Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας: Άξιος εκπρόσωπος της ελληνικής παράδοσης στη Νέα Υόρκη (φωτογραφίες)

Με γεμάτες τις βαλίτσες από περισσή περηφάνια, δυνατές συγκινήσεις, επικερδείς επαφές και εμπειρίες επέστρεψαν τα μέλη του ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου από το ταξίδι στις ΗΠΑ

Με κάθε ενθουσιασμό και πανευτυχείς που πραγματοποίησαν το ταξίδι «όνειρο για πολλούς» στη Νέα Υόρκη, μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, γύρισαν τα μέλη της Καβαλιώτικης αποστολής του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας. Το ταξίδι ζωής στην Ομογένεια της Αμερικής ήταν ένας προορισμός με άρωμα Ελλάδας αφού με περισσή περηφάνια και δυνατές συγκινήσεις επέστρεψαν τα μέλη του Λυκείου στην Καβάλα ζωντανεύοντας τις θύμισες των ομογενών με πατρίδα και παράδοση.

Η υποδοχή της αποστολής του ΛΕΚ έγινε με μεγάλο ενθουσιασμό από τα μέλη του Συλλόγου Καβαλιωτών Νέας Υόρκης. Για την μεγάλη τιμή να συμμετάσχουν στην Παρέλαση της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, από πλευράς των Καβαλιωτών της ΝΥ η κ. Σοφία Στρουμπάκη παρέθεσε γεύμα στο ΛΕΚ την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στο Εστιατόριο «Σταμάτης» στην Αστόρια. Αγαπημένο στέκι των σινεφίλ, πόλος έλξης για τους λάτρεις του καλού φαγητού και μόλις μία ανάσα από το Μανχάταν, η φιλόξενη γειτονιά της Νέας Υόρκης ενθουσίασε τα μέλη της αποστολής. Περπατάς στο δρόμο και ακούς να μιλούν ελληνικά, διαβάζεις ελληνικές επιγραφές, περνάς έξω από ελληνορθόδοξες εκκλησίες, ακόμη και οι πλατείες έχουν ελληνικά ονόματα (Athens Square, Socrates Sculpture Park).

Άκρως συγκινητική ήταν η μαθητική γιορτή που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και είχε ως πρωταγωνιστές τους μαθητές του Λυκείου, του μοναδικού ημερήσιου σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Οι μαθητές της 8ης και της 9ης τάξης εξέπληξαν τους γονείς, τους εκπροσώπους της κοινότητας και τους προσκεκλημένους με την Αναπαράσταση του Ευαγγελισμού, ενώ οι μαθητές της 10ης, 11ης και 12 τάξης παρουσίασαν το θεατρικό «Η ώρα της Ελευθερίας», το οποίο διανθίστηκε από τα τραγούδια «Θούριος» και «Ο Τσάμικος» που ερμήνευσε η χορωδία και το τραγούδι «Δεν σε φοβάμαι» που ερμήνευσαν οι μαθήτριες της 12ης Τάξης Ευαγγελία Τσαγγάρη και Σοφία Κραμπή, υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδάσκαλου Βαγγέλη Χαζήρογλου.

Στην γιορτή συμμετείχε και το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας. Ενθουσιώδης ήταν η παρουσία του χορευτικού του Λυκείου στην γιορτή που δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων των επισήμων στην τελετή.

Η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της 26ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη διοργανώθηκε το ίδιο βράδυ στο Σταθάκειο Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Η μεγάλη αίθουσα είχε γεμίσει από τα στελέχη της Ομοσπονδίας, τους εθελοντές της παρελάσεως και τους εκπροσώπους των συλλόγων και των κοινοτήτων που τους τρεις τελευταίους μήνες ασχολούνται με την προετοιμασία των εκδηλώσεων για τον Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και για την παρέλαση.

Στις δύο πλευρές της αίθουσας είχαν παραταχτεί χορευτές και χορεύτριες του Λυκείων Ελληνίδων Καβάλας. Στην συγκέντρωση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο τελετάρχης της παρελάσεως Ιβάν Σαββίδης, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, Ιερόθεος, ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πτέραρχος Γρηγόρης Πεζεράκος, ο οποίος ηγείται του στρατιωτικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο ταγματάρχης της Προεδρικής Φρουράς Λάζαρος Ριζόπουλος, ο ναύαρχος εν αποστρατεία Σταύρος Μιχαηλίδης, ο στρατηγός εν αποστρατεία Χρήστος Μανωλάς και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. Η είσοδος του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην αίθουσα προκάλεσε ενθουσιασμό στους ομογενείς, οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν, καθ’ όλη την διάρκεια της αυτοσυστάσεως, διότι προέρχονταν από διαφορετικά διαμερίσματα της γενέτειρας. Μεταξύ αυτών και ο Καβαλιώτης Εύζωνας Γιώργος Παπαναστασίου από την Κάριανη του Δήμου Παγγαίου.

