Μακάριος Λαζαρίδης: Να αποβάλλουμε από τον αθλητισμό όσους αγνοούν τις πραγματικές αξίες του

Η ομιλία του βουλευτή Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την οπαδική βία-Ποια μέτρα προτείνει η Κυβέρνηση

Την επιβεβλημένη αποβολή από το ποδόσφαιρο και γενικότερα από τον αθλητισμό «όλων όσοι αγνοούν τις πραγματικές αξίες του», τόνισε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την οπαδική βία.

Όπως σημείωσε, «το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στη μνήμη των νεκρών-θυμάτων της τυφλής οπαδικής βίας και στις οικογένειές τους. Αλλά το οφείλουμε και στις νεότερες γενιές, οι οποίες περιμένουν από εμάς μια κοινωνία καλύτερη, απαλλαγμένη από παθογένειες του παρελθόντος, αγκυλώσεις και λάθος στερεότυπα».

Τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «είναι αυστηρά, αλλά αναγκαία. Έρχονται να καλύψουν κενά και παραλείψεις δεκαετιών, κυρίως συμπληρώνοντας και όχι καταργώντας. Και αυτό, με απαιτούμενη τη συνεργασία και τον καλό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με τη συμφωνία όλων των αθλητικών συλλόγων και τη συναινετική διάθεση των πολιτικών δυνάμεων».

Χαρακτήρισε «αδιανόητο να εξακολουθούν να χάνονται ζωές με τέτοιο τρόπο, είτε αφορά φιλάθλους είτε αστυνομικούς. Δεν πάει άλλο. Πρέπει αυτή η “γάγγραινα” να εξαλειφθεί και οι νοσηρές μειοψηφίες να τιμωρηθούν με τον τρόπο που του αρμόζει».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξήγησε ο κ. Λαζαρίδης, έρχεται να συμβάλλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που έχει στόχο «να θωρακίσει την ασφάλεια των γηπέδων από παραβατικά στοιχεία και έκνομες συμπεριφορές. Επιδίωξή μας είναι να παραδώσουμε ξανά ασφαλή τα γήπεδα στους φιλάθλους, ελπίζω στις 12 Φεβρουαρίου, εφόσον οι ομάδες συνεργαστούν επί τούτου, όπως τις προσκαλέσαμε».

Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης:

«Τι ερχόμαστε και λέμε;

  • Ότι, εφόσον υπάρξει πλέον κάθε είδους παρανομία σε γήπεδο, όπως ρίψη κροτίδων, βεγγαλικών ή επικίνδυνου αντικειμένου, ο επόμενος αγώνας ή οι επόμενοι αγώνες της ομάδας θα γίνει (ή θα γίνουν) χωρίς φιλάθλους. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και αν εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο φίλαθλοι
  • Ότι πρέπει όλα τα γήπεδα να έχουν συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας. Αν δεν λειτουργούν σωστά οι κάμερες, το γήπεδο θα ξανακλείσει
  • Ότι χωρίς να έχει γίνει ταυτοπροσωπία, μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών, δεν θα μπορεί κάποιος να μπει στο γήπεδο
  • Ότι τα παιδιά κάτω των 15 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται
  • Ότι η κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να έχει μόνο μια λέσχη φιλάθλων, η οποία θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεσή της
  • Ότι τυχόν παραβατικές συμπεριφορές θα συνδέονται με την χρηματοδότηση των ομάδων»

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Λαζαρίδης απέτισε «ελάχιστο φόρο τιμής στον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Έκτορα Γιαλοψό και τον Χριστόδουλο Καραθανάση. Στους τρεις Έλληνες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού μας που, σαν σήμερα, 28 χρόνια πριν, έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων. Η θυσία τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο ηρωισμού, αλλά για το τι σημαίνει ουσιαστική υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σήμερα η Ελλάδα μας, ειδικά τα 4,5 τελευταία χρόνια, έχει μεγαλώσει και θωρακιστεί όσο ποτέ».

