Ένα ταξίδι στο χρόνο με «χάρτη» το νέο βιβλίο του Μάκη Ρουσομάνη με τίτλο «Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο»

Ένα βιβλίο «με αριθμητή το χρόνο και παρανομαστή τον άνθρωπο» όπως ανέφερε και ο συντονιστής της εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου Απόστολος Αγελαράκης, ένα πόνημα με παράλληλες ιστορίες και κοινή συνισταμένη το «θ» του θανάτου, αλλά και το «θ» της θέλησης...

H Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι Εκδόσεις «Πνοή» παρουσίασαν το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2017 το βιβλίο του Μάκη Ρουσομάνη με τίτλο «Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος Απόστολος Αγελαράκης, ενώ για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος Νάσια Δελληγιάννη και αποσπάσματα διάβασαν η Πόπη Πασχαλίδου και η Κατερίνα Ηλιάδου.

Ο κ. Αγελαράκης παρέθεσε εν συντομία το βιογραφικό του συγγραφέα, πριν αναφερθεί στο βιβλίο και στο θέμα του. «Απαγορεύεται η είσοδος; Σε τι; Στο θάνατο; Μα αυτός είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Περιμένει υπομονετικά, πάντα στο τέλος και εμφανίζεται με ποικίλα σενάρια που τις περισσότερες φορές εκπλήσσουν. Ακόμα και στον ιερό τόπο λατρείας και ίασης του Ασκληπιείου, οι θεράποντες ιατροί έφταναν να διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα, είτε για να διαφυλάξουν την υστεροφημία τους, είτε για να “προστατεύσουν” τη φήμη του τόπου, σίγουρα πάντως για να ενισχύσουν την ψευδαίσθηση της επιγραφής που αναρτώνταν στην είσοδό του: “Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο”. Σήμερα θα το λέγαμε ίσως και “πολιτικό κόστος”», ανέφερε ο κ. Αγελαράκης, «επικαιροποιώντας» στιγμιότυπα του βιβλίου.

«Αυτό που προσδιορίζει τη ζωή των ηρώων του βιβλίου είναι οι ίδιες οι επιλογές τους, όπως συντελούνται μέσα από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ανθρώπινες ιστορίες, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, ωστόσο επιτυχημένα συνταιριασμένες, που αναδεικνύουν διαχρονικά, τις ίδιες παναθρώπινες αξίες, τους ίδιους μεγάλους προβληματισμούς, που συνοδεύουν το ανθρώπινο γένος σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής: η ζωή, ο έρωτας, η μητρότητα, οι υλικές απολαύσεις, η ασθένεια, η ίαση, και τελικά, ο αναπόφευκτος θάνατος.

»Με μηνύματα δοσμένα από το συγγραφέα, από τα ίδια τα συναισθήματά του όπως αυτά γεννήθηκαν κατά την διάρκεια των περιηγήσεών του στην Μ. Ασία, από τα ακούσματα και τα αναγνώσματά του. Γιατί τελικά η ζωή δεν είναι παρά ένα κλάσμα με αριθμητή το χρόνο και παρανομαστή τον άνθρωπο και σημασία έχει να την βιώνουμε σε όλο της το μεγαλείο.

»Ένα βιβλίο απλά γραμμένο, κατανοητό στον καθένα και γι’αυτό ίσως τόσο αποδεκτό. Έτσι λοιπόν λιτά και ανεπιτήδευτα μάς το παραδίδει όπως ο ίδιος το προσυπογράφει με σεμνότητα “Ο εκ Θεσσαλονίκης συγγραφέας, ελάχιστος Μάκης Ρουσομάνης”», ανέφερε ο κ. Αγελαράκης, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά και σε κάποιες διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε το βιβλίο από επώνυμους καλλιτέχνες, όπως σ’ αυτή της γνωστής ερμηνεύτριας Γλυκερίας.

Η «ταυτότητα» του βιβλίου

Η φιλόλογος Νάσια Δελληγιάννη αναφέρθηκε διεξοδικότερα στην υπόθεση του βιβλίου, κάνοντας λόγο για ένα πόνημα που διαβάζεται απνευστί με σημείο αναφοράς ένα ταξίδι στον χρόνο με πολλές αντιθέσεις και εξίσου πλούσιες αναφορές στις ελληνικές παραδόσεις και στους γλωσσικούς ιδιωματισμούς των Δωδεκανήσων.

Βασικές τεχνικές οι εκπλήξεις, ο εγκιβωτισμός και η τραγική ειρωνεία, το παιχνίδι της μοίρας και κυρίως τα παιχνίδια με τον χρόνο και οι απανωτές εικόνες, ενώ η ιστορία παρουσιάζεται χωρίς κενά, σχεδόν κινηματογραφικά.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίησης της παρουσίασης του βιβλίου, κάνοντας ειδική μνεία, μεταξύ άλλων, στην υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας Κατερίνα Κουμανίδου και στη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου και στην επίσης δημοσιογράφο Μελίνα Σιδηροπούλου, καθώς και στους ομιλητές.

Ο κ. Ρουσομάνης αναφέρθηκε εν συντομία στις διαφορετικές, αλλά παράλληλες ιστορίες που εξελίσσονται στο βιβλίο, στη Σμύρνη της Ελληνιστικής Εποχής και στη σύγχρονη Αθήνα, με κοινή συνισταμένη το «θ» του θανάτου, αλλά και το «θ» της θέλησης, της θύμησης και του θαύματος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάκης Ρουσομάνης γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Έργα του συγγραφέα: Μυθιστορήματα: 2013 Σαν να είχε δει φάντασμα (Εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία), 2015 Άυλος έρωτας (Εκδόσεις Έξη), 2017 Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο (Εκδόσεις Πνοή), 2017 Της μνήμης μου σεντούκι (Εκδόσεις Πνοή) υπό έκδοση, Διηγήματα: 2016 Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό; (Εκδόσεις Όστρια). Παιδική λογοτεχνία: 2014 Ο Μελένιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός (Εκδόσεις Όστρια). Συμμετοχές: 2015 Ανθολόγιο ποιήσεως/Ιούλιος (Εκδόσεις Όστρια), 2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Β. Ελλάδος (Εκδόσεις Μέθεξις), 2016 Πανανθρώπινες αξίες (Εχέδωρος Εκδοτική).