Στις 16 Μαρτίου «Το ψωμί της Νινευί» έρχεται στη γενέτειρα των δημιουργών του

Δεύτερη «πρεμιέρα» για το νέο έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη στην Καβάλα

Με τις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να έχουν ήδη πάρει παράταση μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, «Το ψωμί της Νινευί», η παράσταση του Δημήτρη Μυλωνά βασισμένη στο τελευταίο θεατρικό έργο του Αντώνη και του Κωνσταντίνου Κούφαλη ξεκινάει την περιοδεία της ανά την Ελλάδα από την Καβάλα.

Από την Πέμπτη 16 έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2016, το «ψωμί της Νινευί» θα… ψήνεται κάθε βράδυ στη γενέτειρα πόλη των συγγραφέων, προτού «σερβιριστεί» στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της επικράτειας. Η Νουρ και ο Σαμίρ, οι δύο πρόσφυγες που ενσαρκώνουν η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ζαλμάς θα ξεδιπλώσουν τη συγκινητική ιστορία τους στη σκηνή του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου για τέσσερις παραστάσεις, με την πρώτη, αυτήν της Πέμπτης να αποτελεί και ουσιαστικά μια δεύτερη «πρεμιέρα» για την παραγωγή.

Να σημειωθεί ότι για τον Αντώνη και τον Κωνσταντίνο Κούφαλη αποτελεί κάτι σαν «παράδοση» να ξεκινούν τις περιοδείες των έργων τους από την Καβάλα -μετά την Αθήνα- και το «ψωμί» τους δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό.

Πέρα από τους βασικούς συντελεστές της παράστασης, στην Καβάλα θα βρεθούν για την «πρεμιέρα» τόσο ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς όσο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής.

Από την πρεμιέρα της παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από αριστερά): Δημήτρης Μυλωνάς, Σταύρος Ζαλμάς, Κωνσταντίνος Κούφαλης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Αντώνης Κούφαλης

Το έργο

Το ψωμί της Νινευί είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ, να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της.

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Με σκηνικό χώρο το φως των πολυελαίων και τη λάμψη των μαρμάρων του πολυτελούς φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δύο πρόσφυγες θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία για να συνδεθούν τελικά με την ιστορία του ίδιου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αλλά και την Ιστορία που τρέχει ανά τους αιώνες με πρωταγωνιστές εκατομμύρια σαν κι εκείνους, σαν κι εμάς».
Δημήτρης Μυλωνάς

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Το ψωμί της Νινευί» κυκλοφορεί σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.