Ένα σπάνιο ρεσιτάλ με πασίγνωστες άριες και πανέμορφα τραγούδια

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας παρουσιάζει τη Μαριάντζελα Χατζηδημητρίου και τη Νεκταρία Παπαδημητρίου - Αλλά και συναυλία μαθητών Γιάννη Κορμπέτη

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας διοργανώνει το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, στις 20:30, στον κινηματογράφο “OSCAR”, ένα Ρεσιτάλ Κλασικού Τραγουδιού με υπέροχες Άριες και πανέμορφα Τραγούδια, με τη διακεκριμένη Καβαλιώτισσα υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και την πιανίστα Νεκταρία Παπαδημητρίου. Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν δημοφιλείς άριες από όπερες των Mozart, Donizzetti, Rossini, Bizet, Dvořák, καθώς και γνωστά τραγούδια σε διάφορες γλώσσες. Στο πρόγραμμα, κεντρικό αλλά όχι μοναδικό ρόλο θα παίζει το διαχρονικό θέμα του Έρωτα, σε ένα ταξίδι από την Σλαβική μυθολογία στην Ιταλία της πρώιμης Aναγέννησης και την Ισπανία της Carmen, από τον Αμερικανικό Νότο του George Gershwin στη Νέα Υόρκη του Cole Porter.

Μαριάντζελα Χατζησταματίου

Μια πολύπλευρη ερμηνεύτρια, με ρεπερτόριο που απλώνεται από τις αρχές του 17ου αιώνα έως σήμερα αλλά καλύπτει και άλλα είδη, όπως τα σεφαραδίτικα τραγούδια. Από το 2010 και μετά ασχολείται ενεργά και με την διδασκαλία και ειδικεύεται σε θέματα φωνητικής τεχνικής και εκφοράς του λόγου. Γεννήθηκε στην Καβάλα αλλά μεγάλωσε στο Βόλο. Ξεκίνησε τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια κυρίως από την περιοχή της Μικράς Ασίας, επηρεασμένη από την γιαγιά της. Στα μαθητικά της χρόνια υπήρξε μέλος συνόλων παραδοσιακής μουσικής και ταξίδεψε στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμμετέχοντας σε παραδοσιακά φεστιβάλ. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες ανέπτυξε την επιθυμία να εξελιχθεί και να ασχοληθεί με άλλα είδη. Έτσι άρχισε η ενασχόλησή της με την κλασική μουσική.

Την περίοδο 2001-2005 έζησε μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας. Στη Θεσσαλονίκη σπούδασε φωνητική και μελοδραματική στο Σύγχρονο Ωδείο και συνεργάστηκε με την Όπερα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα Die Zauberflöte (Ο Μαγικός Αυλός) του Mozart και συμμετείχε στις όπερες Un ballo in maschera (Ένας Χορός Μεταμφιεσμένων) και Tosca. Σπούδασε επίσης ιταλική γλώσσα και πολιτισμό στην Περούτζια, και γαλλική γλώσσα και πολιτισμό στη Σορβόννη. Το 2006 μετακόμισε για περαιτέρω σπουδές στις Η.Π.Α., όπου παρέμεινε έξι χρόνια. Κατέχει βασικό και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην κλασική φωνητική ερμηνεία από το College of Musical Arts του Bowling Green State University (Οχάιο, Η.Π.Α.), όπου σπούδασε με τον τενόρο Christopher Scholl και την σοπράνο Myra Merritt της Metropolitan Opera. Κατά την διάρκεια των σπουδών της είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα και master classes διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως οι K. Bylsma, M. Katz, P. Odette, M. Garrett, A. Baltz, L. Larsen, J. F. West κ.ά. Υπήρξε επίσης μέλος του Bowling Green Opera Theatre και του επαγγελματικού φωνητικού συνόλου της εκκλησίας Mariner’s Church of Detroit στο Μίσιγκαν, όπου ερμήνευσε αποκλειστικά θρησκευτική αναγεννησιακή και μπαρόκ μουσική.

