KKE Καβάλας: Αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για ένα σύγχρονο δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο

Επιτυχημένη κοινή δράση της Τομεακής Επιτροπής και του Τομεακού Συμβουλίου της ΚΝΕ με ομιλήτρια την πανεπιστημιακό Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30/1 στο χώρο του ΔΙΠΑΕ η κοινή εκδήλωση του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ και της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ με θέμα, «Το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και πανεπιστημιακό. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί φοιτητές, άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και εργαζόμενοι της πόλης που παρευρέθηκαν, μιας και το θέμα αφορά όλο το λαό και όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Κώστας Δρακάκης, στέλεχος της ΚΝΕ ανέφερε ότι «η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις κατακτήσεις του λαού με την προσπάθεια της να φέρει μέσα στην εξεταστική περίοδο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχουμε πετύχει σύντροφοι συντρόφισσες, φίλες και φίλοι την πρώτη μας νίκη, δεν τους αφήσαμε να επιβάλουν σιωπητήριο, έχει ακουστεί από χιλιάδες φοιτητές μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους η εναντίωση τους απέναντι στο νομοσχέδιο, όπως και εδώ στην πόλη μας.

Παράλληλα τους λέμε ξεκάθαρα ότι η τρομοκρατία που θέλουν να επιβάλουν δεν θα περάσει στο φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, οι απειλές με εισαγγελείς και ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, οι συκοφαντίες του πρωθυπουργού που παρομοιάζει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων για κατάληψη ότι ισοδυναμεί με ληστεία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το ψέμα, τη συκοφαντία, τον αυτάρχισμό, για να εφαρμόσει μια βάρβαρη και αντιδραστική πολιτική, που καταπατά κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας».

Στην κεντρική ομιλία, η βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη λειτουργία των δημόσιων, τα οποία ήδη λειτουργούν με ιδιωτικοικονομικα κριτήρια ψάχνοντας τα ίδια τους πόρους για την λειτουργία τους, πράγμα που θα ενταθεί λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει  με τα ιδιωτικά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στις επιπτώσεις που θα υπάρχουν ιδιαίτερα για τα τμήματα της επαρχίας, όπως αυτά της Καβάλας, που θα χτυπηθούν πολύ περισσότερο, λόγω της μείωσης των εισακτέων τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της ήδη ελάχιστης χρηματοδότησης απ’ το κράτος προς τα τμήματα αυτά.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοικονομικα κριτήρια, θα δημιουργηθούν πολύ παραπάνω προγράμματα σπουδών στα υπάρχοντα τμήματα, 2ετη, 3ετη, 5ετη κλπ τα οποία θα «ανθίζουν» ή θα «μαραίνονται» με βάση το πόσους φοιτητές – πελάτες θα έχουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στα υπέρογκα ποσά που δαπανούνται για εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας μας, ή στους ελάχιστους φόρους προς το κράτος που πληρώνουν οι όμιλοι σε σχέση με την τεράστια κερδοφορία τους, αναδεικνύοντας ότι χρήματα υπάρχουν απλά αυτά δεν αξιοποιούνται για τις λαϊκές ανάγκες, για την παιδεία και την υγεία του λαού.

Σε ότι αφορά το brain gain που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου, στάθηκε στις υποσχέσεις που δίνουν σε ερευνητές που βρίσκονται στο εξωτερικό για ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υποσχέσεις αντίστοιχες με αυτές που δίνονται και σε ερευνητές που βρίσκονται στη χώρα. Στην πράξη όμως μέσα από ένα πλήθος «υποψηφίων εργαζομένων» οι εργοδότες όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις θα επιλεγούν τον πιο φθηνό!

Η Αφρ. Κτενά ανέλυσε την θέση του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων για το οποίο παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για το οποίο όλοι οι νέοι και οι νέες θα προετοιμάζονται απ’ την μικρότερη ηλικία, με καλλιέργεια των κλίσεων τους, με ελεύθερη δυνατότητα επιλογής των σπουδών τους χωρίς «κόφτες» και ταξικούς φραγμούς, ενώ φώτισε και μια σειρά κατακτήσεις που παρείχε την εκπαιδευτικό σύστημα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για ένα σύγχρονο δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο!