Μακάριος Λαζαρίδης: Ενισχύουμε το αίσθημα ασφαλείας και την εμπιστοσύνη προς τη δικαστική εξουσία

Η ομιλία του βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και οι βολές στον ΣΥΡΙΖΑ για τον «νόμο Παρασκευόπουλου»

Την ευκαιρία να υπενθυμίσει δύο -από τα πολλά- κακώς κείμενα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης είχε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης-Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

«Μιας και ο λόγος για το “αίσθημα της τιμωρησίας“, αλλά και με αφορμή όσα άκουσα πάλι σήμερα, ιδίως από την πλευρά της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης, από τον κ. Φάμελλο και τον κ. Σαρακιώτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα πολύ γρήγορα να σας θυμίσω και φυσικά στους Έλληνες πολίτες -δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά μας προκαλέσατε- δύο σημεία από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας επί των ημερών σας», τόνισε και συνέχισε: «Το πρώτο είναι ο περιβόητος “νόμος Παρασκευόπουλου“, με τον οποίο την τετραετία 2015-2019 αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 17.000 ληστές, βιαστές και δολοφόνοι, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου. Ένας νόμος που στο τέλος του έκανε κριτική ακόμη και ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος, προφανώς γιατί τον επισκέφθηκαν οι Ερινύες ή συναισθάνθηκε το λάθος. Αλλά ήταν αργά! Καθώς, όπως έχει πει ο Ταλλεϋράνδος, “δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος”»!

Το δεύτερο σημείο που επικαλέστηκε ο κ. Λαζαρίδης είναι «ο Ποινικός Κώδικας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ελάχιστες ημέρες πριν διαλυθεί η Βουλή και οδηγηθούμε στις εκλογές του Ιουλίου και αφού είχε προηγηθεί μια εκκωφαντική ήττα σας στις Ευρωεκλογές. Προέβλεπε απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Είχατε φέρει διατάξεις που ευνοούσαν ευθέως ακόμη και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που κατέστρεφαν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Και αν δεν πιστεύετε εμάς, λάβετε υπόψιν όσα βγήκε στη συνέχεια και είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, που χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση να ψηφιστούν τότε οι ποινικοί κώδικες ως “στίγμα και όνειδος“, κάνοντας λόγο και για “πολιτικές ευθύνες όσων οργάνωσαν και εκτέλεσαν το εν λόγω νομοθετικό εγχείρημα”».

Η παρούσα μεταρρύθμιση, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «αποτελεί την υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα της σημερινής κοινωνίας, ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αλλά και την εμπιστοσύνη αυτών προς την δικαστική εξουσία. Αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις, καλύπτει διαπιστωμένα κενά και προβλήματα στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Η χώρα μας, σημείωσε, «διαθέτει πολλούς και καλούς δικαστές -σχεδόν 41 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20- ωστόσο αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται η πιο ορθολογική χρήση των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Και αυτήν την παθογένεια διορθώσουμε τώρα, με παρεμβάσεις όπως η καθιέρωση της μίας μόνο αναβολής μιας δίκης, αλλά και η κατάργηση και αλλαγή συνθέσεων δικαστηρίων. Επίσης, επιτέλους γίνεται κακούργημα η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Και σας συγχαίρω, κύριοι υπουργοί και ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καθώς ήταν κάτι που είχαμε συζητήσει κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή μας».

Αναλυτικά η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη

Κοινωνικό Κράτος Δικαίου. Ένα σύστημα αξιών εξαιρετικά σημαντικό και ουσιώδες, τόσο πολυσυζητημένο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ένας κώδικας που, με βάση και το Σύνταγμα της χώρας, τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους και αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου.

Σε ένα Κράτος Δικαίου πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας με τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας όλων.

Και η Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο «Economist» πριν από λίγες μέρες αναβάθμισε την Ελλάδα σε «πλήρη Δημοκρατία», δίνοντάς μας καλύτερο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, της προαγωγής του Κράτους Δικαίου, προσβλέπει και η υιοθέτηση του εν λόγω σχεδίου νόμου.

Αφορά την ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς το θεσμό της Δικαιοσύνης και την εφαρμογή του νόμου με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ισονομία.

Το περί δικαίου αίσθημα σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία ορίζεται και διασφαλίζεται από την αμεροληψία του δικαστικού σώματος, τις άμεσες και δίκαιες αποφάσεις τους.

