Ο δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οργανισμός προβολής και προώθησης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά» διοργανώνουν την έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων» από τις 2 μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή και Σάββατο 10:00-13:00, την Κυριακή 11:00-13:00 και Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο θα λειτουργεί και απόγευμα, κατά τις ώρες 18:30 – 21:00, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η αντιδήμαρχος Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασά παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων που περιλαμβάνει η φιλοξενία της έκθεσης στην Καβάλα, κατά την οποία ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί σε μια εξαιρετική επιλογή 30 εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων που καλύπτουν την περίοδο από το 2.000 π.Χ. μέχρι και το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αλλά και σε ένα πλήθος αρχαίων μουσικών οργάνων. Παράλληλα, η κ. Πρασά ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ το οποίο «δέχτηκε με μεγάλη χαρά να εργάζεται και Σαββατοκύριακα, ώστε να μπορέσουν να δουν την έκθεση όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται», όπως είπε η ίδια.
Ο ιδρυτής του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς, αναφερόμενος στις δύο εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στην Καβάλα και δη σ’ αυτήν που αφορά στις αρχαίες εφευρέσεις, τόνισε ότι ο επισκέπτης θα ξαφνιαστεί από το πόσο κοντά είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες σε σύγκριση με τη σημερινή. «Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει πολύπλοκους μηχανισμούς που δόθηκαν ως παρακαταθήκη στον δυτικό τεχνολογικό πολιτισμό, ο οποίος τα επανέκτησε μετά από 1.500 χρόνια ωρίμανσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μας κορυφώθηκε κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. και υποβαθμίστηκε κατά τους επόμενους αιώνες, μέχρι τη σταδιακή επανάκτησή της, φτάνοντας στο 1.200 μ.Χ. στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2ου αιώνα π.Χ. Αναντίρρητος είναι και ο παιδευτικός χαρακτήρας της έκθεσης, γι’ αυτό και προγραμματίζονται επισκέψεις και ξεναγήσεις μαθητικών και φοιτητικών ομάδων και σχολείων της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές των τελευταίων τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Καβάλας από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, με στόχο τη γνωριμία τους με την αρχαία ελληνική μουσική.
Ανεκτίμητη η μεταφορά της έκθεσης
Όπως επισήμανε η κ. Πρασά, η φιλοξενία της έκθεσης των αρχαίων ελληνικών εφευρέσεων στην Γενεύη και στο Παρίσι κόστισε πάνω από 70.000 ευρώ για κάθε πόλη, ενώ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας υπήρχε αντίτιμο για τον επισκέπτη. Στην Καβάλα η φιλοξενία της έκθεσης και η μεταφορά των εκθεμάτων από το Κατάκολο, κόστισε 10.000 ευρώ, όμως η είσοδος είναι δωρεάν, με την κ. Πρασά να τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται εύκολα, ενώ η πρωτοτυπία της έκθεσης και ο παιδευτικός της χαρακτήρας είναι ανεκτίμητος. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Άλκηστις Βλάχου προσκάλεσε όλους τους Καβαλιώτες να δουν την έκθεσης, πριν αναφερθεί στις ώρες λειτουργίας της.
Η ιστορία της μουσικής των αρχαίων Ελλήνων στην Καβάλα
Όσον αφορά το κομμάτι της έκθεσης που αφορά στα 42 μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, ο πρόεδρος του ΔΩΚ Χαράλαμπος Κουφατζής τόνισε ότι το Ωδείο της πόλης δεν θα μπορούσε να λείπει από το πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της Καβάλας, ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους μαθητές του Ωδείου να επισκεφτούν την έκθεση, η οποία τους προσφέρει μια σημαντική γνωριμία με την αρχαία ελληνική μουσική.