Για μικροπολιτική με τα χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία κάνει λόγο στην ανακοίνωση του ο Δημήτρης Λυμπεράκης. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ που είναι εκπαιδευτικός, έχοντας τη θέση του διευθυντή του Γυμνασίου της Νέας Περάμου κατηγορεί τους δημάρχους του Νομού Καβάλας για τη στάση τους στο θέση της χορήγησης της πάγιας προκαταβολής προς τις σχολικές μονάδες ύψους 500 ευρώ, τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δε δίνουν το δικαίωμα σε κανένα δήμαρχο να δείχνει αδιαφορία για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Στον Ν. 5056/2023 που αφορά στην αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ά και β΄ βαθμού, την κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων και την παρακολούθηση των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, γίνεται αναφορά και στην περίφημα Πάγια Προκαταβολή των 500 ευρώ που οι σχολικές επιτροπές του κάθε δήμου οφείλουν να καταβάλλουν στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα στο αρθρ 28 του συγκεκριμένου νόμου αναγράφεται:
- Η σύσταση Πάγιας Προκαταβολής στους διευθυντές/τριες δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του δήμου αλλά είναι υποχρεωτική
- Μετά τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών ο ταμίας του δήμου καταβάλλει στον υπόλογο διαχειριστή της πάγιας προκαταβολής (Διευθυντή σχολικής μονάδας) ίσο χρηματικό ποσό για την ανανέωσή της και εφόσον υπάρχουν σχετικές πιστώσεις, ούτως ώστε να παραμένει στα χέρια του πάντοτε το χορηγηθέν χρηματικό ποσό που προβλέπεται από την υπ αρθμ 45118/31.05.2024 (Β΄3409) Υπουργική απόφαση, ήτοι 500 ευρώ
- Τα ποσά της Πάγιας Προκαταβολής κατατίθενται σε πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε λογαριασμούς ειδικού σκοπού που ανήκουν στον οικείο δήμο μετά από πρόταση των υπολόγων διαχειριστών (Διευθυντές /τριες σχολικών μονάδων)
Ο νόμος εκδόθηκε το 2023 και σήμερα, 2 χρόνια σχεδόν μετά, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τους δήμους του νομού Καβάλας για την υποχρεωτική υλοποίηση της σύστασης Παγίας Προκαταβολής.
Στο νομό Καβάλας οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία) είναι 136 ενώ οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) είναι 46. Εύκολα προκύπτει λοιπόν ότι οι 182 σχολικές μονάδες έπρεπε ήδη να έχουν, στο όνομα των Διευθυντών τους, λογαριασμό σε τράπεζα, να έχει πιστωθεί σ αυτόν τον λογαριασμό το ποσό των 500 ευρώ και να προχωρήσουν και σε ανανέωση αυτού του ποσού, εφόσον υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις.
Το οφειλόμενο στις σχολικές μονάδες του νομού Καβάλας ποσό είναι περίπου 95.000 ευρώ (υπάρχει μία διαφοροποίηση για τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν με πάνω από 12 τμήματα, οι οποίες δικαιούνται 1000 ευρώ Πάγια Προκαταβολή) Το ποσό αυτό είναι αόρατο αυτήν τη χρονική στιγμή.
Ακούω ότι οι Διευθυντές εισπράττουν από τον δήμο στον οποίο απευθύνονται αδιαφορία , ειρωνεία και τη μόνιμη επωδό ότι δεν υπάρχει προσωπικό.
Σε δήμο του νομού Καβάλας ειπώθηκε στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι έχει δοθεί e-banking αλλά δεν πρόκειται να δοθεί κάρτα . Υπάρχει ένα κονδύλιο που φαίνεται στην τράπεζα, αλλά είναι μάλλον εικονικό για τα σχολεία, μέχρι να προκύψει ανάγκη που δεν καλύπτεται διαφορετικά.
Σε άλλο δήμο τονίστηκε στους Διευθυντές ότι κωδικός e- banking για να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του λογαριασμού που θα είναι και στο όνομά τους δεν θα δοθεί. Μόνον ο δήμος θα έχει τον κωδικό.
Κι αν θεωρείτε εξοργιστικό και απαράδεκτο όλο αυτό που συμβαίνει, υπάρχει δήμος στο νομό Καβάλας που δεν έχει καθόλου ασχοληθεί με την Πάγια Προκαταβολή. Λες και διαχειρίζεται δικά του χρήματα.
Δύο είναι επομένως οι βασικές διαπιστώσεις- ερωτήματα:
- Το ποσό των 95.000 ευρώ που αναλογεί στην Πάγια προκαταβολή στις σχολικές μονάδες του νομού Καβάλας έχει δοθεί από την κυβέρνηση στους δήμους;
- Αυτά τα χρήματα, αν τα έχουν πάρει οι δήμαρχοι του νομού, γιατί δεν τα αποδίδουν στις σχολικές μονάδες; Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να υπερβαίνουν τον νόμο, ο οποίος με σαφήνεια αναφέρει ότι « η σύσταση Πάγιας Προκαταβολής στους Διευθυντές/τριες δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του δήμου αλλά είναι υποχρεωτική»
- Με ποιόν τρόπο δήμοι, όπως ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να αποδώσουν την Πάγια Προκαταβολή στις σχολικές μονάδες;
- Επειδή το ποσό των 95000 ευρώ αφορά σε ένα έτος Πάγιας Προκαταβολής κι επομένως τούτη τη στιγμή οι δήμου του νομού Καβάλας «χρωστούν» στις σχολικές μονάδες 190.000 ευρώ περίπου, ζητώ, ως Διευθυντής και ως Περιφερειακός Σύμβουλος, να «υπερβούν» οι δήμοι του νομού την επίπλαστη αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου και να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στην καταβολή του αναφερόμενου ποσού.
- Τα χρήματα που δίνονται για την Παιδεία των Ελλήνων μαθητών και μαθητριών είναι λίγα και πολλές φορές οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σχολικής πραγματικότητας. Δεν έχει επομένως ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ δήμος του νομού να δεσμεύει (γιατί άραγε;) χρηματικό ποσό που αφορά στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων.
Αυτά τα λίγα ως αρχή. Όλοι εμείς που υπηρετούμε τη δημόσια Παιδεία την πονάμε και φυσικά δεν δίνουμε το δικαίωμα σε κανένα δήμαρχο να δείχνει αδιαφορία ή κάνει μικροπολιτική με χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία».