Με την Καβάλα να μοιάζει ένα ατελείωτο «εργοτάξιο», με πολλά έργα να εκτελούνται την ίδια στιγμή στο κέντρο της πόλης και όχι μόνον, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος, Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου καταθέτει δημόσια μια «ακτινογραφία» της κατάστασης.
Με ένα μακροσκελές post, ο Αλέξης Γούλας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα όσα γίνονται αλλά και τα όσα πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα στην Καβάλα, απαντώντας παράλληλα στις αντιδράσεις που σημειώνονται για διάφορα θέματα, όπως πχ η θέση της πιάτσας ΤΑΧΙ στην οδό Βενιζέλου, τα δέντρα που «ξηλώνονται», οι καθυστερήσεις στο έργο της ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη, και άλλα.
Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανάρτησης Γούλα:
«Βαδίζουμε αισίως στον δέκατο μήνα διοίκησης του Δήμου και η ενημέρωση για όσα γίνονται συνεχίζεται. Όπως έχω ξαναγράψει, αυτό το διάστημα τα μέτωπα στην πόλη είναι πολλά.
Γιατί είναι πολλά, το έχουμε αναλύσει. Κάποιες μελέτες ωρίμασαν, βρήκαν χρηματοδοτήσεις κι έτσι ξεκίνησε η εκτέλεσή τους. Αυτά λοιπόν συνεχίζονται, με όση αναστάτωση έφεραν κυρίως στους όμορους καταστηματάρχες, στους όμορους κατοίκους και μετά στους περαστικούς των περιοχών αυτών.
Μακάρι να υπήρχε τρόπος τα έργα να τελειώνουν χωρίς ταλαιπωρία αλλά παντού, σε όλο τον κόσμο, ανάλογα με τη φύση του έργου, υπάρχει και η σχετική όχληση.
Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Δήμο μας
Συνεχίζεται αμείωτο το έργο της εγκατάστασης του φυσικού αερίου. Η συνεργασία μας είναι καθημερινή, κι αφού όλο το καλοκαίρι οι εργασίες γίνονταν μακριά από το κέντρο, σιγά σιγά θα δούμε τα συνεργεία της ανάδοχης εταιρείας να εργάζονται σε κεντρικά σημεία. Δύσκολο έργο, με εθνικό χαρακτήρα, που δυστυχώς αφήνει πληγές, που μετά την ολοκλήρωσή του θα πρέπει να αποκαταστήσουμε με ασφαλτοστρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνουμε ασφαλτοστρώσεις, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να επανερχόμαστε στα ίδια σημεία ξανά και ξανά.
Τελειώνει η τοποθέτηση της διαχωριστική νησίδας στην οδό Κουντουριώτη, που με την ολοκλήρωση του κυκλικού κόμβου στις Καμάρες, ευελπιστούμε πως θα βοηθήσουν στο να μην έχουμε το κυκλοφοριακό χάος και τα διπλοπαρκαρίσματα που είχαμε στην περιοχή. Γιατί δεν πρέπει τόσο γρήγορα, να ξεχνούμε την κατάσταση που υπήρχε σε όλο το μήκος της οδού Κουντουριώτη. Πλέον, υπάρχει χώρος στάσης 2 μέτρων για να μπορεί κάποιος να σταματά και να ψωνίζει από τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί, ενώ υπάρχει και ο κύριος άξονας κυκλοφορίας πλάτους 3.75 μέτρων για να γίνεται η κυκλοφορία. Απλά ν’ αναφέρω πως τα 3.75 μέτρα είναι το πλάτος των λωρίδων στην Αττική οδό, μιας και τα λεωφορεία και τα φορτηγά έχουν πλάτος 2.5 μέτρα με τους καθρέπτες ανοικτούς. Αυτά για όσους έκριναν ένα έργο, ενώ ακόμα βρίσκονταν σε εξέλιξη και υπήρχαν τα δίχτυα που απομόνωναν την κεντρική νησίδα για την ασφάλεια των εργαζομένων του αναδόχου.
Η παραπάνω παρέμβαση, μαζί με τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων που ήδη έγινε στα πεζοδρόμια στις Καμάρες, αλλάζουν την όψη της περιοχής, κι αυτό φαίνεται από την πολλή ώρα που παραμένουν στο σημείο αυτό οι τουρίστες που φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια.
