδοσης  που έχει την ευθύνη παρακολούθησης και διαχείρισης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, θεσπίζονται δράσεις εξοικονόμησης τελικής ενέργειας σε κτίρια, υποδομές και εγκαταστάσεις που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από φορείς του δημοσίου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού αρμοδιότητας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των κέντρων δεδομένων (Data Centers), μπορεί να περιληφθεί και η υπαγωγή αυτών των κέντρων σε γνωστοποίηση λειτουργίας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, άλλωστε το έχει κάνει με εξαιρετικό τρόπο ο εισηγητής μας κ. Σιμόπουλος, ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι ουσιαστικά πρόκειται για τον καθορισμό ενός απλοποιημένου και σαφούς πλαισίου κατασκευής και λειτουργίας των κέντρων δεδομένων, προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων.

Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης η ενίσχυση του έργου και των δράσεων του Πράσινου Ταμείου, με την άρση των διαδικαστικών κωλυμάτων, καθώς και η συνολική παρέμβαση για τη διαχείριση και αξιοποίηση των λιμένων, προς επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων δεκαετιών. Έτσι, μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις στα μεγάλα μας λιμάνια, λύνοντας θέματα, που αφορούν αρμοδιότητες της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ή τις αλληλοεπικαλύψεις με τα εγκεκριμένα σχέδια πόλεως.

Είναι κάποια μόνο από τα ωφελήματα της ψήφισης και εφαρμογής του παρόντος σχεδίου νόμου, το οποίο έχει ως κοινό παρονομαστή την βιώσιμη ανάπτυξη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Η υπερψήφισή του από τη Βουλή θα είναι ένα ακόμα βήμα της πορείας της χώρας προς τα εμπρός και υπό το εν λόγω πρίσμα σας καλώ όλες και όλους, κύριοι συνάδελφοι, να το κάνουμε νόμο του κράτους.

Γιατί, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, το δίλημμα πλέον για τους πολίτες δεν είναι το «δεξιά ή αριστερά», αλλά το «μπροστά ή πίσω». Και αυτή η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγούν την Ελλάδα ολοταχώς μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας. Σταθερά, τολμηρά, μπροστά.