Θασιακή Ένωση Καβάλας: Κοπή βασιλόπιτας με το βλέμμα στα προβλήματα της Θάσου

Κατατέθηκαν οι διεκδικήσεις των Θάσιων με επίκεντρο τα δρομολόγια των πλοίων και το καθεστώς του ΦΠΑ

Όπως κάθε χρόνο, η κοπή της βασιλόπιτας της Θασιακής Ένωσης χαρακτηρίζεται από τον απολογισμό των πεπραγμένων της χρονιάς που έφυγε και τον σχεδιασμό των δράσεων του ιστορικού συλλόγου για τη χρονιά που αρχίζει.

Δίπλα στα παραπάνω, αποτυπώνεται κατά παράδοση και η ατζέντα των διεκδικήσεων του νησιού, από την οποία δεν απουσίαζε και φέτος η ανεκπλήρωτη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καλύτερη ποιότητα ζωής των Θασίων, με βελτίωση, κυρίως, των υπηρεσιών Υγείας.

Κατά την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Κωνσταντίνος Χιόνης απέστειλε ένα σαφές μήνυμα τόσο στην εταιρία του κ. Μητσόπουλου, διαχωρίζοντας την ΑΝΕΘ, όσο και προς το υπουργείο Ναυτιλίας, ότι πρέπει να αποδοθεί το αγαθό της δημόσιας συγκοινωνίας στο λαό της Θάσου.

Ο κ. Χιόνης έκανε μάλιστα και μια αναγωγή στο παρελθόν, για να υπογραμμίσει ότι ακόμη και επί Αιγυπτιοκρατίας και Τουρκοκρατίας, αλλά και μετά την απελευθέρωση, οι συγκοινωνίες ήταν καλύτερες και η σύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό κομμάτι του νομού πυκνότερη. Έκανε λόγο μάλιστα και για την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν οι ναυτιλιακές εταιρίες, οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν στην τοπική κοινωνία μικρό  μέρος της κερδοφορίας των καλοκαιρινών μηνών κατά τους χειμερινούς μήνες που «μπαίνουν μέσα», όπως είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης στηλίτευσε και τη στάση του υπουργείου και του εκάστοτε υπουργού Ναυτιλίας που παρατηρεί την αποψίλωση του νησιού από δρομολόγια πλοίων, ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ για την αδιάλειπτη στήριξη που παρέχει στις εκδόσεις των Θασιακών Τόμων, με τους οποίους διανθίζεται η ιστορική παρακαταθήκη της  ΘΕΚ.

Μετά τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, τον λόγο έλαβε ο Θάσιος κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου, ο οποίος τόνισε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να επέλθει τροπολογία του νόμου που σήμερα βασίζεται στο ενωσιακό δίκαιο, ώστε ο καθορισμός των δρομολογίων να γίνεται από τις κατά τόπους περιφέρειες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, ενώ ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος επικεντρώθηκε στο αεροδρόμιο του Πρίνου και στην στρατηγική σημασία που απέκτησε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τις συμμαχικές δυνάμεις, ένα τουριστικό εργαλείο που πρέπει να το εκμεταλλευτεί η περιοχή, όπως είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ έδωσε προτεραιότητα στην αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε με την εξαίρεση του νησιού από το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ και στη λειτουργία του Τομέα ΕΚΑΒ Θάσου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα των μετακομιδών είναι πολύ σοβαρό και ότι πρέπει να λειτουργήσει ο εν λόγω φορέας Υγείας.