Μακάριος Λαζαρίδης: Να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο Αγροτικό Επιμελητήριο

Η ομιλία του βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας και την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης

Προτάσεις αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω τόνωσης του πρωτογενούς τομέα διατύπωσε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχετικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης»’

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαζαρίδης πρότεινε τη δημιουργία ενός και μόνο ανεξάρτητου Αγροτικού Επιμελητηρίου προκειμένου «να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του αγρότη, γεωργού ή κτηνοτρόφου, και να αναδείξει το σπουδαίο ρόλο του. Το να δημιουργήσουμε Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια είναι δώρο άδωρον. Άλλωστε, τα φυσικά πρόσωπα, οι γεωργοί και οι επιχειρήσεις τους είναι ήδη εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), επομένως δεν υπάρχει ανάγκη εγγραφής τους πουθενά αλλού. Θυμίζω, επίσης, ότι και οι αγρότες που ασκούν εξαγωγικές δραστηριότητες, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα Επιμελητήρια».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μια «πιο ισορροπημένη οικονομία, μεγαλύτερη ασφάλεια και μακροπρόθεσμες προοπτικές, με επίκεντρο την ελληνική ύπαιθρο. Είναι αυτή που μπορεί να προφέρει διεξόδους, με πιστή τήρηση των κανόνων ποιότητας, εξέλιξη των παραδοσιακών καλλιεργειών και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική».

Ο κ. Λαζαρίδης τάχθηκε υπέρ της σταθερής πορείας των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, της στροφής του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση. Ταυτόχρονα, επισήμανε «να επιδείξουμε επιμονή στην προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική-φαρμακευτική βιομηχανία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κ.Α.Π. 2028-2035: «Δε θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο και αυτά που σας λέω δεν είναι απλώς συζητήσεις, αλλά papers της ΕΕ. Αυτό λοιπόν επιτάσσει μια νέα, έγκαιρη νομοθεσία, επιτάσσει χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων, επιτάσσει πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Λαζαρίδης πρότεινε να εξεταστούν «η άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της EΕ και της EBRD, καθώς και η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα. Και φυσικά απαιτούνται σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!».

Όπως σημείωσε, «δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε».

Η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη

Ένας από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζουμε για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της Κυβέρνησης στη δεύτερη θητεία της. Ένα στοίχημα για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, στη σκιά του αναμφίβολα υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και προβληματικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά, όπως συμβαίνει διαρκώς από το 2019, στέκεται στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Και ξέρει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριολεκτικά «έξυσε τον πάτο του βαρελιού», ανακοινώνοντας επιπλέον μέτρα στήριξης, όπως φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια και προκαταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου. Μέτρα που λογικά και που θέλω να πιστεύω θα οδηγήσουν σε λευκό καπνό!

Όσα έχουμε πράξει -παρά τη γνωστή στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης- είναι πολλά και σημαντικά, όπως πολλά είναι και αυτά που έχουμε ακόμα να κάνουμε για την περαιτέρω αναβάθμιση του αγροτικού τομέα και των ανθρώπων που ζουν από αυτόν.

Κάποια εξ αυτών περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου που συζητάμε. Με στόχο την ανάπτυξη της βιώσιμης κτηνοτροφίας και αλιείας, την προστασία της φυτικής παραγωγής και την εποπτεία της ποιότητας των τροφίμων.

Δεν θα προχωρήσω, όμως, σε περαιτέρω ανάλυση του νομοσχεδίου. Άλλωστε, αυτό έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά από την εισηγήτρια του κόμματός μου, την κυρία Σούκουλη.

Όμως, με αφορμή κάποια σημεία του, θα ήθελα να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο, προχωρώντας σε κάποια σχόλια και διατυπώνοντας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις.

Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματιών αγροτών. Θα προτιμούσα -και το προτείνω να το δείτε για το μέλλον κύριε υπουργέ- τη δημιουργία ενός και μόνο ανεξάρτητου αγροτικού επιμελητηρίου προκειμένου να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του γεωργού, αγρότη ή κτηνοτρόφου, και να αναδείξει το σπουδαίο ρόλο του. Το να δημιουργήσουμε Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια -κατά την προσωπική μου άποψη τουλάχιστον- είναι δώρο άδωρον.

Άλλωστε, τα φυσικά πρόσωπα, οι γεωργοί και οι επιχειρήσεις τους είναι ήδη εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), επομένως δεν υπάρχει ανάγκη εγγραφής τους πουθενά αλλού.

Θυμίζω, επίσης, ότι οι αγρότες που ασκούν εξαγωγικές δραστηριότητες, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα Επιμελητήρια.

Επιπρόσθετα, σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει Μητρώο Αγροτών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αρνηθούν να εγγραφούν κάποιοι από τους αγρότες σε αυτά τα Αγροτικά Τμήματα, θα δικαιούνται ή όχι να παίρνουν επιδοτήσεις; Και εδώ θα ήθελα μια απάντηση κύριε υπουργέ.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η εθνική μας οικονομία είναι εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό – σχεδόν 70% του Α.Ε.Π. – από τον τριτογενή κλάδο. Δηλαδή τον κλάδο των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός. Την ίδια στιγμή, η παραγωγική διαδικασία, η γεωργία, η βιομηχανία και η βιοτεχνία συμμετέχουν σε ελάχιστο βαθμό.

Εικόνα που θα πρέπει να αλλάξει, εφόσον επιθυμούμε μια πιο ισορροπημένη οικονομία, μεγαλύτερη ασφάλεια και μακροπρόθεσμες προοπτικές, με επίκεντρο την ελληνική ύπαιθρο. Είναι αυτή που μπορεί να προφέρει διεξόδους, με πιστή τήρηση των κανόνων ποιότητας, εξέλιξη των παραδοσιακών καλλιεργειών και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.

Απαιτείται η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να επιδείξουμε επιμονή στην προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική-φαρμακευτική βιομηχανία.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι από το 2028, στην Κ.Α.Π. 2028-2035 δηλαδή, δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο και αυτά που σας λέω δεν είναι απλώς συζητήσεις, αλλά papers της Ε.Ε. Αυτό λοιπόν επιτάσσει μια νέα, έγκαιρη νομοθεσία, επιτάσσει χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων, επιτάσσει πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν.

Θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε την άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

Και φυσικά απαιτούνται σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!

Είναι κάποιες μόνο σκέψεις μου αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών και των κτηνοτρόφων και με αφορμή το παρόν σχέδιο νόμου.

Δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου.

Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε.