Βιωματικό σεμινάριο από τον Δήμο Αβδελιώδη στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 18:00 -20:30 και η συμμετοχή είναι δωρεάν

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο: «O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», με εισηγητή τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου, ηθοποιό και σεναριογράφο Δήμο Αβδελιώδη.

Ο Δήμος Αβδελιώδης θα αναλύσει τη μέθοδό του, επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, θεατρικού ή λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια, με σκοπό να αξιοποιηθεί ως  παιδαγωγικό εργαλείο στο πλαίσιο της προσέγγισης πεζών και έμμετρων κειμένων ή της υλοποίησης θεατρικών παραστάσεων.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο δημιουργός: «Κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του».

Οι προσερχόμενοι μπορούν να προτείνουν ένα μικρό απόσπασμα ενός κειμένου (μια στροφή ποιήματος ή μια μικρή παράγραφο πεζογραφήματος) για να αποδοθεί η ερμηνεία με την καθοδήγηση του κ. Αβδελιώδη.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 -20:30 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Τα κείμενα που θα μελετηθούν στο σεμινάριο είναι το Όνειρο στο Κύμα και Το Μυρολόγι της Φώκιας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Ερωτόκριτος του Βιτζέντζου Κορνάρου και Η Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ κατά τις ώρες γραφείου, στα παρακάτω τηλέφωνα: 2510 220876 και 2510 220877.