Έναν αιώνα μετά: Η ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος δια χειρός Θ. Διαμαντόπουλου παρουσιάζεται στην Ελευθερούπολη

Ο καθηγητής, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στον Δήμο Παγγαίου παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη

Το Παράρτημα Καβάλας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, ο Δήμος Παγγαίου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ και οι εκδόσεις «Πατάκη» παρουσιάζουν το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 20:00 στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερούπολης το βιβλίο του καθηγητή, Θανάση Διαμαντόπουλου με τίτλο «Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης
  • ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, Μιχάλης Αγγελόπουλος
  • ο συγγραφέας

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Χατζηεμμανουήλ.

Η νέα μελέτη του κ. Θανάση Διαμαντόπουλου «Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος», αφορά στη λιγότερο γνωστή περίοδο του Μεσοπολέμου και έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης μονογραφίας του για τη δίκη των Έξι «Ο Εθνικός διχασμός και η κορύφωσή του. Η Δίκη των Έξι. Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;».

Το έργο προσεγγίζει την περίοδο με κριτικό πνεύμα και αναλύει τις ατέρμονες πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ των βενιζελικών και αντιβενιζελικών κομμάτων και πολιτικών παραγόντων της εποχής, αλλά και τον παρασκηνιακό ρόλο του στρατιωτικού παράγοντα που όντας πανίσχυρος εκείνη την περίοδο επηρέασε αποφασιστικά τις πολιτικές και πολιτειακές εξελίξεις, ενώ στο έργο του κ. Διαμαντόπουλου δεσπόζει η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου για τον οποίο όμως ο συγγραφέας απομακρύνεται από τη συνήθη εγκωμιαστική τακτική της καθιερωμένης βιβλιογραφίας και τηρεί κριτική στάση έναντι πολλών ενεργειών και πρωτοβουλιών του στην επίμαχη περίοδο.

Ο συγγραφέας, Θανάσης Διαμαντόπουλος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Επί δεκαετίες «μαχόμενος δάσκαλος» Πολιτικής Επιστήμης/Πολιτειολογίας, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών πονημάτων (πρωτίστως ασχολούμενων με το Κομματικό Φαινόμενο, τα Πολιτικά Καθεστώτα, τη σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, τα Συστήματα Διακυβέρνησης, τα Εκλογικά Συστήματα και τους πολιτικούς θεσμούς γενικότερα), παράλληλα όμως και κάποιων λογοτεχνικών έργων, του είδους των ιστορικών μυθιστορημάτων.

Από τις Εκδόσεις «Πατάκη» κυκλοφορούν τα έργα του:

  • Θεσμοί: Κρίση και ρήξη
  • Εκλογικά συστήματα. Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές
  • Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ
  • Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης
  • Το πορτρέτο ενός ηγέτη. Από την ιστορία του Μητσοτάκη στον Μητσοτάκη της Ιστορίας
  • Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του
  • Η Δίκη των «Έξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος
  • Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος

Λίγα λόγια για το βιβλίο όπως το «συστήνει» ο συγγραφέας

Ελπίζω ο αναγνώστης που θα κάνει τον κόπο να εντρυφήσει στο παρόν να νιώσει τον παλμό και τη δόνηση του πλήθους, του οποίου οι διάφορες «ιδεολογικά έμφορτες», ενίοτε μάλιστα ένοπλες μερίδες συγκρούονταν στα τέλη του 1923 ζητωκραυγάζοντας οι μεν υπέρ της Δημοκρατίας, οι δε υπέρ της Βασιλείας (κάποιοι ακόμη και υπέρ των Σοβιέτ…). Και να αισθανθεί την «εμπύρετη» ένταση των κοινοβουλευτικών διαξιφισμών μεταξύ Βενιζέλου και Παπαναστασίου το 1924…

Και να «ακούσει» τον ήχο των πυροβόλων του Κονδύλη, όταν το 1926 έδιναν το τελειωτικό και πολυαίμακτο χτύπημα στα παραστρατιωτικά «Δημοκρατικά Τάγματα», τα οποία μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο κυνικός στρατηγός είχε χρησιμοποιήσει για να ανατρέψει το καθεστώς του Πάγκαλου. Ή όταν τα ίδια αυτά πυροβόλα συνέτριβαν, το 1935, τον τελευταίο «ένοπλο σπασμό» της ηφαιστειώδους ιδιοσυγκρασίας του Βενιζέλου. Ωστόσο…

Ο πρωταρχικός στόχος του πονήματος αυτού δεν είναι αφηγηματικός. Κύρια πρόθεση του γράφοντος είναι να ανασυνθέσει, να αναδείξει και να αναλύσει τη φύση, παράλληλα δε να ερμηνεύσει τη δραματική πορεία, τους διαρκείς τριγμούς, τις επαναλαμβανόμενες εκτροπές, τις πολυειδείς δονήσεις και την επώδυνη κατάληξη αυτής της «πολιτευματικής παρένθεσης» που άνοιξε στις 25 Μαρτίου του 1924 για να κλείσει δραματικά τον Νοέμβριο του 1935… (Θανάσης Διαμαντόπουλος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).