Παρουσιάστηκε στο κοινό της Καβάλας το βιβλίο της Ελένης Καλαφάτη «Αθεράπευτα Ναυτικός»

Η έκδοση αποτελεί έναν φόρο τιμής στους πρόσφυγες ναυτικούς και δη στον καραβοκύρη Γιάννη Άτσαλο

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης που δεν μπορούσε να κρύψει η συμπολίτισσά μας Ελένη Καλαφάτη, ζωγράφος, ποιήτρια και συγγραφέας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» το βιβλίο της «Αθεράπευτα Ναυτικός» σε πλήθος καβαλιωτών που γέμισαν ασφυκτικά στην αίθουσα. Το βιβλίο περιλαμβάνει στις  σελίδες του αληθινές ιστορίες, περιστατικά και πρόσωπα της Καβάλας που η επαγγελματική τους δραστηριότητα σχετίζονταν με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο πατέρα της συγγραφέως Γιάννη Άτσαλο, που στα τελευταία χρόνια της ζωής του συγκέντρωνε κοντά του τα εγγόνια του, τα οποία με ένα τετράδιο στα χέρια τους κατέγραφαν τις αφηγήσεις του παππού τους και το οδοιπορικό της ζωής του ιδίου και της οικογένειάς του από το Μυριόφυτο έως την Καβάλα Αυτό το υλικό, το οποίο βέβαια δεν ήταν αρκετό και προϋπέθετε έρευνα για τα κενά που υπήρχαν, το επεξεργάστηκε η συγγραφέας και το παρέδωσε στο κοινό μέσα από μια  καλαίσθητη έκδοση, όπως όλοι όσοι ανέλαβαν να μιλήσουν για το βιβλίο και τη συγγραφέα υπογράμμισαν κατά τις εισηγήσεις τους.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λωλίδης, ενώ  σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Για το βιβλίο μίλησαν: ο Επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Άγγελος Παληκίδης και ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας Νίκος Τσουμπάκης. Ο πρώτος ανέτρεξε κυρίως σε ιστορικά στοιχεία της εποχής, ενώ επέλεξε να διαβάσει και κάποια αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ ο δεύτερος επικεντρώθηκε στο Μυριόφυτο, την καθημερινότητα των κατοίκων του, αλλά και τον μετέπειτα ερχομό τους, ως πρόσφυγες στην  Καβάλα, όπου και αποτέλεσαν την πιο πολυπληθή ομάδα προσφύγων στην Καβάλα.

 Το βιβλίο της Ελένης Καλαφάτη αποτελεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλοφροντισμένη έκδοση που επιμελήθηκε ο διακεκριμένος Καβαλιώτης φωτογράφος και γιος της Στράτος Καλαφάτης. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ταξιδεύει σε μνήμες, γεγονότα και διαδρομές ζωής που σημάδεψαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και σίγουρα διαβάζει ονόματα γνωστών ακόμη και σήμερα καβαλιωτών με τους οποίους συνυπήρχε κυρίως επαγγελματικά ο πατέρας της Γιάννης Άτσαλος, κάτι που το υπογράμμισε κατά τη σύντομη εισήγησή της η κ. Καλαφάτη.

Στο βιβλίο υπάρχουν ανέκδοτες φωτογραφίες από τη ζωή των ναυτικών στην ανατολική Θράκη αλλά και  από την καθημερινότητά τους μετά το 1922 στη νέα τους πατρίδα την Καβάλα. Επίσης, υπάρχουν ενδιαφέροντα σκίτσα με τύπους καραβιών που είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Άτσαλος και ένας χάρτης με τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις της ανατολικής Θράκης.