Μέσα στον Άγιο Νικόλαο, οι βασικές παρεμβάσεις τελείωσαν και πλέον μένουν λίγα πράγματα για να ολοκληρωθεί και τυπικά το Ανοικτό κέντρο Εμπορίου. Σε αυτό το έργο, η συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο έφερε αποτέλεσμα και όλος ο Άγιος Νικόλαος άλλαξε μορφή και κυρίως έχει νέες υποδομές, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, όμβρια, που τόσο πολύ τις είχε ανάγκη.
Στην ίδια περιοχή, ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση του οικοπέδου “Κρέη” και μένουν κάποιες λεπτομέρειες για να παραδωθεί στο κοινό. Ένας υπέροχος χώρος που, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, θα παραδώσουμε στους δημότες και τους επισκέπτες μας.
Μια σημαντική παρέμβαση που ολοκληρώθηκε, πάλι σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, είναι ένα έργο που παραλάβαμε από τη Δημοφέλεια κι αφορούσε βελτιώσεις στο Φρούριο καθώς και την πρόσβαση ΑΜΕΑ στο χώρο, με τον ανάλογο εξοπλισμό. Μαζί με τις βελτιώσεις στην προσβασιμότητα, άλλαξε η σκηνή, τοποθετήθηκαν κερκίδες ώστε η παραμονή μας εκεί για να παρακολουθήσουμε παραστάσεις να είναι πιο άνετη.
Ένα άλλο έργο που ολοκληρώθηκε, είναι αυτό της αυλής του σχολείου των Ποταμουδίων. Τις επόμενες μέρες θα παραδωθεί στους μαθητές και τους περίοικους ένα στολίδι, που σίγουρα θα βελτιώσει την καθημερινότητα τους. Εκεί, εκτός από τις νέες υποδομές, φυτεύτηκαν διπλάσια πλατύφυλλα δένδρα, 23 για την ακρίβεια, καθώς και 7 γιασεμιά στις πέργκολες. Επίσης, στο εξωτερικό πεζοδρόμιο, φυτεύτηκαν άλλα 20 δένδρα που σε λίγο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν τη μορφή όλου του δρόμου, ενώ τοποθετήθηκαν πλάκες όδευσης τυφλών, για να υπάρχει εύκολη κίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης.
Στην Καλαμίτσα ολοκληρώθηκε το νέο γήπεδο μέσα στο στάδιο “Αλεξάνδρα Δήμογλου”. Μένει μόνον, ο ανάδοχος να ολοκληρώσει την περίφραξη και πλέον θα γίνει η παραλαβή από το Δήμο. Κι εκεί έχουμε έναν όμορφο χώρο που θα δώσει διέξοδο σε όσους θέλουν ν’ αθληθούν, μόνοι ή με τα παιδιά τους.
Στην άλλη πλευρά, στο στάδιο “Ανθή Καραγιάννη” έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ώστε η ομάδα μας να ξεκινήσει στο πρωτάθλημα. Υπάρχει εργολαβία σε εξέλιξη, για να γίνουν αρκετά πράγματα, γνωρίζοντας πως οι ανάγκες του σταδίου που μετράει 54 χρόνια ζωής είναι μεγάλες.
Πίσω από το στάδιο, τα συνεργεία και οι εργαζόμενοί μας εργάζονται κάθε μέρα για τις διαμορφώσεις στο Περιγιάλι. Ανοίγουν δρόμοι, γίνονται χαράξεις, και σύντομα θα εμπλακεί στην περιοχή ο ΔΕΔΔΗΕ για τις πρώτες υπογειοποιήσεις των δικτύων. Είναι γνωστό, πως το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα έχει ως αντικείμενο το Περιγιάλι, γιατί η πόλη ασφυκτιά και πρέπει να βρει διέξοδο. Η επέκταση του σχεδίου πόλης, είναι δύσκολο έργο και δυστυχώς όσο το εκτελεί μία διοίκηση, γνωρίζει πως δύσκολα θα είναι αυτή που θα χαρεί τα αποτελέσματα του. Αυτό βέβαια, δεν μας σταματά καθόλου από το στόχο μας, να προχωρήσουμε αταλάντευτοι στην ολοκλήρωση της επέκτασης.
