Μακάριος Λαζαρίδης: Η Καβάλα δικαίως αναβαθμίζεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτείας

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας στην Ολομέλεια της Βουλής: Στις κρατικές ενισχύσεις εντάσσονται οι αγρότες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στα χωριά Διαλεκτό, Αβραμυλιά, Ν. Ξεριάς και Μυρτόφυτο

Τον ενεργό ρόλο που θα έχει στο εξής η Καβάλα κατά τη διαδικασία λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης επισήμανε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως εξήγησε, για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών, συστήνεται (άρθρο 53), πλέον των βάσεων από τις οποίες επιχειρούν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, για τις αεροδιακομιδές επ’ ωφελεία του Ε.Κ.Α.Β., ως ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η δεύτερη Βάση Ετοιμότητας – Επιφυλακής, με έδρα την Καβάλα, που ουσιαστικά αντικαθιστά τη Θεσσαλονίκη.

Με την ψήφιση του νόμου, σημείωσε, «πρακτικά, η Καβάλα αναβαθμίζεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτείας – δικαίως θα έλεγα εγώ. Όχι γιατί έχω την τιμή και την τύχη να εκπροσωπώ τους πολίτες της στην Βουλή, αλλά διότι η Καβάλα διαδραματίζει πλέον στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τη διασχίζει η Εγνατία Οδός, μελλοντικά η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Νέας Καρβάλης Καβάλας – Τοξότες Ξάνθης, που αποτελεί κομμάτι της «Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας», διαθέτει δυο λιμάνια, ένα αεροδρόμιο και καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος. Παράμετροι που είχα θέσει στον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια, συζητώντας σε ανύποπτη χρονική στιγμή».

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως το παρόν νομοσχέδιο, στο άρθρο 57, έρχεται και διευθετεί ακόμη μια σημαντική εκκρεμότητα, που αφορά τους αγρότες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και την οποία είχε θέσει ο ίδιος κατ’ επανάληψη στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν καταστροφές από τις πυρκαγιές της 21ης Αυγούστου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, μπορεί να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ως αντιστάθμισμα για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, ανεξαρτήτως αν εμπίπτουν στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ν. 3877/2010.

«Ερχόμαστε, λοιπόν, και υλοποιούμε ένα σωστό, ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών των χωριών Διαλεκτό, Αβραμυλιά και Νέος Ξεριάς του Δήμου Νέστου και του χωριού Μυρτόφυτο του Δήμου Παγγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως το αντικείμενο της συζήτησης «δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αφορά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος παγκοσμίων διαστάσεων, που δεν σχετίζεται ούτε με τα κόμματα, ούτε με τις ιδεολογίες. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια καλή αφορμή για να δώσουμε μια εικόνα ενότητας και κοινής προσπάθειας στην διαχείριση των νέων προκλήσεων της εποχής. Και γι’ αυτό σας καλώ να το υπερψηφίσουμε όλοι μαζί, υπό το πρίσμα της υποχρέωσής μας για τη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών και τη διαφύλαξη των περιουσιών των πολιτών».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Λαζαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

«Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS. Η κλιματική αλλαγή έχει ανατρέψει τα πάντα και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταστεί μια νέα κανονικότητα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • Το 2023 θα είναι η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία, όπως ανακοίνωσε μόλις προχθές το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
  • Η θερμοκρασία του νερού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια.
  • Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 10 εκατοστά από το 1993.
  • Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο έντονες από ποτέ.

Από αυτή την εικόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η χώρα μας η οποία δέχεται ακραίες – θα έλεγα – επιθέσεις εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Το έχουμε διαπιστώσει ποικιλόμορφα τα τελευταία χρόνια, όλες τις εποχές του χρόνου, με τα ακραία φαινόμενα να κυριαρχούν και να βάζουν σε μεγάλες δοκιμασίες τις τοπικές κοινωνίες, τις υποδομές του Κράτους και τον κρατικό μηχανισμό.

