Η Καβάλα «ντυμένη» στα λευκά μέσα από τον φακό του Φώτη Μαυρουδάκη

Όταν το χιονισμένο τοπίο αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας...

Το πέρασμα της «Αριάδνης» από την Καβάλα δεν άφησε πίσω του μόνον γκρίνιες, έριδες και προβλήματα, αλλά και πολύ όμορφες εικόνες που οι κάτοικοι της περιοχής θα θυμούνται για πολύ καιρό. Όπως ήταν φυσικό, το «λευκό» τοπίο που δημιούργησε το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «κάθε πενήντα χρόνια», ενεργοποίησε τα «κλικ» τόσο των απλών πολιτών που έσπευσαν να απαθανατίσουν όχι μόνον προσωπικές στιγμές αλλά και απόψεις της Καβάλας που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να τις μοιραστούν μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και τους επαγγελματίες φωτογράφους…

Το KAVALA POST παρουσιάζει σήμερα δέκα (10) χιονισμένα «κλικ» του καβαλιώτη φωτογράφου Φώτη Μαυρουδάκη, ο οποίος έχει να παρουσιάσει αξιοπρόσεκτη δουλειά στη φωτογραφία τοπίου.

Ανατολή ηλίου πίσω από τον κάμπο των Φιλίππων
Ο κάμπος των Φιλίππων (λεπτομέρεια)
Βόλτα στη χιονισμένη παραλία
Η παραλιακή οδός της Καβάλας
Περπατώντας στο χιόνι
Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα: οι πλωτές εξέδρες και τα σκάφη στα λευκά
Πανοραμική άποψη του τουριστικού λιμανιού της Καβάλας τη μέρα…
…και τη νύχτα, εν μέσω χιονόπτωσης!
Παλιό Πρωτοδικείο, Καμάρες
Χιονόπτωση τη νύχτα…

 

Ποιος είναι ο Φώτης Μαυρουδάκης

Γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα. Ήρθε σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία σε πολύ μικρή ηλικία, λαμβάνοντας ερεθίσματα και γνώσεις από τον οικείο περιβάλλον του. Ασχολείται όμως ενεργά και συνειδητά με τη φωτογραφία από το 1990, λίγο πριν τα φοιτητικά του χρόνια. Στην Ελλάδα πήρε την πρώτη του διάκριση (Χρυσό Μετάλλιο) το 1992, στον ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Στη συνέχεια της φωτογραφικής του καριέρας ακολούθησαν και άλλες σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο (βραβείο κατηγορίας τοπίου στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας του γαλλικού περιοδικού PHOTO το 1996 και το 2001).

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στην αγγλική έκδοση του National Geographic καθώς και σε άλλα ξένα περιοδικά του χώρου Ο τομέας που δραστηριοποιείται περισσότερο είναι αυτός της ταξιδιωτικής φωτογραφίας και της φωτογραφίας φύσης. Τα κίνητρα ενασχόλησής του με το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας πηγάζουν αποκλειστικά από μια εσωτερική ανάγκη να αποτυπώσει οτιδήποτε θεωρεί αληθινό και διαφορετικό, με γνώμονα το δικό του συναίσθημα, την αρμονία με τον κόσμο γύρω του, την απλότητα στην έκφραση και με μια διακριτική δόση μυστήριου.

Η φωτογραφία φύσης επίσης, εκτός από τις καταγραφικές ή αισθητικές προεκτάσεις της, αποτελεί επίσης ένα πανίσχυρο μέσο αφύπνισης για τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον, αδιαφορεί γι’ αυτό και συχνά το καταστρέφει.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί portfolio φωτογραφιών του σε μεγάλες διεθνείς φωτοθήκες (Getty images, Dreamstime, Nationalgeοgraphic stock) απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει υλικό της δουλειάς του.