Το 2012  μετακόμισε στην Ταϊλάνδη, όπου δραστηριοποιήθηκε ως καθηγήτρια φωνητικής στο βασιλικό πανεπιστήμιο Mahidol University της Μπανγκόκ. Παράλληλα συνεργάστηκε με το NIST των Ηνωμένων Εθνών ως ειδική σε θέματα φωνητικής για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Ασία συνεργάστηκε τακτικά με φορείς όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ταϊλάνδης, το Rotary Club της Μπανγκόκ, το Goethe-Institut, τη Γερμανική και Γαλλική Πρεσβεία, τη Southeast Asian Youth Chamber Orchestra, καθώς και με διάφορα σύνολα μουσικής. Έχοντας πάντα την επιθυμία για επιστροφή στην Ευρώπη, έφυγε με άδεια από το πανεπιστήμιο και επαναπατρίστηκε. Το τελευταίο διάστημα ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Αγγλία.

Έχει εμφανιστεί σε πολλούς ρόλους από γνωστές όπερες, καθώς και σε ορατόρια. Συνεργάζεται τακτικά με σύνολα μουσικής δωματίου, όπως το Les Enfants du Siecle στην Νέα Υόρκη, το Contemporary Enclave στην Μπανγκόκ, το Greek Chamber Music Project με βάση το Σαν Φρανσίσκο, και το Duo Mediterraneo με βάση το Λονδίνο.

Νεκταρία Παπαδημητρίου

Ξεκίνησε Μουσική Προπαιδεία με το σύστημα Orff σε ηλικία 4 ετών στη Μουσική Σχολή της Έλλης Αδάμ. Συνέχισε σπουδές πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, απ’ όπου πήρε Πτυχίο με Άριστα παμψηφεί και διάκριση καθώς και δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί (τάξη Ευφροσύνης Παπαθωμαϊδη).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Δ. Σγούρο, Α. Βατικιώτη, U. Matsche, Τ. Φαραζή και Γ. Χατζηνίκο, και έχει δώσει συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και ρεσιτάλ στο Χόρτο του Πηλίου, στο πλαίσιο σεμιναρίου του Γ. Χατζηνίκου. Υπήρξε συνοδός επί 7 έτη στη Δημοτική Χορωδία Βόλου (μαέστρος: Γ. Καρκάλας), ενώ επιπλέον συνεργάστηκε με τη Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας (μαέστρος: Δ. Καρβούνης) και με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου (μαέστρος: Σ. Κόγκαν).

Το 1992 συμμετείχε στις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» ως συνοδός υποψηφίας υποτρόφου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2004 συμμετείχε στη συναυλία με τίτλο «Μουσική Δωματίου για κόρνο και πιάνο» με τον σολίστ Δ. Φρόνιμο, στην Παλαιά Ηλεκτρική. Το 2010, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων γαλλοφωνίας, ερμήνευσε έργα του Χατζιδάκι τα οποία μαγνητοσκόπησε η Γαλλική τηλεόραση. Το 2013 συμμετείχε στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συνοδεύοντας την σοπράνο Κατερίνα Αποστολοπούλου. Το 2016 κάλυψε μουσικά την οπερέτα «Βαφτιστικός» στις πολύ πετυχημένες παραστάσεις που δόθηκαν στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, ερμηνεύοντας πολύ γνωστές μελωδίες.

Έχει εργαστεί στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και από το 1991 είναι καθηγήτρια πιάνου και συνοδός εγχόρδων και πνευστών στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Συναυλία μαθητών Γιάννη Κορμπέτη

Επίσης, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στις 21:00, στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας θα πραγματοποιηθεί Συναυλία των συμμετεχόντων στο Σεμινάριο Βιολιού του τακτικού προσκεκλημένου καθηγητή Γιάννη Κορμπέτη, στην οποία θα παίξει και ο ίδιος.

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.