Όπως συνέβη πρόσφατα με τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στην Θεσσαλία, την οποία αυτή την ώρα επισκέπτεται για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι πασιφανές ότι οφείλουμε να επεξεργαστούμε νέα μέτρα αντίδρασης και να δώσουμε άμεση προτεραιότητα στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα, με βασικό μας μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αιχμή του δόρατος την Πολιτική Προστασία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να συμβάλλει το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα και στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας, της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και του υφιστάμενου Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος».

Δύο είναι τα στάδια που δίνουμε έμφαση, αυτό της πρόληψης του κινδύνου και το στάδιο της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό, στις δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων καθιερώνεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, ενώ συστήνεται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων.

Παράλληλα, επικαιροποιείται η σύνθεση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας κάθε βαθμίδας και καθιερώνονται ειδικοί κανόνες στελέχωσης των Αυτοτελών Διευθύνσεων και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων.

Ξεχωριστό κομμάτι στο νομοσχέδιο, στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου έρευνας και διάσωσης με την προσθήκη πτητικών μέσων, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά για τις υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων εντοπισμού, διάσωσης και αεροδιακομιδής.

Με τη θέσπιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης και την προσθήκη σε αυτόν και των αεροδιακομιδών, περιπτώσεις βαριά ασθενών και τραυματιών που χρήζουν άμεσης βοήθειας μακριά από το σημείο που βρίσκονται, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα έχει πλέον και η Καβάλα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 53, για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών, συστήνεται, πλέον των βάσεων από τις οποίες επιχειρούν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, για τις αεροδιακομιδές επ’ ωφελεία του Ε.Κ.Α.Β., ως ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η δεύτερη Βάση Ετοιμότητας – Επιφυλακής, με έδρα την Καβάλα, που ουσιαστικά αντικαθιστά τη Θεσσαλονίκη.

Πρακτικά, με την ψήφιση του νόμου, η Καβάλα αναβαθμίζεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτείας – δικαίως θα έλεγα εγώ. Όχι γιατί έχω την τιμή και την τύχη να εκπροσωπώ τους πολίτες της στην Βουλή, αλλά διότι η Καβάλα διαδραματίζει πλέον στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τη διασχίζει η Εγνατία Οδός, μελλοντικά η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Νέας Καρβάλης Καβάλας – Τοξότες Ξάνθης, που αποτελεί κομμάτι της «Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας», διαθέτει δυο λιμάνια, ένα αεροδρόμιο και καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος. Παράμετροι που είχα θέσει στον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια, συζητώντας σε ανύποπτη χρονική στιγμή.

Το νομοσχέδιο, όμως, έρχεται και διευθετεί ακόμη μια σημαντική εκκρεμότητα, που αφορά τους αγρότες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και την οποία είχα θέσει κατ’ επανάληψη στην Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 57, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν καταστροφές από τις πυρκαγιές της 21ης Αυγούστου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, μπορεί να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ως αντιστάθμισμα για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, ανεξαρτήτως αν εμπίπτουν στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ν. 3877/2010.

Ερχόμαστε, λοιπόν, και υλοποιούμε ένα σωστό, ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών των χωριών Διαλεκτό, Αβραμυλιά και Νέος Ξεριάς του Δήμου Νέστου και του χωριού Μυρτόφυτο του Δήμου Παγγαίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Το παρόν νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Αφορά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος παγκοσμίων διαστάσεων, που δεν σχετίζεται ούτε με τα κόμματα, ούτε με τις ιδεολογίες.

Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια καλή αφορμή για να δώσουμε μια εικόνα ενότητας και κοινής προσπάθειας στην διαχείριση των νέων προκλήσεων της εποχής.

Και γι’ αυτό σας καλώ να το υπερψηφίσουμε όλοι μαζί, υπό το πρίσμα της υποχρέωσής μας για τη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών και τη διαφύλαξη των περιουσιών των πολιτών.

Σας ευχαριστώ».