Αληθινές ιστορίες ανθρώπων με… αλλαγμένα ονόματα

Το νέο μυθιστόρημα της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου παρουσιάστηκε στην Καβάλα

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» το νέο μυθιστόρημα της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου «Eφαπτόμενες Ζωές». Για το βιβλίου μίλησε ο Χρήστος Τσίρκας από την Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες», ενώ αποσπάσματα διάβασε η Κατερίνα Βογιατζή.

Αληθινές ιστορίες ανθρώπων με αλλαγμένα ονόματα 

Η συγγραφέας μιλώντας για την παρουσίαση του βιβλίου της και τις παραμυθένιες του ιστορίες, είπε πως ένιωσε καλά όταν έμαθε πως το βιβλίο της θα το παρουσιάσει ένας… «παραμυθάς»! Ιστορίες, γλυκές, όμορφες, παραμυθένιες, τρυφερές ή ακόμη και πολύ άγριες, όπως είναι και η ζωή.

«Στο βιβλίο», είπε, «δεν υπάρχει κάτι γραμμικό και επίπεδο γιατί τότε θα ήταν βαρετό και δεν θα είχε και αξία. Η μαγεία της ζωής βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι υπάρχει μια καμπύλη που άλλοτε σε πάει χαμηλά, άλλοτε σε ανεβάζει σε ύψη,  άλλοτε σου δίνει μεγάλους έρωτες, προσωπικές νίκες που σου δίνουν την πληρότητα και άλλοτε πάλι σε οδηγεί σε απογοήτευση, σε απώλεια και βαθύ πόνο.

»Ο παρουσιαστής Χρήστος Τσίρκας είπε κάτι πολύ σημαντικό. Μια καλή ιστορία πρέπει να έχει κάποιον για να την πει και να επιβιώσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο. Αυτές οι ιστορίες των ανθρώπων, είναι αληθινές ιστορίες που μπορεί να έχουν αλλάξει τα ονόματα, να έχουν βρεθεί κάποια συγγραφικά επινοήματα για να μπορέσει να υπάρξει μια συγκολλητική ουσία για να ειπωθούν οι ιστορίες τους, αλλά κατά βάση είναι αληθινές.  Όπως απολύτως αληθινά και τεκμηριωμένα, είναι μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφονται.

»Συνήθως όταν γράφεται ένα μυθιστόρημα που έχει να κάνει  με την ιστορική αφήγηση, και το ιστορικό πλαίσιο των ηρώων, τα σχολικά εγχειρίδια δεν δίνουν και πολλά πράγματα. Πρέπει λοιπόν να ψάξεις και όταν αρχίζει η έρευνα  οι συγγραφείς και ερευνητές, βρίσκονται σε σύγκρουση ακόμη και για τις χρονολογίες ή και το πώς παρουσιάζουν τα γεγονότα. Αυτό είναι μια άλλη μαγεία.

Ποια είναι η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου

Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, εξειδικευμένη στο οικονομικό ναυτιλιακό ρεπορτάζ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά & Ναυτικό Δίκαιο στο Λονδίνο και στη συνέχεια πήρε Μaster στον τομέα του Shipping Management.

Ασχολήθηκε αρχικά με το επιχειρηματικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Κέρδος και στη συνέχεια εργάστηκε ως ναυτιλιακή συντάκτης στην εφημερίδα Εξπρές, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο Shipping Outlook, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε για πολιτιστικά θέματα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Από το 1986 μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013, ήταν υπεύθυνη του ναυτιλιακού ρεπορτάζ στη ΝΕΤ 105,8, ενώ παρουσίασε στην τηλεόραση της ΝΕΤ τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι κυρίαρχοι των θαλασσών», με σημείο αναφοράς το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα.

Έχει κάνει δεκάδες εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως πρόεδρος ή βασική εισηγήτρια, προσκεκλημένη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών και φορέων της ναυτιλίας.

Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε γενική γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης Women’s International in Shipping and Trading Association, επίτιμο μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, καθώς και του Greek Children Found – New York Memorial Cancer Center.