Κερκυραϊκές μελωδίες στην Καβάλα από τη Χορωδία και Μαντολινάτα Λευκίμμης

Καντάδες και μελωδίες από τα Επτάνησα θα πλημμυρίσουν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το ΟΣΚΑΡ, υπό την οργανωτική αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 20:30 στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας παρουσιάζει τη Χορωδία και Μαντολινάτα Λευκίμμης, που έρχεται από την Κέρκυρα για να παρουσιάσει υπέροχες καντάδες και τραγούδια από τα Επτάνησα.

«Ξανθούλα», «Απόψε την κιθάρα μου», «Να ‘ταν η νύχτα, αγάπη μου», αυτές και πολλές άλλες δημοφιλείς καντάδες και τραγούδια από την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα του συνόλου που θα παρουσιαστεί το βράδυ του Σαββάτου.

Η Χορωδία Λευκίμμης ιδρύθηκε το 1988 ως το τυπικό επιστέγασμα μιας αδιάλειπτης πορείας από το μακρινό 1902, όταν στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, τη νότια κωμόπολη του νησιού, ήλθε για να διδάξει μουσική ο κερκυραίος μαέστρος Ευστάθιος Μπάκολης. Κύριος καταστατικός στόχος της Χορωδίας είναι η διατήρηση και προβολή της μοναδικής επτανησιακής κληρονομιάς στο χορωδιακό τραγούδι, την καντάδα, που είναι το λαϊκό τραγούδι των Επτανήσων. Παράλληλος στόχος είναι η καλλιέργεια της τετράφωνης λειτουργίας με τη συνοδεία οργάνου, που είναι εξίσου παραδοσιακή έκφραση για τα Ιόνια Νησιά.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με τα σχήματα που λειτουργούν εντός της Χορωδίας, που είναι το μεικτό χορωδιακό σώμα καθώς και η μαντολινάτα, όπου τον κύριο ρόλο παίζουν τα μαντολίνα, το κατεξοχήν λαϊκό όργανο, μαζί με την κιθάρα των Επτανήσων.

Η Χορωδία Λευκίμμης, έχοντας διανύσει μία μακρόχρονη πορεία στη Νότια Κέρκυρα, συνεχίζει να προσφέρει στιγμές ανάτασης και πολιτισμού όχι μόνο στην καντάδα αλλά και στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, ερμηνεύοντας έργα διακεκριμένων συνθετών. Πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συναυλίες τόσο στη Λευκίμμη και γενικότερα την Κέρκυρα, όσο και σε όλα τα Επτάνησα και γενικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι έχει εμφανιστεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας (Χαλκιδική, Βέροια, Κοζάνη, Κόρινθο, Τήνο, Σκύδρα κλπ), ενώ το 2013 πραγματοποίησε συναυλία στη Ζάκυνθο. Το Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ φολκλόρ στην πόλη Νεντέλινο της Βουλγαρίας, τον Μάιο του 2015 συμμετείχε στο 20ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς, που έγινε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του επτανήσιου συνθέτη Σπύρου Μαρκάτου, το Μάρτιο του 2016 συμμετείχε στο δρώμενο του Βενετσιάνικου γάμου στη Ζάκυνθο και το Νοέμβριο του 2016 στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ιωαννίνων, τιμώντας τον κερκυραίο ήρωα ποιητή Λορέντζο Μαβίλη.

Μαέστροι που έχουν κατά καιρούς προσφέρει στη Χορωδία, εκτός από τον Ευστάθιο Μπάκολη, είναι οι Βασίλειος Χρυσικόπουλος, Αλέκος Ζερβός, Αντώνιος Ιβάνωφ, Σπύρος Σαμοΐλης και Μαριλένα Ελούλ. Μαέστρος της Χορωδίας είναι ο Σπύρος Σμοΐλης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.