Ακολούθησε τρίωρο live πρόγραμμα στο Ελληνικό Ραδιόφωνο Hellas FM και στην Εκπομπή «Πρόσωπα της Νέας Υόρκης» με τον Δημήτρη Φιλιππίδη. Ο Hellas FM εκπέμπει ραδιοφωνικά στην Tri State Area (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσει, Κοννέκτικατ) σε ακτίνα 65 μιλίων και σε 24ωρη βάση.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Καβαλιωτών Νέας Υόρκης και ανιπρόεδρος της Πανμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ υποδέχθηκε στο ραδιόφωνο την Καβαλιώτικη αποστολή και όλοι μαζί ακούστηκαν στην Ομογένεια Αμερική, Καναδά, Αυστραλία σαν μια οικογένεια σε ένα τρίωρο live που είχε άρωμα Ελλάδας, άρωμα παράδοσης. Το κεντρικό πρόσωπο της Νέας Υόρκης υπήρξε η Καβάλα κατά τις ημέρες παραμονής του Λυκείου εκεί. Το Λύκειο ευχαριστεί για άλλη μία φορά τον Δημήτρη Φιλιππίδη για την φιλοξενία, την ξενάγηση, την αμέριστη βοήθεια που παρείχε σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και τις αξέχαστες στιγμές που έζησε στην αγκαλιά της Ομογένειας.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 το μεσημέρι, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, οι τελετάρχες και οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας  παρέστησαν στην τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν, ενώ το βράδυ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέθεσε στο Λευκό Οίκο τη δεξίωση για την 25η Μαρτίου.

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ομογένειας εξέπεμψε η τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Mαρτίου 2017.

Η Πλατεία Αθηνών, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» διάγει το 35ο έτος και είναι το μοναδικό μνημείο της παρουσίας του ελληνισμού στην Νέα Υόρκη και κατ΄ επέκταση σε όλη την Αμερική, το οποίο χτίστηκε πέτρα την πέτρα με τον οβολό των ομογενών.

Η τελετή αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή της παρελάσεως. Οι χορευτές και χορεύτριες του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας εντυπωσίασαν τους πάντες με την άψογη εμφάνισή τους. Στη τελετή παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο γενικός Πρόξενος της  Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο τελετάρχης Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, η γενική γραμματέας Νομική Καστανά, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο πτέραρχος Γρηγόρης Πεζεράκος, ο στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης, ο ναύαρχος ε.α. Σταύρος Μιχαηλίδης και ο στρατηγός ε.α. Χρήστος Μανωλάς, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

Μετά την τελετή ακολούθησε το φεστιβάλ χορού που διοργανώθηκε στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια και στο οποίο παραβρέθηκαν πάνω από είκοσι και πλέον χορευτικά, όπως και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας και το οποίο διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες.

Το βράδυ ο ομογενής επιχειρηματίας με καταγωγή από την Καβάλα πρόεδρος της Υπεραγοράς Τροφίμων Titan Foods στην Αστόρια κ. Κώστας Μάστορας τιμώντας το ΛΕΚ παρέθεσε γεύμα στην Καβαλιώτικη αποστολή στο Εστιατόριο Μπαχάρι στην Αστόρια.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγάλη παρέλαση της Ελληνικής Ομογένειας της Νέας Υόρκης στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Τα γαλανόλευκα χρώματα πλημμύρισαν το κέντρο της πιο σημαντικής πόλης του κόσμου. Το βαρύ ψύχος δεν επηρέασε διόλου τον αριθμό των ομογενών που παρέλασαν, τον παλμό και τον ενθουσιασμό τους.

Αρκετές χιλιάδες ομογενών, 70.000 και πλέον, παρέλασαν ή παρακολούθησαν την παρέλαση που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Στην παρέλαση συμμετείχαν σχεδόν όλα τα σχολεία ,οι σύλλογοι των Ελληνικών Κοινοτήτων με τις παραδοσιακές στολές.

Όλοι οι επίσημοι από εδώ και αυτοί που ήρθαν από Ελλάδα.

Ενώ το Άγημα των Ευζώνων που ήρθε και φέτος από Ελλάδα για να παρευρεθεί και να τιμήσει την παρέλαση και τις σχετικές εκδηλώσεις γέμισε τις καρδιές όλων με υπερηφάνεια. Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας καταχειροκροτήθηκε από όλους αφού παρέλασε με άψογο σχηματισμό, με βήμα και ενθουσιασμό. Σημαιοφόρος ήταν η αντιπρόεδρος κ. Μαρίνα Φιλιππίδου, ενώ με την σημαία του Λυκείου Ελληνίδων παρέλασε ο χοροδιδάσκαλος κ. Χρόνης Ιωαννίδης.