Αναλυτικά η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη

Ξεκινώντας την ομιλία μου, θα ήθελα να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής στον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Έκτορα Γιαλοψό και τον Χριστόδουλο Καραθανάση. Στους τρεις Έλληνες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού μας που, σαν σήμερα, 28 χρόνια πριν, έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων.

Η θυσία τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο ηρωισμού, αλλά για το τι σημαίνει ουσιαστική υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σήμερα η Ελλάδα μας, ειδικά τα 4,5 τελευταία χρόνια, έχει μεγαλώσει και θωρακιστεί όσο ποτέ.

«Δύο χρόνια δίχως φως… Πολλές φορές νιώθω ότι πνίγομαι, πνίγομαι από το πόνο, πνίγομαι από τη θλίψη, πνίγομαι από το θρήνο και τότε είναι που προσπαθώ να πάρω μία ανάσα. Αλλά όχι, αυτός ο αέρας που αποπνέει η κοινωνία μας αναδύει μια παράξενη μυρωδιά που στην όσφρηση μου μοιάζει δυσοσμία».

Είναι τα συγκλονιστικά λόγια του Αριστείδη Καμπανού, πατέρα του Άλκη, που δολοφονήθηκε από χούλιγκαν ακριβώς δύο χρόνια πριν, την 1η Φεβρουαρίου 2022 στου Χαριλάου. Λόγια-γροθιά στο στομάχι τα οποία θα πρέπει να ακούσουμε με προσοχή και να λάβουμε πραγματικά υπόψιν όλοι μας, αναφορικά με μια μάστιγα που ταλανίζει επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία.

Ο Άλκης ήταν το τραγικό θύμα της οπαδικής βίας και δυστυχώς το κακό δεν έμεινε εκεί. Ακολούθως θρηνήσαμε τον Μιχάλη Κατσούρη στην Νέα Φιλαδέλφεια και εσχάτως, πριν από ένα μήνα, τον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη στου Ρέντη.

Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαχρονικά και προφανώς διακομματικά. Παρά τα επαναλαμβανόμενα τραγικά περιστατικά και τα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Είναι αδιανόητο να εξακολουθούν να χάνονται ζωές με τέτοιο τρόπο, είτε αφορά φιλάθλους, είτε αστυνομικούς. Δεν πάει άλλο. Πρέπει αυτή η «γάγγραινα» να εξαλειφθεί και οι νοσηρές μειοψηφίες να τιμωρηθούν με τον τρόπο που του αρμόζει.

Και σε αυτό δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις και ανταλλαγή πυρών για τα λάθη και τις παραλείψεις των πολιτικών αντιπάλων. Όλοι, διαχρονικά -όπως είπα- έχουμε τις ευθύνες μας και τώρα ήρθε η στιγμή μαζί να δράσουμε για να μην βλέπουμε να επαναλαμβάνονται τα ίδια εγκλήματα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να συμβάλλει το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα εδώ και έχει στόχο να θωρακίσει την ασφάλεια των γηπέδων από παραβατικά στοιχεία και έκνομες συμπεριφορές.

Θα πει κάποιος, «σύμφωνοι, όμως η βία, ως κοινωνικό φαινόμενο, δεν ασκείται τόσο εντός των γηπέδων όσο έξω από αυτά». Η απάντηση σε αυτό είναι η αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι τα γήπεδα είναι ένας από τους τόπους όπου γεννιέται, βρίσκει πρόσφορες συνθήκες και αναπτύσσεται σε ομαδικό επίπεδο η παραβατικότητα, η οποία στη συνέχεια διαχέεται και πέρα από τις κερκίδες.

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα η εξαφάνισή της, το γνωρίζουμε καλά, αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό.

