4ος Διεθνής Διαγωνισμός Ευρωπαϊκής Εικονικής Δίκης «EUROPA»

Θα φιλοξενηθεί 8 με 10 Απριλίου 2017 στο Ιμαρέτ και στη Ρωμαϊκή Αγορά των Φιλίππων, συμμετέχουν 8 Πανεπιστήμια από 7 χώρες, ενώ το θέμα επικεντρώνεται στην κρίση των προσφύγων από τη Συρία

Το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι (ΜΟΗΑ), στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, διοργανώνει από το 2014 και κάθε χρόνο έναν Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ευρωπαϊκού Δικαίου με τον τίτλο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης “EUROPA”. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει τη μελέτη και την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και να ενθαρρύνει τους νέους νομικούς να βελτιώσουν τη δεξιοτεχνία τους στην παρουσίαση νομικής επιχειρηματολογίας.

Δεδομένου της τοποθεσίας του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, στο σημείο συνάντησης της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το θέμα του Διαγωνισμού για το 2017 επικεντρώνεται στη κρίση των προσφύγων από τη Συρία. Θα εξεταστούν ζητήματα ενσωμάτωσης του Ισλάμ στην Ευρώπη, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, η νομοθεσία ασύλου της ΕΕ, καθώς και η Οδηγία 2004/38/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών.

Ο φετινός 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης “EUROPA” ο οποίος θα λάβει χώρα στο Ιμαρέτ της Καβάλας και στη Ρωμαϊκή Αγορά των Φιλίππων, μνημείο αναγνωρισμένο από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στις 8 με 10 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το γραφείο του Πρώτου Γενικού Εισαγγελέα Melchior Wathelet (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Στον διαγωνισμό, μεταξύ άλλων, δικάζουν και βαθμολογούν τους συμμετέχοντες o Πρώτος Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Melchior Wathelet και ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλειος Σκουρής, ο οποίος και θα προεδρεύσει στον Μεγάλο Τελικό.

Τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρακάτω Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων: Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa (Κατάρ), Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine (Γαλλία), Πανεπιστήμιο “Jean Moulin” Lyon 3 (Γαλλία) , Πανεπιστήμιο Nova de Lisboa (Πορτογαλία), Πανεπιστήμιο IE (Ισπανία) και Πανεπιστήμιο της Σόφιας “St Kliment Ohridski” (Βουλγαρία).

Οι προκριματικοί γύροι και οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στο Ιμαρέτ της Καβάλας και στην Οικία του Μοχάμετ Άλι το Σάββατο 8 Απριλίου 2017.

Ο Μικρός και ο Μεγάλος Τελικός θα διεξαχθούν στη Ρωμαϊκή Αγορά των Φιλίππων, την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, από τις 10:00 έως τις 12:00 πμ.

Ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές

Τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι προκριματικοί γύροι και ο Μικρός και Μεγάλος Τελικός, θα ακολουθήσουν δύο πάνελ εξειδικευμένων ομιλητών στα παρακάτω θέματα:

10:00-12:30
Grande Salle, Imaret
«Η κοινή δήλωση ΕΕ–Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016: ένα χρόνο μετά»
Πρόεδρος: Αναστάσιος Χατζηβασιλείου
Αθανάσιος Τάκης: «Η Συμφωνία της ΕΕ–Τουρκίας, 2016: μια αμφιλεγόμενη απάντηση στην κρίση των προσφύγων»
Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης: «Η διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας: η υπονόμευση του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες»
Plesniak Krzysztof: «Η διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Τουρκίας και τα κριτήρια που περιβάλλουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο»

14:00-16:30
Grande Salle, Imaret
«Το Ισλάμ στον Ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο»
Πρόεδρος: Γεώργιος Καλαντζής
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης: «Η θέση της Σαρία στο Ελληνικό Νομικό Σύστημα: μια συνεχής διαμάχη»
Γιάννης Κτιστάκης: «Το ισλαμικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Osman: «Το Ισλάμ στην Ευρώπη: παρόν και μέλλον»

Την αφίσα του Διαγωνισμού μπορείτε να την βρείτε εδώ.