Στην ίδια περιοχή, ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του μεγάλου σχολικού συγκροτήματος στο Περιγιάλι. Πολλές οι παράλληλες βελτιώσεις, ώστε το σχολείο να εκσυγχρονιστεί και να γίνει λειτουργικότερο. Κι εδώ ο αγιασμός έγινε κανονικά και όλα τελείωσαν στην ώρα τους.
Βγαίνοντας έξω από την πόλη, πρώτο έργο που τελείωσε στον Αμυγδαλεώνα, είναι το κλειστό γυμναστήριο. Η ενεργειακή αναβάθμιση και η ανακαίνιση των αποδυτηρίων έκανε το γερασμένο γυμναστήριο καινούριο, ώστε οι ομάδες να συνεχίσουν τις προπονήσεις και τις υποχρεώσεις τους σε έναν κατάλληλο κι αξιόπιστο χώρο. Με τον αγιασμό της νέας χρονιάς έγινε και η ονοματοδοσία του Γυμναστηρίου προς τιμήν του αειμνήστου δημιουργού του Θεόδωρου Τσαχαλίδη. Ενός ανθρώπου που δίδαξε πως η θέληση, έστω κι ενός ανθρώπου, μπορεί να δώσει όραμα.
Στην επόμενη κοινότητα, το Δάτο, συνεχίζεται η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού. Ένα έργο αρκετών εκατομμυρίων, που με την τριτοβάθμια επεξεργασία, θα βοηθήσει και στην άρδευση της περιοχής.
Στις Κρηνίδες, παρά τη σιγουριά λίγων απαισιόδοξων για το αντίθετο, ο αγιασμός για τη νέα χρονιά έγινε κανονικά στο νέο ενεργειακά αναβαθμισμένο κι όχι μόνο, σχολείο, που φιλοξενεί πλέον τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου σε ένα σύγχρονο σχολικό περιβάλλον, που το εκπαιδευτικό προσωπικό του θα απογειώσει περαιτέρω. Εκεί είχαμε ένα στοίχημα με το χρόνο που το κερδίσαμε, χάρη στην επιμονή του αναδόχου και της επίβλεψης της τεχνικής υπηρεσίας και των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων. Κι εδώ η συνεργασία με την περιφέρεια ήταν άψογη και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους.
Κοντά στον Αμυγδαλεώνα έχει ολοκληρωθεί το νέο καταφύγιο αδέσποτων. Μένουν κάποιες φυτεύσεις και η εύρεση του προσωπικού, για να ξεκινήσει η λειτουργία του. Έχω ξαναγράψει, πως ένας Δήμος κρίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στα αδέσποτα στην πράξη κι όχι στα λόγια και στις φωτογραφίες. Σε ό,τι έχει σχέση με τ’ αδέσποτα, γίνεται σοβαρή δουλειά ακόμα και σήμερα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, με πολλή αγάπη και αυτοθυσία από τους εργαζόμενους εκεί.
Παρακολουθώ τι γίνεται με τ’ αδέσποτα σε πολλούς δήμους. Κάποιοι δήμοι βρίσκονται στο μηδέν και ψάχνουν από πού να ξεκινήσουν τη στιγμή που εμείς έχουμε κάνει άλματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εγκαταστάσεις, στειρώσεις, υιοθεσίες.
Μια άλλη εγκατάσταση που είναι έτοιμη να λειτουργήσει επίσημα είναι το κομπόστ. Περιμένουμε τα νέα μηχανήματα ώστε ν’ αρχίσει η παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού υλικού. Κι αυτό το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση και μένουν οι τελικές επιμετρήσεις.
Αναλάβαμε την υποχρέωση έναντι του νοσοκομείου, για να κάνουμε μια διάνοιξη του οικοπέδου δίπλα στο νοσοκομείο, ώστε να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις πάρκινγκ που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη όλοι. Αυτό συνέβη με προσωπικό και μηχανήματα της τεχνικής υπηρεσίας, καθώς παραδώσαμε κι ένα τοπογραφικό που συνέταξε το προσωπικό μας, για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου.