Η Κυβέρνηση οφείλει με ένα πλέγμα νόμων να διευκολύνει το έργο της δικαστικής εξουσίας παρέχοντάς τους τα μέσα προκειμένου να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα αποδίδοντας δικαιοσύνη και παράλληλα να εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη και τη δυνατότητα αποτροπής κάθε άνομης ενέργειας πατάσσοντάς την εν τη γενέσει της.

Γιατί φέρνουμε το συγκεκριμένο, εμβληματικό νομοσχέδιο προς ψήφιση;

Μία από τις απαντήσεις την έχει δώσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κυρία Ιωάννα Κλάπα, απευθυνόμενη στο σύνολο των δικαστών: «H Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, τείνει να είναι μη Δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γεγονός είναι ότι η χώρα μας διαθέτει πολλούς και καλούς δικαστές – σχεδόν 41 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20 – ωστόσο αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται η πιο ορθολογική χρήση των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Και αυτή την παθογένεια διορθώσουμε τώρα, με παρεμβάσεις όπως η καθιέρωση της μίας μόνο αναβολής μιας δίκης, αλλά και η κατάργηση και αλλαγή συνθέσεων δικαστηρίων.

Επίσης, επιτέλους γίνεται κακούργημα η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Και σας συγχαίρω, κύριοι Υπουργοί, και ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καθώς ήταν κάτι που είχαμε συζητήσει κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στην αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας, η οποία εκτιμούμε ότι θα αντιμετωπιστεί με την έκτιση των ποινών, καθώς θα πάψει να υπάρχει πλέον το αίσθημα της ατιμωρησίας. Έτσι, η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση, αυστηροποιείται η τιμωρία ειδεχθών αδικημάτων και η αποφυλάκιση υπό όρους θα εξαρτάται από την ουσιαστική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά χαρακτηριστικά του δράστη.

Και μιας και ο λόγος για το «αίσθημα της τιμωρησίας», αλλά και με αφορμή όσα άκουσα πάλι σήμερα, ιδίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον κ. Φάμελλο και τον κ. Σαρακιώτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα πολύ γρήγορα να σας θυμίσω και φυσικά στους Έλληνες πολίτες -δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά μας προκαλέσατε- δύο σημεία από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας επί των ημερών σας:

Το πρώτο είναι ο περιβόητος «νόμος Παρασκευόπουλου», με τον οποίο την τετραετία 2015-2019 αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 17.000 ληστές, βιαστές και δολοφόνοι, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου. Ένας νόμος που στο τέλος του έκανε κριτική ακόμη και ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος, προφανώς γιατί τον επισκέφθηκαν οι Ερινύες ή συναισθάνθηκε το λάθος. Αλλά ήταν αργά! Καθώς, όπως έχει πει ο Ταλλεϋράνδος, «δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος»!

Το δεύτερο σημείο που επαναφέρω στις μνήμες σας είναι ο Ποινικός Κώδικας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ελάχιστες ημέρες πριν διαλυθεί η Βουλή και οδηγηθούμε στις εκλογές του Ιουλίου και αφού είχε προηγηθεί μια εκκωφαντική ήττα σας στις Ευρωεκλογές. Προέβλεπε απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Είχατε φέρει διατάξεις που ευνοούσαν ευθέως ακόμη και την Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που κατέστρεφαν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Και αν δεν πιστεύετε εμάς, λάβετε υπόψιν όσα βγήκε στη συνέχεια και είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Που χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση να ψηφιστούν τότε οι ποινικοί κώδικες ως «στίγμα και όνειδος», κάνοντας λόγο και για «πολιτικές ευθύνες όσων οργάνωσαν και εκτέλεσαν το εν λόγω νομοθετικό εγχείρημα». Ήταν, επίσης, η ίδια η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που σας άσκησε σκληρή κριτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής».

Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε για το που βρεθήκαμε και που είμαστε σήμερα.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση αποτελεί την υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα της σημερινής κοινωνίας, ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αλλά και την εμπιστοσύνη αυτών προς την δικαστική εξουσία. Αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις, καλύπτει διαπιστωμένα κενά και προβλήματα στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό και με φόντο την Ελλάδα της επόμενης μέρας, της προόδου και της προκοπής, αλλά πρωτίστως για το ότι ήρθε η ώρα της προστασίας των δικαιωμάτων θυμάτων και πολιτών, σας καλώ να ψηφίσουμε -αν και δεν τρέφω φρούδες ελπίδες ότι θα κάνετε- το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.