Και επίσημα πλέον ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτογραφίες)

Με τα αποκαλυπτήρια από την υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου της μαρμάρινης πινακίδας που υπενθυμίζει την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ολοκληρώθηκε στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 9 Απριλίου 2017 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι δράσεις που διοργάνωσαν ο δήμος Καβάλας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και ξεκίνησαν το Σάββατο 8 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας (σχετικό ρεπορτάζ διαβάστε εδώ), κορυφώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πινακίδας της ένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου στα Μνημεία της UNESCO στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Μια νέα εποχή ξεκινάει για την περιοχή

«Σήμερα γιορτάζουμε μια παγκόσμια επιτυχία της Ελλάδας με μεγάλη εμβέλεια. Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής συνεργασίας, αυτός ο χώρος εξέχουσας σημασίας που σηματοδοτείται με τα αποκαλυπτήρια πινακίδων, οφείλεται στη συλλογική πρωτοβουλία και στην συντονισμένη προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Κλασσικών Αρχαιοτήτων, των Διευθύνσεων Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου, του Ταμείου Αρχαιολογικών πόρων, αλλά και των δήμων Καβάλας-Φιλίππων και της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε η κ. Κονιόρδου.

«Η σημασία αυτού του χώρου αποτελεί μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, συνδέεται με μεγάλες προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο. Η στρατηγική της θέση που διέκρινε ο Φίλιππος Β’ αναβαθμίζεται από την Εγνατία Οδό και κατόπιν ζει μια εποχή ως Ρωμαϊκή αποικία. Σ’ αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία, ένα γεγονός που άλλαξε την φυσιογνωμία της πόλης και της ηπείρου.

»Η επιτυχία της ένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου στα Μνημεία της UNESCO θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στην ανάπτυξη της περιοχής που θα τη μετατρέψει σε ένα πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.

»Η τεράστια αρχαιολογική αξία και η ανεκτίμητη διαχρονική κληρονομιά  που σηματοδοτεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος μας προσκαλεί να χτίσουμε το δικό μας μέλλον. Η μέρα αυτή προσθέτει, επίσης, την επίγνωση του πόσο μπορεί η διαχρονική αξία του τόπου μας να προσφέρει πνευματικά και υλικά στους σύγχρονους και νέους πολίτες στον δρόμο για την αξιοπρέπεια, την προοπτική ευημερίας και προκοπής στον τόπο, αλλά και για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλλαν στην μοναδική αυτή μέρα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Αφορμή για παρεμβάσεις και αναπτυξιακές δράσεις

«Τη μοναδικότητα αυτού του τόπου ο δήμος Καβάλας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να την υπηρετεί με κάθε τρόπο, τόσο με παρεμβάσεις γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο όσο και με εκείνες τις δράσεις που προβάλλουν και ενισχύουν την στενή σχέση του τοπικού πληθυσμού με αυτόν», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά τη σύντομη ομιλία της.

»Έτσι, οι παρεμβάσεις μας στις κοντινές δημοτικές κοινότητες όπως οι Κρηνίδες και η Λυδία θα συνεχιστούν και βέβαια ο 60χρονος πλέον πολιτιστικός θεσμός του Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί πάντα την κορωνίδα των δράσεών μας», πρόσθεσε η κ. Τσανάκα.

Μακρύς ο κατάλογος των ανθρώπων που δούλεψαν για τη μεγάλη επιτυχία

«Ένας αρχαιολογικός χώρος όπως οι Φίλιπποι είναι δημιούργημα πολλών ανθρώπων στο διάβα του χρόνου. Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στις δεκάδες των επιστημόνων, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, συντηρητών από πολλές χώρες, αλλά και τις εκατοντάδες των εργατών και φυλάκων που συνέβαλλαν στο σημερινό  αποτέλεσμα. Τους χρωστούμε ευγνωμοσύνη.

»Στους ανθρώπους που τώρα δουλεύουν στο χώρο θα ήθελα να δώσω τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κάτι που ο δήμος μπορεί να κάνει και δε θα είναι πρόθυμος να το κάνει. Θέλουμε οι σχέσεις συνεργασίας να ενταθούν ακόμη περισσότερο. Μαζί συνεχίζουμε και δουλεύουμε για την ανάδειξη του χώρου και τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού περιβάλλοντος.

»Η ύπαρξη ενός αρχαιολογικού χώρου της ποιότητας και της σημασίας των Φιλίππων στα διοικητικά όρια ενός δήμου είναι προφανώς εξέχουσας σημασίας. Αυτό ήταν κατανοητό πάντοτε στους ανθρώπους που διοικούσαν την τότε κοινότητα, Κρηνίδων, και αργότερα το Δήμο Φιλίππων. Έτσι, ο Λευτέρης Κωταϊδης αρχικά και αργότερα ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης έβαλαν τα θεμέλια για την προώθηση του χώρου στον κατάλογο της UNESCO. Ιδιαίτερα ο τελευταίος κατόρθωσε να συνταχθεί το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο του χώρου και έβαλε την υπόθεση στο επίκεντρο των στόχων του υπουργείου Πολιτισμού.

»Στον ενιαίο δήμο Καβάλας ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής εργάστηκε για να γίνει ο χώρος των Φιλίππων η επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδος για ένταξη στον κατάλογο της UNESCO. Ο δήμος κι εγώ προσωπικά, τους ευχαριστώ θερμά και συνεχίζουμε το έργο τους.

»Τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού στην Καβάλα και την Αθήνα εργάστηκαν σκληρά για τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας. Πολυάριθμοι φορείς, όπως η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν συμβάλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια. Τους ευχαριστήσω όλους θερμά για ό τι έκαναν.

»Το μεγαλύτερο ευχαριστώ και η μεγαλύτερη οφειλόμενη τιμή πρέπει να είναι προς το πρόσωπο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που η Θεία Πρόνοια τον έφερε στους Φιλίππους. Η παρουσία του αποτέλεσε μια μεγάλη ευλογία για τον τόπο και τους κατοίκους του. Αποτέλεσε επίσης ένα μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο αλλά και ένα διαχρονικό δώρο. Γιατί δώρο Θεού ήταν η μετάβαση του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους και σήμερα, όλοι εμείς εδώ, απολαμβάνουμε τα οφέλη και τις ευεργεσίες αυτού του μεγάλου δώρου», δήλωσε η κ. Τσανάκα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος σημείωσε ότι το όνειρο του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη θα συνεχιστεί για τη συνολική πολιτιστική και συνεπώς οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη δήλωσε ότι μόνο μέσω μιας εκπαιδευτικής πολιτικής για τον Πολιτισμό οι μελλοντικές γενιές θα αγαπήσουν τα Μνημεία και θα τα παραδώσουν ακέραια στις επόμενες γενιές.

Οι παράλληλες δράσεις

Μετά το πέρας των ομιλιών ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Ασλανίδης ανέγνωσε απόσπασμα από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων θυμίζοντας σε όλους το πολυσήμαντο γεγονός της άφιξης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στους Φιλίππους και την αρχή του εκχριστιανισμού της Ευρώπης με τη βάπτιση της Αγίας Λυδίας και την ίδρυση της πρώτης εκκλησίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κατόπιν, παρουσιάστηκε το απόσπασμα «Εξάγγελος» από τον «Οιδίποδα Τύραννο», μια παράσταση που ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων από το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας το 1961 σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, ενώ ερμήνευσε ο Κωνσταντίνος Χατζησάββα. Τη σύντομη ιστορική αναφορά, για την παρουσία του ΚΘΒΕ στους Φιλίππους έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν, επίσης, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων και οι φιλαρμονικές του δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.