Επιμορφωτικά θεατρικά εργαστήρια για δασκάλους από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ και η δεύτερη την άλλη Τετάρτη 22 Μαρτίου στον ίδιο χώρο

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗΠΕΘΕΚ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, διοργανώνουν επιμορφωτικά βιωματικά εργαστήρια για το θέατρο με τίτλο «Όταν το θέατρο συναντά την εκπαίδευση» στο πλαίσιο της 2ης Γιορτής Μαθητικού Θεάτρου.

Στόχος είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί θεατρικές μεθόδους και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν στο ανέβασμα μιας σχολικής παράστασης και στην απόκτηση στοιχείων και εργαλείων του θεάτρου που θα τους είναι χρήσιμα στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη συγκεκριμένη δράση αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Πετρόπουλος, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας Κωνσταντίνος Μπαντίκος και ο υπεύθυνος των Σχολικών Δραστηριοτήτων Παναγιώτης Παπάζογλου.

Η πρώτη φάση του σεμιναρίου θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου με θέματα όπως φωνή και κίνηση, δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής, αυτοσχεδιασμό και έκφραση από τους θεατρολόγους Κωνσταντίνο Ματθαίου, Αντριάνα Αλεξίου και Κατερίνα Ρουσοπούλου.

Η δεύτερη φάση θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει επίσης φωνή και κίνηση και πρακτική εφαρμογή των παιδαγωγικών θεατρικών τεχνικών στα αναλυτικά προγράμματα από τους παραπάνω θεατρολόγους, τον κ. Παπάζογλου και τη φιλόλογο Σμαράγδα Μελαδιανού. Όλες οι φάσεις του σεμιναρίου θα γίνουν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ.

Όπως πληροφόρησε, επίσης, ο κ. Πετρόπουλος, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκέντρωσης των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των 21 παραστάσεων, από τις οποίες οι 14 θα είναι παραστάσεις Γυμνασίων και Λυκείων εκ των οποίων οι 9 θα  έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα και οι υπόλοιπες 5 θα είναι απλή συμμετοχή. Επίσης, οι παραστάσεις των Δημοτικών θα είναι 7 και εκπροσωπούν τις μαθητικές κοινότητες των δημοτικών σχολείων.

Ο κ. Μπαντίκος είπε ότι η ιδέα για το μαθητικό θέατρο προχώρησε πολύ καλά. «Στόχος μας δεν είναι μια απλή συμμετοχή, αλλά η αναβάθμιση του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής μαθητών και εκπαιδευτικών», δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παπάζογλου από την πλευρά του, σημείωσε πως «μιλώντας για τη δημιουργική εκπαίδευση  χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν και ως σκηνοθέτες και ως ηθοποιοί. Ευχαριστούμε τον δήμο και τον θέλουμε κοντά μας και για ακόμα περισσότερες δράσεις».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά το πρόγραμμα των σεμιναρίων εδώ.