«Θεομήτωρ»: Αφηγηματική συναυλία σε σύμπραξη ΔΩΚ και ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 20:00 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου η συγγραφέας Κατερίνα Σιδέρη και ο συνθέτης Ηλίας Κοτζιάς επιφυλάσσουν μια μυσταγωγική εμπειρία βασισμένη στο τρίπτυχο ιδέα-ήχος-λόγος

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας διοργανώνουν την Αφηγηματική Συναυλία με τίτλο «Θεομήτωρ-Maria Virgo De Mare Mediterraneum», τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 20:00 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου με ελεύθερη είσοδο.

Η αρμονική συνύπαρξη μουσικής και λόγου του πρωτότυπου έργου «Θεομήτωρ-Maria Virgo De Mare Mediterraneum» εγγυάται μία μοναδική, μυσταγωγική εμπειρία. Το έργο συμπυκνούται στο τρίπτυχο ιδέα-ήχος-λόγος. Παρουσιάζει μια διαφορετική μορφή έκφρασης της εσωτερικής σχέσης του άνθρώπου με τη Θεομήτορα, αναδεικνύοντας τον κυρίαρχο ρόλο του πολιτισμού, ως της μόνης ασφαλούς οδού εξέλιξης και διεξόδου στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

O νέος τρόπος έκφρασης της συγγραφέως Αικατερίνης Σιδέρη και της ιδιαίτερης απαγγελίας της-με έντονα τα μουσικά στοιχεία εκφοράς του λόγου, όπως τα γνωρίζουμε από το αρχαίο ελληνικό δράμα-αποκαλύπτουν σταδιακά την Θεία Αρχή, που κοινωνεί την έσω φύση του «είναι». Ο παράλληλος μουσικός εμπλουτισμός με το καινοτόμο έργο του συνθέτη Ηλία Κοτζιά, μας ταξιδεύει στη Μεσόγειο και ενδύει εθνικά μουσικά χαρακτηριστικά με τις αντιθέσεις της εξέλιξης στο χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει έναν γοητευτικό συνδυασμό ιδιότυπης εκφοράς του λόγου και ηλεκτρονικά επεξεργασμένης μουσικής (με έντονες επιρροές από τη βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική κληρονομιά). Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν μία πανέμορφη πνευματική-συναισθηματική εμπειρία για το κοινό, στο πνεύμα της Πασχαλινής περιόδου.

Λίγα λόγια γις τους δημιουργούς

Η Αικατερίνη Σιδέρη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ανέπτυξε την δημιουργική της σκέψη στην αρχιτεκτονική διάπλαση της μορφολογίας του χώρου. Ο υλικός χώρος αντικατεστάθη από τον άυλο χώρο της ανθρώπινης ύπαρξης και η εκδήλωση όχι μόνον του μέτρου, της αρμονίας, της ισορροπίας και του κάλλους, αλλά του βαθύτερου αιτίου της αληθούς ζωής αναζήτησαν το τέλειο της έκφρασής τους. Κατέγραψε δεκάδες δοκίμια με κύριο θέμα την ανθρώπινη ύπαρξη και τον προορισμό της και έχει εκδώσει τρία βιβλία. Πιστεύει ακράδαντα στην ελευθερία των ιδεών και στην δημιουργική δύναμη της πηγαίας έμπνευσης του ανθρώπου. Σπούδασε στην ΒΑΚΑΛΟ Art & Design College και εργάσθηκε στο αντικείμενο των σπουδών της.

Ο Ηλίας Κοτζιάς συνθέτοντας επιχειρεί ηχητικά να αποτυπώσει μη μουσικά γεγονότα ή στιγμιότυπα. Στις συνθέσεις του προβάλλονται δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά, ο συμβολισμός και η πολυστιλιστικότητα. Βασισμένος στις θεωρίες των «ηχητικών εικόνων» του C. G. Jung και των επιγόνων του χρησιμοποιεί ηχητικά σύμβολα με σκοπό την διέγερση του ασυνειδήτου. Η πολυστιλιστικότητα φαίνεται στην ποικιλία συνθετικών τεχνικών κάθε έργου του, καθώς εφαρμόζει τεχνοτροπίες από τροπική αντίστιξη μέχρι noise music και μουσική ηχητικών όγκων. Έχει συνθέσει μουσική για χορό, θέατρο, physical theatre καθώς και για ορχηστρικά σύνολα και σύνολα δωματίου. Μουσική του έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία και Τουρκία. Σπούδασε μουσικολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Bmus) και σύνθεση στο Royal Holloway University of London (Mmus. PhD). Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Αναστασίου Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και το Royal Holloway University of London.

Το CD «Θεομήτωρ-Maria Virgo De Mare Mediterraneum», που θα είναι διαθέσιμο πριν και μετά την παράσταση, προωθείται από τον εκδοτικό οίκο ΑΕÍΡΟΥΣ (μπορείτε να δείτε το site εδώ).