ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Διευρύνεται φέτος η Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου

Το Θέατρο ανοίγει την πόρτα του και στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο πλαίσιο δράσεων του δικτύου «Τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού»-Δράσεις πολιτισμού «Θεατρική άνοιξη εφήβων»

Μετά την πετυχημένη Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου που πέρυσι την άνοιξη διοργάνωσαν από κοινού το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, αποφασίστηκε φέτος να διευρυνθεί ο θεσμός με τη συμμετοχή των θεατρικών ομάδων και των δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δεύτερη Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου θα διεξαχθεί στην Καβάλα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα για όσες από τις θεατρικές ομάδες γυμνασίων και λυκείων της ΠΕ Καβάλας το επιθυμούν.

Ο πολιτισμός, η τέχνη του θεάτρου στην εκπαίδευση, η τέχνη του θεάτρου ως εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, η φαντασία, η δημιουργικότητα, η συλλογική εργασία και η απόλαυση του αποτελέσματος της προετοιμασίας και παρουσίασης μιας παράστασης είναι ο σκοπός της διοργάνωσης.

Η φετινή Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου ανήκει στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων του δικτύου «Τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού»-Δράσεις πολιτισμού «Θεατρική άνοιξη εφήβων».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, πρόκειται για μια επιτυχημένη δράση, η οποία φέτος διευρύνεται ακόμα περισσότερο, αποκτώντας τη μορφή μιας μεγάλης εκπαιδευτικής γιορτής.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο δήμος Καβάλας στηρίζει έμπρακτα τη νεολαία της πόλης, «τους αυριανούς θεατές του Θεάτρου», όπως είπε και εξήρε την άριστη συνεργασία μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πληροφόρησε, επίσης, ότι οι 6 καλύτερες ομάδες από αυτές που θα διαγωνιστούν από τα γυμνάσια και τα λύκεια των «ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού», θα κριθούν από το ΚΘΒΕ και θα αναδειχτεί η νικήτρια ομάδα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κωνσταντίνος Μπαντίκος, τόνισε ότι δε θα μπορούσε να λείπει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από ένα τέτοιο εγχείρημα, «καθώς το Θέατρο είναι ικανό εκτός των άλλων να αναπτύξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών», όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν θεατρολόγοι στο εκπαιδευτικό δυναμικό των σχολείων για να προετοιμάσουν όσο καλύτερα γίνεται την εν λόγω δράση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει η σκέψη να δουλέψουν τα παιδιά και πάνω στην αρχαία τραγωδία, με τη συμμετοχή τους, για παράδειγμα, σε μια παράσταση στην αρχή του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δανιήλ Εμμανουηλίδης, σημείωσε ότι «πολλές φορές είναι δύσκολο να βραβεύσεις ένα σχολείο, ενώ για εμάς είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία και σε παιδιά που δυσκολεύονται να εκφραστούν μέσα από άλλες καθημερινές διαδικασίες να εκφραστούν μέσα από το Θέατρο κι αυτή είναι η επιτυχία της εκπαίδευσης».

Ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Δράσεων και Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Παναγιώτης Παπάζογλου, ευχαρίστησε το ΔΗΠΕΘΕ που ανοίγει τις πόρτες και ακούει την πόλη και δη τα παιδιά, κάνοντας, παράλληλα, την πρόταση να γνωρίσουν τα παιδιά και τις άλλες διαδικασίες που «τρέχουν» πίσω από τη σκηνή, όπως είναι το στήσιμο των σκηνικών και τα φώτα.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και η υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων και Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Παναγιώτα Τσελεκτσίδου.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή των σχολείων στη δράση εκπνέει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017.