Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη των αρχών του εικοστού αιώνα

Ιστορικές φωτογραφίες του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου σε μια έκθεση που διοργανώνουνν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και η Αγιορείτικη Εστία

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και η Αγιορειτική Εστία συνδιοργανώνουν με τις ευλογίες της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Κωνσταντινούπολις, η Πόλη μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου». Η έκθεση παρουσιάζει πλευρές της μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου, της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του 20ού αιώνα.

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία, η καθημερινή ζωή των κατοίκων της, πρόσωπα και όψεις της σύγχρονης πόλης συγκροτούν τη ματιά των φωτογράφων σε μια πόλη, η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα, είχε αλλάξει λιγότερο από τα χρόνια των Παλαιολόγων και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, απ’ ό,τι στις τελευταίες δεκαετίες της φρενήρους αναπτυξιακής παραμόρφωσης της.

Οι προκλήσεις της πρόσφατα εισηγμένης στην περιοχή σύγχρονης τέχνης της φωτογραφίας για την απόδοση μιας αστυγραφίας, πέρα από εθνοτικά / θρησκευτικά όρια είναι μια ακόμη ενδιαφέρουσα πλευρά της έκθεσης.
Το κορμό της έκθεσης θα ενισχύσουν και αντικείμενα από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Θρακικής Εστίας Καβάλας και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου 2017 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.