Νέα καλλιτεχνική «περιπέτεια» για τον Θοδωρή Γκόνη

Γράφει, σκηνοθετεί, αλλά και ερμηνεύει στην μουσικοθεατρική παράσταση «Στουρνάρα και Πατησίων γωνία»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στην πόλη, ετοιμάζει μια καινούρια μουσική παράσταση στην Αθήνα σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου για τρεις μοναδικές παραστάσεις. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017.

Το δελτίο Τύπου

8 θεατρικοί μονόλογοι και δεκατρία τραγούδια αποτελούν το υλικό της παράστασης  «ΣΤΟΥΡΝΑΡA ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΩΝΙΑ». Ο Θοδωρής Γκόνης (ένας Νότιος που θητεύει στο Βορρά) και ο Γιώργος Ανδρέου (ένας Βόρειος που θητεύει στο Νότο) διατηρούν εδώ και χρόνια συνομιλία (δημόσια κι ιδιωτική) με καρπούς κείμενα, στίχους και μουσικές. Αποφάσισαν λοιπόν (επειδή το καλάθι βάρυνε) να δεχτούν μια πρόταση της Μαργαρίτας Μυτιληναίου και να παρουσιάσουν στο θέατρο Άλφα.Ιδέα ένα χορταστικό κομμάτι από την κοινή τους δημιουργική παραγωγή.

Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Θοδωρής Γκόνης μιλώντας στα ΜΜΕ της Καβάλας το καλοκαίρι του 2016 για τη συνεργασία τους στα πλαίσια του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Στο προσκλητήριο ερμηνειών ανταποκρίθηκαν οι εξαίρετες Ελένη Τσαλιγοπούλου (25/01 και 01/02), Ελένη Κοκκίδου, Γιώτα Νέγκα (18/01), Κορίνα Λεγάκη και Μυρτώ Γκόνη (18/1,25/1,1/2).

Η Ελένη Κοκκίδου θα αναλάβει το… βάρος τεσσάρων θεατρικών μονολόγων και δύο τραγουδιών. Η Μυρτώ Γκόνη δύο μονολόγων. Οι άλλες κυρίες την ευθύνη των τραγουδιών ενώ τους εναπομείναντες δύο θεατρικούς μονολόγους θα ερμηνεύσει επί σκηνής ο συγγραφέας των μονολόγων, ποιητής των στίχων της παράστασης και σκηνοθέτης της Θοδωρής Γκόνης. Ο συνθέτης των τραγουδιών και των ορχηστρικών μουσικών της παράστασης Γιώργος Ανδρέου θα παίξει πιάνο. Κοντά του στο τσέλο ο Μιχάλης Πορφύρης. Τον ήχο φροντίζει ο Παναγιώτης Πετρονικολός.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΩΝΙΑ. Εκεί ακριβώς.

Υ.Γ.: Πίστη, αγάπη, ελπίδα. Και αισιοδοξία. Και επιμονή. Και υπομονή (όχι ατελείωτη, όχι του Ιώβ)

Ο Γιώργος Ανδρέου στο facebook για την παράσταση

Με τον Θοδωρή Γκόνη είμαστε φίλοι και συνεργάτες πολλά χρόνια. Στίχοι του υπήρξαν δώρα για μένα πολύτιμα – κι έγιναν τραγούδια στον πρώτο μου προσωπικό δίσκο “ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ” (ερμηνεία από Ελ. Τσαλιγοπούλου), στον δίσκο μου με την Ελένη Βιτάλη “Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ”, στο soundtrack της ταινίας “ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ” (σκηνοθεσία από την Όλγα Μαλέα), στον πολυσυλεκτικό δίσκο “ΧΡΩΜΑ” (της Ελ. Τσαλιγοπούλου). Έγραψα μουσικές στις παραστάσεις “ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΝΤΑ” (Λόρκα), “ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ” (Βυζάντιος), “ΑΜΛΕΤ” (Σαίξπηρ) – σε σκηνοθεσία του Θοδωρή (ο “ΑΜΛΕΤ” μαζί με τον Γιάννη Λεοντάρη). Το 2006 παρουσιάσαμε στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής το θεατρικό και μουσικό έργο “ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ”, γραμμένο για λαμπρά γυναικεία πρόσωπα του μεσαιωνικού και νεωτερικού Ελληνισμού – ιστορικά αλλά και της λογοτεχνίας. Από τότε (για δέκα ολόκληρα χρόνια), με επιμονή ανταλλάσσουμε ιδέες, κείμενα, στίχους. Φτάσαμε στο μη περαιτέρω κι αποφασίσαμε να δεχτούμε μια πρόταση της Μαργαρίτας Μυτιληναίου: Να παρουσιάσουμε στο θέατρο ΑΛΦΑ-Ιδέα τους καρπούς αυτής της δεκαετίας. Μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Γιώτα Νέγκα, την Ελένη Κοκκίδου, την Κορίνα Λεγάκη, την Μυρτώ Γκόνη. Και τον Θοδωρή Γκόνη (αυτό κι αν είναι νέο!) επί σκηνής επίσης, όχι μόνο μπρός και πίσω της. Μαζί κι εγώ (επί σκηνής) στο πιάνο και δίπλα μου ο εξαίρετος τσελίστας Μιχάλης Πορφύρης. Στην κονσόλα του ήχου ο μοναδικός Παναγιώτης Πετρονικολός. Μέρος πρώτο: “ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ” (αναθεωρημένο, αλλά όχι υπερβολικά). Μέρος δεύτερο: “Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΜΟΥ ΚΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ” (φρέσκο κι ανέκδοτο). Κείμενα θεατρικά και τραγούδια. Ερμηνεύονται από τις πολυτάλαντες, λαμπερές γυναίκες που προανέφερα και αφιερώνονται (από τον Θοδώρή κι εμένα) σε όλες τις γυναίκες (ιστορικές και λογοτεχνικές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος μας του αφανούς). Τρεις Τετάρτες: 18 / 2 (με Νέγκα) – 25 / 2 και 1 / 2 (με Τσαλιγοπούλου). Ο υπόλοιπος θίασος σταθερός. Στο θέατρο ΑΛΦΑ-Ιδέα – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΩΝΙΑ. Σωστά μαντέψατε – όπως ο τίτλος της παράστασής μας.