Νέα ψηφίδα στην παρακαταθήκη που αφήνει στην Καβάλα ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ και το Αρχείο του

Η Θασιακή Ένωση παρουσίασε το νέο βιβλίο του ερευνητή με άγνωστα ιστορικά τεκμήρια από το νησί της Θάσου

Το Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας και η Θασιακή Ένωση Καβάλας παρουσίασαν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» το νέο βιβλίο του Νικόλαου Ρουδομέτωφ με τίτλο «Ένας Κώδικας της Δημογεροντίας Θεολόγου Θάσου, των ετών 1902-1914. Από την τουρκοκρατία στην απελευθέρωση».

Η παρουσίαση έγινε από τον Ιστορικό Κωνσταντίνο Χιόνη, τον υπεύθυνο του Ιστορικού Αρχείου του Δημοτικού Μουσείου Καβάλας Κομνηνό Απότα και από τον συγγραφέα, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Νικόλαος Τσιλογεώργης.

Το βιβλίο περιέχει τις αναφορές και απαντήσεις των κοινοτικών Αρχών προς την τουρκική διοίκηση ως την απελευθέρωση του νησιού το 1912 και συνεχίζει προς τις ελληνικές Αρχές, μέχρι το Φεβρουάριο του 1914. Η δε μελέτη αυτών των περιόδων, φέρνει στο φως την ολοκληρωμένη αλληλογραφία και τα θέματα που απασχολούσαν την ιστορική κοινότητα στις αναφερόμενες περιόδους.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Κορίνα Χιώτη-Πρασά

Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη των πρωτογενών ιστορικών πηγών της περιοχής της Θάσου και της Καβάλας, καθώς οι διασωζόμενοι Κώδικες είναι κατ’ εξοχήν πρωτογενείς πηγές με ιδιαίτερα σημαντικό περιεχόμενο για την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών στις οποίες αναφέρονται, όπως παρατήρησε και ο κ. Ρουδομέτωφ.

Ο συγγραφέας Νικόλαος Ρουδομέτωφ (δεξιά) και ο Ιστορικός Κωνσταντίνος Χιόνης

Ο κ. Ρουδομέτωφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη έκδοση του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, το οποίο μέχρι σήμερα μετράει 50 εκδόσεις. «Η γνώση πρέπει να διαχέεται κι αυτή η δουλειά που γίνεται στο ΙΛΑΚ, δεν μπορεί να γίνει από υπαλλήλους, παρά μόνο από ανθρώπους που αγαπάνε αυτή την ενασχόληση, που δίνουν τη ζωή τους γι ‘αυτήν», τόνισε ο ίδιος, αφήνοντας, δε, να εννοηθεί ότι το τεράστιο αρχείο του ΙΛΑΚ με τους πάνω από 40.000 τόμους δεν μπορεί να το διαχειριστεί κανείς δήμος ή νομαρχία, παρά μόνο άνθρωποι που θέλουν να αφιερωθούν εξ ολοκλήρου σ’ αυτό.

Όσον αφορά το βιβλίο, χαρακτηρίζεται, εκτός των άλλων, από το εξής χαρακτηριστικό, το οποίο σπανίως κανείς συναντά σε ιστορικά βιβλία, ιδίως στην Ελλάδα: Στη μια σελίδα παραθέτει αυτούσιο τον πρωτότυπο Κώδικα και στην απέναντι σελίδα αντιπαραβάλλεται το αποδελτιωμένο κείμενό του, με τον αναγνώστη-ερευνητή να γίνεται ο ίδιος «σκαπανέας» των πρωτογενών ιστορικών πηγών.

Νίκος Τσιλογεώργης και Κωνσταντίνος Χιόνης κατά την παρουσίαση του βιβλίου

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, το Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας διέθεσε δωρεάν στους παρευρισκόμενους ανάτυπα ιστορικών τεκμηρίων που διατηρεί στα Αρχεία του, όπως παλαιών καρτ-ποστάλ, το Διάγγελμα της απελευθέρωσης της Καβάλας της 26ης Ιουνίου 1913, ανάτυπα του μοναδικού διασωθέντος χρωμολιθόγραφου που απεικονίζει την απελευθέρωση κ.ά.