Τέλος, προσπερνάω τις πολλές μικρές παρεμβάσεις στις κοινότητες που είναι υποχρέωση μας να εκτελούμε, για να φτάσω στο δύσκολο έργο της πλατείας 28ης Οκτωβρίου ή της πλατείας “Καπνεργάτη” όπως λέμε εμείς.
Εδώ και λίγες μέρες περάσαμε στο τελευταίο στάδιο των εργασιών στο κάτω μέρος της πλατείας. Ευελπιστούμε πως δεν θα συναντήσουμε τις πολλές αναποδιές και δυσκολίες του επάνω μέρους, ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη, για τους λογικά σκεπτόμενους, ολοκλήρωση του έργου. Δυστυχώς, βλέπω την επιθυμία ελαχίστων να μην θέλουν την ολοκλήρωση της πλατείας γιατί βολεύει τα σχέδια τους για την κριτική της διοίκησης. Σύντομα, το επάνω μέρος θα παραδοθεί ολοκληρωμένο, ώστε η ταλαιπωρία των πεζών και των καταστηματαρχών εκεί, να λάβει τέλος.
Η διαφωνία για τη χωροθέτηση της πιάτσας των ταξί φαίνεται να βρίσκει λύση. Εδώ θέλω να δώσω μια απάντηση σε όσους βαφτίζουν το ψάρι κρέας για να φανούν σωτήρες, χωρίς να γνωρίζουν το παρασκήνιο.
Όταν αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την πιάτσα των ταξί, και μετά την άρνηση των σωματείων να μας υποδείξουν μία από τις τρεις προτάσεις της διοίκησης, πέρα από τη δική τους, οριοθετήσαμε τη θέση από τα φανάρια μέχρι το βενζινάδικο του “Πούλου”.
Η επιθυμία της τεχνικής υπηρεσίας ήταν η 2η πρόταση από το “Σοκολατοποιείο” προς τις σημαίες κι αυτό ήταν που προτείναμε. Φτάσαμε στην άλλη πρόταση γιατί θεωρήσαμε πως θα γίνει αποδεκτή από τα σωματεία γιατί είχαμε ένα σκαρίφημα με μια πρόταση της υπεύθυνης μηχανικού των σωματείων, που ζητούσε εκείνη τη θέση.
Όλα πλέον είναι ιστορία, η καλόπιστη συζήτηση έφερε λύση που ήταν και πρόταση μας, και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της, ώστε να μην υπάρχουν δυσαρεστημένοι. Οι καλές μας προθέσεις, πιστεύω πως έγιναν αντιληπτές και από το σωματείο των αστικών και των ταξί και γι’ αυτό ξεπεράσαμε το αδιέξοδο.
Οι λίγοι που ξέφυγαν λεκτικά, ας σκεφτούν οι ίδιοι πώς θα μας βλέπουν στα μάτια. Επίσης, οι αιρετοί που τους έκαναν αβάντα και σε συνεντεύξεις τους δικαιολόγησαν τις ύβρεις και το bullying συναδέλφων τους, δείχνουν πως η καλλιέργεια τους είναι πλασματική και μπροστά στο παραταξιακό όφελος, δεν σταματούν πουθενά. Όλοι θα κριθούν στην ώρα τους.
Σε γενικές γραμμές αυτά είναι που συμβαίνουν δίπλα μας. Σύντομα ξεκινούν κι άλλα. Ο Δήμος αλλάζει. Όπως αλλάζει ο κόσμος. Είμαστε περιοχή που έχει εξωστρέφεια λόγω της θέσης της και πρέπει να βελτιώνουμε την καθημερινότητα μας ώστε δημότες και επισκέπτες να ζουν άνετα. Τα έργα θα τελειώσουν κι όλοι θα κριθούμε. Μετά το τέλος όμως. Όχι ενώ όλα βρίσκονται σ’ εξέλιξη και οι δυσκολίες είναι δεδομένες.
Θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω τους συνεργάτες στην τεχνική υπηρεσία, μηχανικούς και τεχνικούς και γενικότερα τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χωρίς τη βοήθεια τους θα ήμασταν πίσω σε πολλά.
Αν και ελάχιστοι σε αριθμό, η προσπάθεια είναι μέγιστη κι αυτό είναι αισιόδοξο για τη συνέχεια. Καλό μήνα σε όλους».