Επιστημονική συνάντηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας για τις άγνωστες γωνιές της Κωνσταντινούπολης

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που αποτέλεσαν τη «λεζάντα» της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ, η Πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου»

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ, η Πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου μια πολύ ενδιαφέρουσα Επιστημονική Συνάντηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Εισηγητές ήταν η ομότιμη καθ. Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Μετασχηματισμοί των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, 19ος-20ος αιώνας», η αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ, Προϊσταμένη της Εφορείας Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία μίλησε για τα «Μνημεία της Βασιλεύουσας. Από το χθες στο σήμερα», ο αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ Μιχάλης Λυχούνας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Από τα χαρακτικά στις φωτογραφίες. Η εικόνα στην ύστερη οθωμανική περίοδο» και η αρχαιολόγος Σοφία Δουκατά, η οποία μίλησε για τις «Παραστάσεις της Κωνσταντινούπολης στην κοσμική ζωγραφική του 18ου και 19ου αιώνα. Η τοιχογραφία από την Γαληψό Παγγαίου».

Η εκδήλωση συμπλήρωσε το θεωρητικό πλαίσιο μιας ιδιαίτερης φωτογραφικής έκθεσης που αποτυπώνει μοναδικά την εικόνα της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από τον φωτογραφικό φακό δυο σημαντικών Ρωμιών φωτογράφων, του Αχιλλέα Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου. Ένα παιχνίδι επιστημονικών εισηγήσεων και φωτογραφίας που αποκαλύπτουν άγνωστες γωνιές της Πόλης, οι οποίες αδίκως δεν είναι και τόσο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Η μοναδική αυτή έκθεση ιστορικής φωτογραφίας διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και την Αγιορείτικη Εστία, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αποτελεί, άλλωστε, κτήμα του Πατριαρχείου που παραχωρήθηκε στην Αγιορείτικη Εστία ως παρακαταθήκη προκειμένου να ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να θαυμάσει την πρωτεύουσα του Βυζαντίου μέσα από τη ματιά δυο καλλιτεχνών.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει με πρώτο σταθμό την Καβάλα, σε μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτές οι μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου 2017 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.