Θάσος: Ξεκίνησαν στο Κάστρο οι εορτασμοί για τον Άγιο Αθανάσιο

Πλήθος κόσμου συρρέει από σήμερα στον ιστορικό οικισμό για την μεγάλη εορτή του Αγίου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ξεκίνησαν από την παραμονή οι εορτασμοί στον οικισμό του Κάστρου στη Θάσο, με αφορμή την εορτή του Αγίου Αθανασίου την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017.

Φέτος οι… ευχές πολλών κατοίκων του νησιού έπιασαν τόπο και ο γραφικός οικισμός έχει καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο, μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, δημιουργώντας ένα σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

Το Κάστρο είναι ο παλιότερος οικισμός του νησιού και βρίσκεται βορειοανατολικά των Λιμεναρίων σε απόσταση 12 χλμ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500μ και δεν διακρίνεται από τα πεδινά.

Το όνομά του το πήρε από τα ερείπια του κάστρου που υπάρχει, το τείχος του οποίου κατασκευάστηκε το 1403. Από το 1905 άρχισε να ερημώνεται όταν οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στα παράκτια χωριά. Τα τελευταία χρόνια τα σπίτια επισκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου η οποία χτίστηκε το 1804, σε 40 μέρες, με σχετική άδεια του Σουλτάνου. Για την κατασκευή της βοήθησε όλο το χωριό και χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του Κάστρου.

Η εκκλησία λειτουργεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα και γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου όπου γίνεται Πανηγύρι. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κάστρο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό μνημείο με υπουργική απόφαση του 1880.

Στις 17 Ιανουαρίου γίνεται ο Πανηγυρικός Εσπερινός με όλους τους κατοίκους και ακολουθεί κοπή πίτας. Σύμφωνα με το έθιμο, όλοι οι κάτοικοι των Λιμεναρίων, αλλά και πολλοί κάτοικοι των υπόλοιπων χωριών του νησιού, ανεβαίνουν στο Κάστρο την παραμονή του Αγίου Αθανασίου για τον εσπερινό, με τον «κλειδοκράτορα» της ιστορικής εκκλησίας Κώστα Μακέδο να τους υποδέχεται, ενώ σε κάθε σπίτι γίνεται ολονύκτια εορτή έως το πρωί, όπου τελείται η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι κάτοικοι μαζεύονται στα σπίτια και στο «αρχονταρίκι» και οι οικοδεσπότες κερνάνε τοπικά εδέσματα, με το γλέντι να κρατάει μέχρι το πρωί.

Το «παρών» στις σημερινές εκδηλώσεις έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο αντιδήμαρχος Θάσου Γιάννη Πλαφαδέλης, ενώ ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ δεν κατάφερε φέτος να παραστεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα και στην Γερμανία που άπτονται θεμάτων του νησιού.

Να σημειωθεί ότι ο δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο είναι, πλέον, ασφαλτοστρωμένος και διατηρείται ανοιχτός από το χιόνι για την διευκόλυνση των επισκεπτών.