Η Θεατρική Μηχανή εκκολάπτει «Το Αβγό» του δράματος, της κωμωδίας, της σάτιρας…

Δέκα παραστάσεις που θα ανέβουν 15-19 και 22-26 Μαρτίου στις 21:00 στο αμφιθέατρο «Γιώργος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Η Θεατρική Μηχανή Καβάλας ανεβάζει στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας την παράσταση με τίτλο «Το Αβγό» του Φελισιέν Μαρσό. Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ντουμπουρίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, το έργο αυτό είναι σατυρικό, καυστικό, ειρωνικό που με μαεστρία αποκαλύπτει τη «δυστυχία της αθωότητας» και πως το κοινωνικό μας σύστημα επιτρέπει να διαμορφώνονται συμπεριφορές και πράξεις, που ειδικά σήμερα μάς πληγώνουν και μας θυμώνουν.

Το έργο γράφτηκε το 1956 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία που θεωρείται πια κλασσικό. Αναφέρεται, δε, πως στην Ελλάδα ο Δημήτρης Χορν δημιούργησε έναν Μαγκί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, που έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων που το απόλαυσαν ως ρόλο ζωής.

Ο συγγραφέας έγραψε την δική του εκδοχή για το άγνωστο και το παράλογο καθώς και την κόλαση της ανθρώπινης μοίρας που διαμορφώνουν οι κοινωνικές συνθήκες, το κοινωνικό, εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και την ευθύνη του ατόμου στη διαμόρφωση της μοίρας του και της κοινωνίας του.

Η υπόθεση του έργου

«Ξύπνησα φρέσκος και καλόκεφος»… Αυτή η μικρή φράση που άκουγε καθημερινά  απ’ όλους γύρω του, έκανε τον Μαγκί να αναρωτηθεί τι κάνει λάθος σ’ αυτή τη ζωή και δεν είναι σαν τους άλλους. Δεν ξυπνούσε ποτέ φρέσκος και καλόκεφος, δεν έβρισκε πουθενά την ευτυχία. Ένοιωθε μόνος, αποκλεισμένος, διαφορετικός. Ο κόσμος γι’ αυτόν ήταν ένα αυγό κλειστό από παντού. Και αποφασίζει να κάνει στόχο της ζωής του να σπάσει το τσόφλι και να εισχωρήσει μέσα. Και ένας τρόπος να το κάνει αυτό ήταν το ψέμα. Ο Μαγκί είναι η ενσάρκωση της αλήθειας, μια μαριονέτα στην πένα του Μαρσό, ένα φερέφωνο που αποδομεί κάθε ηθική αξία της ζωής. Σαρκάζει, χλευάζει, περιφρονεί την ηθική παρακμή της κοινωνίας. Τελικά τι είναι το αβγό;  Δράμα; Κωμωδία; ή Σάτιρα;

Όπως είπε ο κ. Ντουμπουρίδης, είναι η πρώτη φορά που στην Καβάλα ανεβαίνει ένα έργο με 32 συντελεστές και ηθοποιούς. Είναι ένα έργο τραγικά επίκαιρο και διαχρονικό, έστω κι αν γράφτηκε 60 χρόνια πριν.

Οι παραστάσεις θα είναι 10 στο σύνολο και θα ανεβούν κατά τις μέρες 15-19 και 22-26 Μαρτίου στις 21:00 στο αμφιθέατρο «Γιώργος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενώ η επίσημη πρεμιέρα του θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου.