«Μύθος» η ενιαία περιφερειακή συνείδηση και στον Πολιτισμό

Παρά τις ανισότητες στη χρηματοδότηση εντός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Φεστιβάλ Φιλίππων συνεχίζουν τη δημιουργική τους πορεία - Δηλώσεις Πέτρου Πετρόπουλου

Η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την διάθεση 150.000 ευρώ για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής εγείρει ερωτήματα που άπτονται της περιφερειακής συνείδησης, εν προκειμένω στο πεδίο του πολιτισμού, με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρο Πετρόπουλο να σημειώνει ότι είναι αυτονόητο ότι έπρεπε το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης να έχει  τη στήριξη της Περιφέρειας.

«Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κατά την εκτίμηση όχι τη δική μας, αλλά τρίτων, είναι από τα σημαντικότερα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας. Αυτό  έχω εισπράξει κατά τους 13 μήνες που είμαι πρόεδρος από τους κατεξοχήν ανθρώπους του θεάτρου με τους οποίους κατά καιρούς συνεργαστήκαμε και υπηρέτησαν δεκαετίες το Θέατρο και τον Πολιτισμό. Αυτοί είναι που λένε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των ΔΗΠΕΘΕ.

»Δυστυχώς όμως, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας δεν έχει τύχει στήριξης, όπως θα έπρεπε. Ο δήμος Καβάλας είναι αυτός που επιχορηγεί το ΔΗΠΕΘΕ και έχει  μια στήριξη του ΥΠΠΟ, κομμένη όμως το 2006 κατά 4.000-5.000 ευρώ. 42.000 είναι η επιχορήγηση που λάβαμε από το υπουργείο Πολιτισμού και 270.000 από τον δήμο Καβάλας. Το Φεστιβάλ Φιλίππων χρηματοδοτήθηκε από το δήμο Καβάλας  με 120.000 ευρώ, ενώ δεν πήρε ούτε ευρώ από το υπουργείο και την Περιφέρεια», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ALPHA Radio 88,6.

Αίτημα για συνάντηση με Κονιόρδου και «μαρκάρισμα» σε Μέτιο

«Καταθέσαμε πρόταση εγώ και οι συνάδερφοί μου των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού να μας δεχθεί άμεσα στο γραφείο της η νέα υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. Εκεί θα θέσουμε επί τάπητος για όσα ακούστηκαν για τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ και για τη φημολογούμενη πρόθεση να γίνουν περιφερειακά.

Έγινε μια συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο κι εκεί μού διατυπώθηκε η άποψη ότι για να στηρίξει η Περιφέρεια το ΔΗΠΕΘΕ θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια θέματα γραφειοκρατίας, να έχουν κατατεθεί προτάσεις 4 μήνες πριν, θα πρέπει οι εκδηλώσεις που θα στηρίξει η Περιφέρεια μέσω της Αντιπεριφέρειας,  να είναι εκδηλώσεις δωρεάν για το κοινό κι έμεινε εκεί το θέμα.

Δυο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Περιφερειάρχη τού έστειλα επιστολή με την οποία τού ζητούσα ορθά – κοφτά να στηρίξει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας  σε τόνο λίγο επιβλητικό. Τον προσκάλεσα στην Καβάλα στα εγκαίνια του Αντιγόνη Βαλάκου. Ο κ. Μέτιος μού εξήγησε ότι ήταν δύσκολο να παραστεί κι εγώ του ζήτησα ραντεβού στην Κομοτηνή. Θεωρώ ότι υπάρχει η διάθεση, δεν θέλω να είμαι απόλυτος, η πρώτη εικόνα που έχω από τον κ. Μέτιο είναι θετικότατη. Θεωρώ ότι θα ακολουθήσει ένας διάλογος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση. Εμείς περιμένουμε από τον κ. Μέτιο να δει το ΔΗΠΕΘΕ όπως του αρμόζει», αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος.

Επετειακός ο χαρακτήρας του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Όσον αφορά το Φεστιβάλ Φιλίππων το καλοκαίρι του 2017, όπως αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος, θα έχει επετειακό χαρακτήρα. «Την ευθύνη την καλλιτεχνική την έχει βέβαια ο κ. Γκόνης. Εμείς χαράζουμε το δρόμο, παρέχουμε στήριξη και προσπαθούμε να ανεβάσουμε τον πήχη του Πολιτισμού στην Καβάλα.

Εισπράττω από την κυρία δήμαρχο μια θετική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ τους τελευταίους 13 μήνες, από εκεί και πέρα η δήμαρχος κρίνει. Θα ήθελα να παραμείνω γιατί δεν έχω ολοκληρώσει τα σχέδιά μου που άπτονται της φιλοσοφίας που έχω για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε καλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας των θεατών στο Αντιγόνη Βαλάκου. Μια από τις προοπτικές μας και θα γίνει πιστεύω μέσα στον Ιανουάριο, είναι να περάσουμε αυτόματες πόρτες στην είσοδο, να λειτουργήσουμε το κυλικείο, να αλλάξουμε τις πινακίδες», δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.