Η Παρέλαση ξεκίνησε μετά τις 1.30 μ.μ. και μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο «Fox». Στη ζωντανή μετάδοση έγινε live παρουσίαση του χορευτικού του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας που χόρεψε στη σκηνή που στήθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Μετά την παρέλαση ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας παρέθεσε δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Για το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας οι ομογενείς Καβαλιώτες είχαν ετοιμάσει ένα γεύμα έκπληξη στο σπίτι του Συλλόγου Κεφαλληνιών «Κέφαλος» όπου ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι μέχρι αργά το βράδυ.

Το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ομογένειας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2017 επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, την ίδια ώρα με την αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων από την Καβάλα. Εκεί έγιναν δεκτοί αμφότεροι και συνομίλησαν με τον γενικό πρόξενο, Δρ Κωνσταντίνο Κούτρα.

Ο κ. Κούτρας τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην Παρέλαση και τους είχε μία ευχάριστη έκπληξη. Μέσω κινητού τηλεφώνου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλος -σε ανοιχτή ακρόαση- απηύθυνε μήνυμα στους Εύζωνες: «Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος για σας. Χρόνια πολλά για την προχθεσινή ημέρα. Είμαι περήφανος γιατί -παρακολουθώντας τις εικόνες- ταξίδεψε μαζί σας η Ελλάδα. Ταξίδεψε μαζί σας η Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή. Εκτός από την Ιστορία μας μεταφέρετε και την ψυχή της Ελλάδας. Επειδή ζω μαζί σας εδώ (σ.σ. στην Αθήνα) θέλω να ξέρετε ότι το περήφανος που λέω το εννοώ στην κυριολεξία. Και εύχομαι αυτές οι εμπειρίες να σας ακολουθούν και στη συνέχεια της ζωής σας. Να καταλάβουμε πόση σημασία έχει ο Απόδημος Ελληνισμός να έχει πάντα μέσα του την Ελλάδα. Χωρίς αυτόν ο τόπος δεν θα μπορούσε να γράψει την Ιστορία του, δεν μπορεί να γράψει Ιστορία για το μέλλον. Και μόνο το γεγονός ότι σας αισθάνθηκε κοντά του και με αυτή την αίσθηση καταλαβαίνει τον δεσμό του με την Ελλάδα. Και πάλι σας ευχαριστώ κι εύχομαι η Παναγία να είναι κοντά μας, κοντά σας, κοντά στον τόπο και οι επόμενοι από εσάς να έχουν την ίδια τύχη με σας, δηλαδή να ζήσουν τον Ελληνισμό της Αμερικής για να καταλάβουν όλοι και την αξία του και την σημασία του. Σας ευχαριστώ όλους και καλή επάνοδο».

Νωρίτερα την ίδια μέρα η αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την παρουσία του ΛΕΚ στην παρέλαση της Νέας Υόρκης. Εξήρε την λεβεντιά και την άψογη εμφάνιση του Λυκείου τονίζοντας ότι μετά τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας ήταν αυτό που έκλεψε την παράσταση στη μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν. Η Πρόεδρος του ΛΕΚ κ. Ευτέρπη Σαμαρά πρόσφερε το βιβλίο του Λυκείου με την πολυετή ιστορία του Σωματείου στον Αρχιεπίσκοπο για να γνωρίσει την δραστηριότητα, τους σκοπούς και την προσφορά στην παράδοση και στον τόπο.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 ήταν η σειρά την Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών του Μπρούκλιν να υποδεχθεί την αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων στο Μπρούκλιν.

Η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Ελένη Ψαρρά φανερά συγκινημένη αναφέρθηκε στους δεσμούς που ανέπτυξε με την πρώην Πρόεδρο της Παιδόπολης Καβάλας κ. Μαρίνα Φιλιππίδου,  όταν είχαν έρθει στην Καβάλα για να προσφέρουν δώρα και να βαπτίσουν παιδιά της Παιδόπολης. Η φιλία αναπτύχθηκε από τότε από επισκέψεις και συναντήσεις στην Καβάλα μέχρι να έρθει και η μεσολάβηση και πρόσκληση για το ταξίδι του Λυκείου στην Αμερική. Η κ. Φιλιππίδου όπως και η Πρόεδρος του ΛΕΚ κ. Σαμαρά μετέφεραν τις ευχαριστίες όλων των μελών του Δ.Σ. του Λυκείου αλλά και όλων των Καβαλιωτών για την εξαιρετική αυτή τιμή να κληθεί το ΛΕΚ να συμμετάσχει στην μεγαλύτερη παρέλαση της Ομογένειας στη ΝΥ.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το Λύκειο συνόδευσε στην αποστολή στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος των Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης «Οι Φίλιπποι» κ. Δημήτρης Παπαχριστόπουλος ο οποίος από τότε που ανέλαβε πρόεδρος στο ιστορικό σωματείο της συμπρωτεύουσας στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία και δράση του ΛΕΚ και συμμετέχει ενεργά σε κάθε του δραστηριότητα.