Νίκος Παναγιωτόπουλος: Τα F-35, οι φρεγάτες και η υπεροχή της Ελλάδας [συνέντευξη-βίντεο]

Η πρώτη συνέντευξη του Καβαλιώτη πρώην υπουργού Άμυνας μετά τις Εθνικές Εκλογές – Τι είπε για τη συμφωνία-πακέτο για τα F-35, την ενδεχόμενη συμπαραγωγή αμερικανικών φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία αλλά και την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Οπρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 ζωντανά στο στούντιο του Newsbomb.gr και παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου:

Η αγορά των μαχητικών 5ης γενιάς F–35 από την Ελλάδα και η γενικότερη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θωρακίζει» των εναέριο χώρο της χώρας, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «μία σημαντική μέρα».

Η «ψήφος εμπιστοσύνης» της Ουάσινγκτον στην ελληνική ηγεσία, η γενικότερη σημασία των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας αλλά και το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν μερικά από τα ζητήματα της συνέντευξης.

«Βρισκόμαστε σε ένα αποσταθεροποιημένο γεωπολιτικό περιβάλλον με ορατούς κινδύνους, και η χώρα θα πρέπει να τα καταφέρει όσο μπορεί καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι επί υπουργίας του είχε πολύ καλή σχέση με τον ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα, αυτός ήταν ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, μετά από το… «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν.

«Δεν ήταν δύσκολο τότε να προκύψουν τα χειρότερα, ειδικά όταν οι δύο στόλοι αναπτύχθηκαν ο ένας απέναντι από τον άλλον, επί έναν μήνα. Μπορεί να γινόταν κάποιο ατύχημα που θα οδηγούσε σε γενική ανάφλεξη», σημειώνει. «Συμφωνήσαμε με τον Ακάρ το καλοκαίρι του 2022 ότι δεν θα συμβεί τίποτα, ένα ατύχημα για παράδειγμα, εάν δεν συνεννοούμασταν οι δυο μας», προσθέτει.

Τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετώπισε επί υπουργίας του:

-Το χτίσιμο συμμαχιών μέσα από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, όπως ήταν η συμφωνία με τους Γάλλους, που περιλάμβανε τα Rafale και τις φρεγάτες, που ανέτρεψαν τις ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ μας.

– Η κρίση με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 που φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου, με τη γνωστή «επακούμβηση» της δικής μας φρεγάτα στην τουρκική – επρόκειτο για εμβολισμό ουσιαστικά. Όταν εκεί δεν έγινε ανάφλεξη, τότε εκεί κατάλαβα ότι η Τουρκία δεν ήθελε πόλεμο.

-Τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Έπρεπε να τρέξουν πολλά πράγματα παράλληλα, και πολύ γρήγορα, υπό συνθήκες διαφάνειας. Ήταν δύσκολο όταν ενημερώθηκα ότι πρέπει να ακυρώσουμε τις δύο φρεγάτες, εξαιτίας της εκτόξευσης του δημοσιονομικού κόστους. Η αντίδραση της Γαλλίδας ομολόγου μου δεν ήταν η καλύτερη, αν και της είπα ότι παγώνει, δεν ακυρώνεται… Όπως και έγινε και αποδείχτηκε στην πορεία.

Στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε αμυντική συμφωνία με τη Γερμανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Έχουν γίνει στο παρελθόν συμφωνίες με τη Γερμανία, για τα Leopard, τις τορπίλες των υποβρυχίων κ.α. Οι Γερμανοί είναι εταίροι και στον αμυντικό τομέα. Στο μέλλον όμως είναι επιβεβλημένο να φτάσουμε σε νέες συμφωνίες με τη Γερμανία και έχουμε να κερδίσουμε από αυτό».

Για τα F-35 είπε: Τα F-35 είναι το κύριο μαχητικό 5ης γενιάς. Η κριτική επικεντρώνεται στο κόστος τους. Η διαπραγμάτευση όμως ξεκινάει τώρα, και είναι νωρίς να μιλήσουμε για το οριστικό κόστος. Κριτική επί του κόστους στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα. Όταν θα γνωρίζουμε ακριβώς το κόστος της αγοράς και του εκσυγχρονισμού των αναγκαίων υποδομών, π.χ. τα υπόστεγα και η γραμμή υποστήριξης, τότε θα μπορέσουμε να κρίνουμε. Κάποια από αυτά τα έξοδα μπορούμε να τα καλύψουμε μόνοι μας, ώστε να γλιτώσουμε κόστος από τον κατασκευαστή. Μιλάμε για 20 μάλλον αεροσκάφη,θα δούμε αν θα απαιτηθεί η αγορά άλλων 20.

Πρόκειται για ένα κινητό ηλεκτρονικό στρατηγείο με στοιχεία Stealth. Μπορεί να διασυνδέσει δεδομένα από το έδαφος και τη θάλασσα και να συντονίσει όλα τα στοιχεία που επιχειρούν στο πεδίο της μάχης. Εκεί έγκειται η μεγάλη χρησιμότητα των F-35. Η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό να τα αποκτήσουμε έγινε δεκτή και το 2022 βρέθηκα στη γραμμή παραγωγής τους στο Τέξας. Ίσως μια μέρα η Ελλάδα να γίνει συμπαραγωγός των F-35, όπως ήταν η Τουρκία πριν την πετάξουν από το πρόγραμμα.

Η Τουρκία έχει μείνει πίσω. Μόλις πήρε το πράσινο φως για την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, ενώ εμείς τα έχουμε ήδη, χάρη και στις εργασίες που γίνονται στην ΕΑΒ. Η ΕΑΒ πρέπει να αναβαθμιστεί και για αυτό την επιλέγει η Lockheed Martin. Με την εταιρεία συζητήσαμε για την προμήθεια δύο νέων C-130, κάτι που συμφωνήθηκε τώρα. Οι Αμερικανοί δεν θα επέτρεπαν ποτέ μια χώρα να έχει και S-400 και F-35, τόνισε, σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης των μαχητικών από την Τουρκία.

Για τη συμπαραγωγή φρεγατών: Είναι σωστό να γίνει αυτό. Ο στόλος μας γερνάει, με πολλά πλοία να είναι άνω των 40 ετών, αν και είναι ακόμα σε αξιόπλοη κατάσταση. Πήραμε τις τρεις Belharra, όμως χρειαζόμαστε κι άλλα καράβια για να αντικαταστήσουμε τον γερασμένο στόλο.Έπεσαν στο τραπέζι και οι αμερικανικές LCS που θα δοθούν σε εμάς σε τιμή ευκαιρίας, μέχρι να μπούμε στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες Constellation. Ελληνικό ναυπηγείο, της Ελευσίνας, θα μπορούσε να αποκτήσει ρόλο σε αυτό.