Και η πολιτική βούληση υπάρχει, όπως φαίνεται και στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Επιδίωξή μας είναι να παραδώσουμε ξανά ασφαλή τα γήπεδα στους φιλάθλους, ελπίζω στις 12 Φεβρουαρίου, εφόσον οι ομάδες συνεργαστούν επί τούτου, όπως τις προσκαλέσαμε.

Τι ερχόμαστε και λέμε;

  • Ότι, εφόσον υπάρξει πλέον κάθε είδους παρανομία σε γήπεδο, όπως ρίψη κροτίδων, βεγγαλικών ή επικίνδυνου αντικειμένου, ο επόμενος αγώνας ή οι επόμενοι αγώνες της ομάδας θα γίνει (ή θα γίνουν) χωρίς φιλάθλους. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και αν εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο φίλαθλοι
  • Ότι πρέπει όλα τα γήπεδα να έχουν συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας. Αν δεν λειτουργούν σωστά οι κάμερες, το γήπεδο θα ξανακλείσει
  • Ότι χωρίς να έχει γίνει ταυτοπροσωπία, μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών, δεν θα μπορεί κάποιος να μπει στο γήπεδο
  • Ότι τα παιδιά κάτω των 15 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται
  • Ότι η κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να έχει μόνο μια λέσχη φιλάθλων, η οποία θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεσή της
  • Ότι τυχόν παραβατικές συμπεριφορές θα συνδέονται με την χρηματοδότηση των ομάδων

Επίσης, στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται διατάξεις για τον εξορθολογισμό της υπάρχουσας νομοθεσίας συνολικά για τη λειτουργία του αθλητισμού, την ψηφιακή μετάβασή του και την επίλυση διαφόρων πρακτικών προβλημάτων.

Αξιοσημείωτη είναι, για παράδειγμα, η θέσπιση του πληροφοριακού συστήματος e-Κούρος. Μιας ψηφιακής πλατφόρμας, ενός σημαντικού εργαλείου γνώσης που θα χαρτογραφήσει όλους τους αθλητικούς φορείς και την λειτουργία τους.

Τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση είναι αυστηρά, αλλά αναγκαία. Έρχονται να καλύψουν κενά και παραλείψεις δεκαετιών, κυρίως συμπληρώνοντας και όχι καταργώντας.

Και αυτό, με απαιτούμενη τη συνεργασία και τον καλό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με τη συμφωνία όλων των αθλητικών συλλόγων και τη συναινετική διάθεση των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες καλούνται σήμερα να αποφασίσουν κάτι σημαντικό. Την αποβολή από το ποδόσφαιρο και γενικότερα από τον αθλητισμό όλων αυτών που αγνοούν τις πραγματικές αξίες του και τον κρατούν πίσω.

Το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στη μνήμη των νεκρών-θυμάτων της τυφλής οπαδικής βίας και στις οικογένειές τους.

Αλλά το οφείλουμε και στις νεότερες γενιές, οι οποίες περιμένουν από εμάς μια κοινωνία καλύτερη, απαλλαγμένη από παθογένειες του παρελθόντος, αγκυλώσεις και λάθος στερεότυπα.

Υπό το πρίσμα αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να υπερψηφίσουμε όλοι μαζί το παρόν νομοσχέδιο.

Ελπίζω δε να ψηφίσετε και την υπουργική τροπολογία που προβλέπει την εκκίνηση της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το τρέχον έτος. Θυμίζω, θα πρόκειται για την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μα κυρίως στη συνεχή στήριξη της κοινωνίας.

Επίσης, θεωρώ δεδομένο ότι θα ψηφίσετε και το κομμάτι εκείνο της τροπολογίας που έρχεται να στηρίξει ακόμη περισσότερο τους δοκιμαζόμενους αγρότες της Θεσσαλίας. Οτιδήποτε άλλο δεν θα συνάδει με το ενδιαφέρον που σωστά επιδεικνύετε, αλλά και την κριτική που κακώς κατά την άποψή μου ασκείτε στην Κυβέρνηση.