Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 στις 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείου Καβάλας και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 στις 12:00 στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Η κορυφαία απόφαση της UNESCO για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη θα εορταστεί σ’ ένα διήμερο εκδηλώσεων που προγραμμάτισαν ο δήμος Καβάλας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείου Καβάλας και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων του διημέρου.

Σάββατο 8 Απριλίου 2017 στις 19:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Παρουσίαση του πλήρους φακέλου της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στις εργασίες της 40ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2016. Θα παρουσιαστεί επίσης το διαχειριστικό σχέδιο καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα.

Ειδικότερα, θα μιλήσουν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα, η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής & Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευγενία Γερούση και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και οι πρώην δήμαρχοι Καβάλας και Φιλίππων Κωστής Σιμιτσής, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης και Λευτέρης Κωταΐδης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία ΣΥΝ-ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Κανάκη.

Κυριακή 9 Απριλίου 2017 στις 12:00, είσοδος αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Στη διάρκεια μιας πανηγυρικής τελετής θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων ένταξης των Φιλίππων στην UNESCO.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ενώ δυο μαθητές της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων θα παρουσιάσουν τις δικές τους εικόνες ζώντας δίπλα σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί απόσπασμα από τον «Οιδίποδα Τύραννο», μια παράσταση που ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων από το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας το 1961 σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού. Το απόσπασμα που θα παρουσιαστεί είναι ο «Εξάγγελος», σε ερμηνεία Κωνσταντίνου Χατζησάββα. Τη σύντομη ιστορική αναφορά, για την παρουσία του ΚΘΒΕ στους Φιλίππους, θα κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

Απόσπασμα από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων θ’ αναγνωστεί στη διάρκεια της εκδήλωσης θυμίζοντας σε όλους το πολυσήμαντο γεγονός της άφιξης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στους Φιλίππους και την αρχή του εκχριστιανισμού της Ευρώπης με τη βάπτιση της Αγίας Λυδίας και την ίδρυση της πρώτης εκκλησίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων και οι φιλαρμονικές του δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και την έπαρση της σημαίας στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.