Ναυτικό Μουσείο: Θριάμβευσε η Καβάλα στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας

Απέσπασε 6 μετάλλια και πολλά βραβεία και επαίνους, ενώ η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη-Πρασά επιβεβαίωσε τη φιλοξενία του Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων σε ενάμισι χρόνο από τώρα

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:30 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας 2016 με θέμα «Άνθρωπος και θάλασσα», που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Ναυτικού Μουσείου Καβάλας και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κορίνα Χιώτη-Πρασά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστος Τζανάκος και οι φωτογράφοι Αχιλλέας Ηλιάδης και Γιώργος Μυτιληνός.

Η κ. Πρασά μίλησε για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που αποτελεί πλέον θεσμό και γίνεται κάθε διετία πάντα με θέμα σχετικό με το θαλάσσιο στοιχείο. Για την υλοποίησή του το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας αναζήτησε συνεργάτες, απευθυνόμενο στην ΕΦΕ (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία) που αποτελεί το επίσημο πρόσωπο της φωτογραφίας ανά τον κόσμο, συγκεντρώνοντας στα αρχεία της μεγάλο μέρος από το επίσημο ιστορικό αρχειακό υλικό και πλούτο της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός για το Ναυτικό Μουσείο αποτελεί την αιχμή της προβολής της θάλασσας και της ναυτοσύνης της χώρας και της περιοχής. Διεξάγεται, δε, από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν την εμπειρία και πληρούν διεθνείς προδιαγραφές, ενώ απολαμβάνει την αποδοχή της πανελλήνιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

Σημειωτέον, τον Δεκέμβριο ο κ. Μυτιληνός, εξουσιοδοτημένος επί των θεμάτων πολιτισμού του Ναυτικού Μουσείου και εμπνευστής του διαγωνισμού, έφερε στην Καβάλα τα 15 έπαθλα και βραβεία των νικητών που θα αποδοθούν στους Καβαλιώτες φωτογράφους που διακρίθηκαν.

Ο δήμος Καβάλας στηρίζει το διαγωνισμό και τη σχέση του με το Ναυτικό Μουσείο και την ΕΦΕ, απόρροια των οποίων είναι και οι διοργανώσεις-εκθέσεων φωτογραφίας με αποκορύφωμα αυτή που έγινε το καλοκαίρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, μια σύμπραξη της Ελλάδας με τη Χιλή.

Τώρα μελετάται μέσω της ΕΦΕ ένας κομβικός πανελλήνιος διαγωνισμός με 5 πόλεις-κέντρα κριτικών επιτροπών, όπως η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Μυτιλήνη, η Καβάλα και η Καστοριά. Τα οφέλη για την Καβάλα απ’ αυτήν τη διοργάνωση θα είναι ποικίλα και ενδιαφέροντα.

Ο διεθνής φωτογράφος Γιώργος Μυτιληνός

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της ΕΦΕ για μια νέα έκθεση-σύμπραξη με την Ουκρανία και η οποία θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα. Σ’ αυτό το γεγονός η Καβάλα θα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, αφού ήδη σε έκθεση της Ουκρανίας φιλοξενείται έκθεση της πόλης μας, όπου συμμετέχουν οι Γιώργος Μυτιληνός, Μακρίνα Μπελετσέλη και Δημήτρης Οικονομίδης.

Όσον αφορά το διαγωνισμό, η Καβάλα απέσπασε 6 μετάλλια στις δύο κατηγορίες, στην έγχρωμη και στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, καθώς και τους περισσότερους επαίνους και βραβεία από κάθε άλλον συμμετέχοντα.

Με φόντο τον 4ο Διαγωνισμό

Ο κ. Τζανάκος συμπλήρωσε πως ήταν ένας πετυχημένος διαγωνισμός με την συμμετοχή 61 φωτογράφων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι γινόταν πάντα προσπάθειες ώστε να υπάρχουν επαφές και συνεργασίες με φορείς και με τον πρόεδρο της ΕΦΕ Σπύρο Ιατρόπουλο με συνδετικό κρίκο τον κ. Μυτιληνό. Ο κ. Τζανάκος ευελπιστεί πως η Καβάλα θα πάει σε 4ο, μεγαλύτερο διαγωνισμό «για να δείξουμε την Καβάλα εκτός των ορίων της Ελλάδας», όπως είπε ο ίδιος.

Αχιλλέας Ηλιάδης: Ο διαγωνισμός έδωσε διαφορετική αίγλη στην πόλη

Για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού μίλησε ο καλλιτεχνικός φωτογράφος και συνταξιοδοτηθείς κτηνίατρος Αχιλλέας Ηλιάδης, ο οποίος στηρίζει τις προσπάθειες του Ναυτικού Μουσείου ως μέλος της άτυπης ομάδας Φωτογραφική Εταιρία Καβάλας, η οποία εποπτεύεται από την ΕΦΕ και στηρίζεται από το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας.

Με τη σειρά της η εν λόγω ομάδα στηρίζει τους βραβευθέντες φωτογράφους που σάρωσαν τα βραβεία, τους επαίνους και τις αναρτήσεις πανελλαδικά, πράγμα σπάνιο για την πόλη μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστος Τζανάκος

Ο διαγωνισμός διεξήχθη με όλες τις εγγυήσεις και ασχολήθηκαν έμπειροι άνθρωποι για την επιλογή των έργων και το αποτέλεσμα τούς δικαίωσε. Συνεχάρη, επίσης, τον κ. Τζανάκο «γιατί κατόρθωσε να δώσει εξωστρέφεια στο Ναυτικό Μουσείο και στις εικαστικές τέχνες δίνοντας αίγλη σ’ αυτό και στην πόλη της Καβάλας», όπως είπε.

Σε αναμονή απαντήσεων για τη στέγαση του Μουσείου

Όσον αφορά τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου, η κ. Πρασά είπε πως προτάθηκε ένας ιδιωτικός χώρος κοντά στην παραλία και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη, ενώ παράλληλα η δήμαρχος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον ΟΛΚ προκειμένου να παραχωρηθεί ένας χώρος στο Τελωνείο, με την απάντηση να αναμένεται σύντομα.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την διεξαγωγή του Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που θα γίνει σε ενάμιση χρόνο στην Καβάλα.

«Οι φίλοι του Ναυτικού Μουσείου έχουν έτοιμη μελέτη για την στέγασή του. Στόχος είναι να βρεθεί ένας σωστός χώρος και για την διεξαγωγή του συνεδρίου, κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο. Προσφέρεται μια Μακεδονική πόλη για την οποία δόθηκαν θετικές απαντήσεις. Το θέμα της στέγασης το κοιτάζουμε με προσοχή και σε πολύ συχνή βάση, όμως η γραφειοκρατία είναι αυτή που μας κρατάει πίσω. Ίσως έχουμε απάντηση την άλλη βδομάδα», δήλωσε η αντιδήμαρχος.