Φεστιβάλ Φιλίππων 2017: 60χρονα αφιερωμένα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Για πρώτη φορά στη διοργάνωση ένα διεθνές camp-εργαστήρι θεάτρου με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο και την περιοχή των Κρηνίδων

Το Φεστιβάλ Φιλίππων γιορτάζει φέτος 60 χρόνια εγκαινιάζοντας ένα Διεθνές Camp – Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή των Κρηνίδων, τιμώντας τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και προσκαλώντας σκηνοθέτες της νέας γενιάς, από την Ελλάδα και την Αμερική, να δημιουργήσουν νέες παραστάσεις εμπνευσμένες από το Αρχαίο Δράμα. Την είδηση μετέδωσε σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 ο ιστότοπος «Το τέταρτο κουδούνι-Ένα blog για το θέατρο και τις τέχνες», αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:

Η Ιόλη Ανδρεάδη μ’ αφορμή τον «Ίωνα» του Ευριπίδη, η Σύλβια Λιούλιου, σε συνεργασία με τον Νίκο Φλέσσα, ερευνώντας τους αφηγηματικούς τρόπους στον τραγικό λόγο, η Γεωργία Μαυραγάνη μ’ αφορμή την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, η Αμερικανίδα Λόρα Τέσμαν, απ’ το Κολέγιο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, διερευνώντας το χαρακτήρα της Ιώς μέσα απ’ τους απογόνους της («Προμηθεύς δεσμώτης» και «Δαναΐδες») κι η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μ’ αφορμή τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή συνθέτουν το μωσαϊκό των παραστάσεων που θ’ ανεβούν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στις 9 και 10 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων, ως το κυρίως γεγονός του φετινού εορτασμού των 60 χρόνων του -οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων ξεκίνησαν το 1957 αλλά το Φεστιβάλ, ως Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου τότε, επισημοποιήθηκε το 1961.

Ο ρηξικέλευθος κι ευφάνταστος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, που καταφέρνει κάθε χρόνο, παρά την έλλειψη οικονομικών μέσων, να αναζωπυρώνει, με διάφορους τρόπους, το ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ, επέλεξε να γιορτάσει την επέτειο προσκαλώντας σκηνοθέτες και ομάδες της νέας γενιάς, απ’ την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος. Το Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και στην περιοχή των Κρινήδων -η κωμόπολη πλάι στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που έχει λειτουργήσει και λειτουργεί υποστηρικτικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων όπως το Λυγουριό για το Φεστιβάλ Επιδαύρου- και θα καταλήξει στη δημιουργία πέντε νέων παραστάσεων εμπνευσμένων απ’ το αρχαίο δράμα.

Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου. Τόπος προετοιμασίας των ομάδων θα ’ναι οι Κρηνίδες -πρωτεύουσα της Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, περιοχής ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Μακεδονίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εορτασμού, τιμώμενο πρόσωπο θα ’ναι ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος -γέννημα θρέμμα της Μακεδονίας, άλλωστε, είναι- ο οποίος άοκνα εργάζεται πάνω στο αρχαίο δράμα έχοντας εισαγάγει νέους τρόπους ερμηνείας του και προβάλλοντας και διαδίδοντάς το μέσα απ’ τις διεθνείς περιοδείες του θιάσου του «Άττις» αλλά και με πολλές σκηνοθεσίες αρχαίου δράματος που υπογράφει στο εξωτερικό. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος θα παρακολουθήσει και τις πέντε παραστάσεις ενώ, την τελευταία μέρα, στις 10 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει και ομιλία με θέμα το αρχαίο δράμα, εστιάζοντας στην ιδιαίτερη μέθοδό του, όπως αυτή αναπτύσσεται στο βιβλίο του «Η επιστροφή του Διόνυσου».

Το Φεστιβάλ Φιλίππων κι οι τοπικοί φορείς που συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή καινοτομούν και δίνουν το παράδειγμα προσφέροντας τα έξοδα που απαιτούνται για την κάλυψη της παραγωγής και των πέντε παραστάσεων, όπως και τη φιλοξενία και τη σίτιση, για όλο το διάστημα, των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο διεθνές θεατρικό camp που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και στο γυμνάσιο των Κρηνίδων, με χαρακτήρα καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό.

Οι δοκιμές κι η όλη προετοιμασία της κάθε παράστασης θα ’ναι ανοιχτές για το κοινό. Οι δοκιμές θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα κι όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει. Το ίδιο ανοιχτά θα ’ναι και τα ξεχωριστά workshops τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι πέντε σκηνοθέτες, παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.